Ще продължи да бъде сред предпочитаните от професионалните фермери като Тодор Тодоров, който обработва земя в района на Русенско

Ваня Велинска наш спец. пратеник в Русе

Едва ли в съвременното ни родно земеделие има по-оспорвана култура от рапицата. За годините откакто се оглежда у нас, тя се нареди от сред най-предпочитаните до сред най-пренебрегваните. И след първоначалната еуфория от преди години, когато всички се впуснаха да я отглеждат, ситуацията се нормализира, за да даде място на реалността. А тя е, че рапицата не е за всеки, тя е култура, която дава, но само, ако преди това си дал на нея.

Така че в момента рапицата е едно малко отражение на българското земеделие. Отглеждат я само професионални фермери, такива, които целят високи добиви и не се страхуват от предизвикателствата на по-трудните производства, каквото е това на маслодайната култура.

Тодор Тодоров, производител от района на Русенско, е един от първите фермери, който я засява още през далечната 2002 г. От тогава до днес тя е неизменна част от сеитбооборота на стопанството му.

Да, рапицата е специална култура, споделя Тодор. Истина е, че е по-взискателна и по-различна като технология от останалите полски култури, които отглеждаме в България. Истина е обаче, че за нас, земеделците, които се стремим към по-високи добиви и оптимално производство няма лесна култура. Всички се нуждаят от добри грижи, за да дадат максимални резултати.

Макар жътвата на рапицата да приключи, трудно може да дадем точна картина на получените добиви в страната. Със сигурност варират от 100-200 до 300-400, а на някои полета и малко повече.

Като цяло годината започна благоприятно за рапицата.

Есента бе подходяща за културата и тя достигна оптимални фази на зимуване, дори на места фермери пръскаха, за да задържат развитието й. Последва мека зима, без повреди от измръзване. С възобновяването на вегетацията картината коренно се промени. Пролетта бе изключително динамична, което се отрази на развитието на културата и преминаването й от една фаза в друга. След меката и доста топла на моменти зима, началото на пролетта дойде с дъждове и ниски температури, което стресира растенията. Вследствие на влагата рапицата започна да се развива по-бързо, като цъфтежът й бе доста по-рано от обичайното. По това време пък температурите бяха по-високи, което допълнително стресира растенията.

Въпреки неблагоприятните условия повечето фермери, включително и Тодор Тодоров, до началото на май прогнозираха добри добиви от маслодайната култура

Периодът май - юни отново бе изключително динамичен, много дъждове, рязко променящи се температури, и така до жътва. На много полета комбайните влизаха да жънат, но веднага излизаха. Кампанията се проточи по-дълго от обикновено, а това повлия на количеството и качеството на прибраното зърно.

Добивите ни се движат между 320 и 350 кг/дка, като е различно за всяко поле, споделя Тодор. Дори при жътва отчитаме различни килограми в един и същи участък, но това е нормално. За съжаление, като цяло очаквахме малко по-високи резултати, но времето в последните два месеца не бе много благоприятно за културата.

Все пак фермерът е сравнително доволен от рапицата. Вече я e реализирал. Пазарът, разбира се, и тази година бе доста променлив, като очаквано цените паднаха. Но, производителите нямат избор, рапицата е оборотна култура и е важно да се продаде бързо, защото трябва да съхранява другото зърно.

Още повече с продажбата на рапицата се осигуряват свежи пари за новата сеитбена кампания която вече стартира с обработката на площите, а съвсем скоро и с покупката на семена.

Въпреки че не успяхме да постигнем добивите, които сме си поставили, няма как да сме разочаровани от постигнатото, категоричен е Тодор. Всяко земеделско производство е рисково, така че винаги може и да е по-зле.

Сравнително добрите добиви обаче не са случайност. Те са резултат от добрите практики на отглеждане на рапица, които се прилагат в стопанството. Всичко от обработката на почвата, която е от съществено значение при културата, през засяването та чак до прибирането й, са перфектно извършени. Компромис не може да се прави, тъй като районът, който фермерът стопанисва, не е от най-благоприятните за земеделие в България.

Почвите са бедни, релефът е насечен, ако не правим земеделие на макс, няма как да получим добри резултати, споделя Тодор. И дори след като приложим всички агротехнически грижи, за съжаление, няма как да достигнем високите добиви на колегите в други райони на страната.

Затова и фермерът избира прецизно семена, които да му осигурят възможно най-високи резултати при тези почвено-климатични условия, и при възможни стресови фактори на средата. Специално при рапицата този сезон в стопанството са заложили основно на хибридите Меркурий и Джейсън, на френския кооператив Еуралис. В предходни години те са показали отлични резултати, както и че могат да се справят при всякакви неблагоприятни условия. Освен това от значение е и цената, ще ви каже всеки фермер, който си прави добре сметката, за да има рентабилно производство.

Ето защо съотношението качество - цена, е от решаващо значение за избора на хибрид. И не само като добър фермер, но и като добър бизнесмен, Тодор избира семена, които осигуряват не само високи добиви, но и са на разумна цена. А точно такива са семената на Еуралис - добро качество на добра цена

Оттук насетне, т.е. след избора на семена, обаче не става по-лесно. За да развият потенциала, заложен в генетиката им, растенията се нуждаят от балансирана храна, както и да се опазят от вредители. И двете дейности не са никак лесни. Защото за висок доби не се тори самоцелно, а след анализ за състоянието на почвата и нуждата на растенията от храна, според планувания добив, който всеки професионален фермер прави. Растителната защита, особено тук, е истински висш пилотаж на агрономията. За да се опази рапицата от болести и вредители, мониторингът започват още с поникването й. И не просто се третира срещу даден вредител, а е важно да се направи в точно определения момент.

И въпреки трудностите, съпътстващи отглеждането на рапицата, тя ще остане сред основните в стопанствата на професионалните фермери, както и в това на Тодор Тодоров.

Смятам, че рапицата ще е атрактивна култура за много от производителите и през следващия сезон, споделя фермерът. Ние, със сигурност ще запазим площите от 2 хил. декара, дори е вероятно да ги увеличим. С ниските изкупни цени на пшеницата и ечемика, рапицата стои доста по-добре. Така че най-вероятно ще намалим площите на ечемика, а ще увеличим тези на рапицата.

Дали маслодайната култура ще върне по-добрите си позиции от преди няколко години? Това ще стане ясно съвсем скоро, тъй като рапицата от сезон 2016 буквално току-що бе ожъната, но вече започна новата сеитба кампания.

Резултати от жътвата

Какво показват хибридите на Еуралис в различните райони на страната

С. Ново село, Видинско

ЕС Натали - 410 кг/дка

ЕС Джейсън - 432 кг/дка

ЕС Меркурий - 428 кг/дка

ЕС Акварел CL - 395 кг/дка

С. Комощица, Монтанско

ЕС Натали - 472 кг/дка

ЕС Дарко - 462 кг/дка

ЕС Джейсън - 447 кг/дка

ЕС Дунав - 460 кг/дка

ЕС Меркурий - 418 кг/дка

ЕС Акварел CL - 435 кг/дка

С. Горна Митрополия, Плевенско

ЕС Натали - 475 кг/дка

ЕС Дарко - 495 кг/дка

ЕС Джейсън - 567 кг/дка

ЕС Дунав - 520 кг/дка

ЕС Меркурий - 507 кг/дка

ЕС Акварел CL - 499 кг/дка

С. Царевец, Свищовско

ЕС Натали - 480 кг/дка

ЕС Джейсън - 491 кг/дка

ЕС Дунав - 391 кг/дка

ЕС Акварел CL - 356 кг/дка

С. Водица, Търговишко

ЕС Натали - 457 кг/дка

ЕС Дарко - 474 кг/дка

ЕС Джейсън - 396 кг/дка

ЕС Дунав - 441 кг/дка

ЕС Меркурий - 484 кг/дка

ЕС Акварел CL - 392 кг/дка

С. Белица, Силистренско

ЕС Натали - 482 кг/дка

ЕС Джейсън - 526 кг/дка

ЕС Меркурий - 521 кг/дка

С. Стожер, Добричко

ЕС Натали - 377 кг/дка

ЕС Джейсън - 410 кг/дка

ЕС Меркурий - 360 кг/дка

С. Костиево, Пловдивско

ЕС Натали - 340 кг/дка

ЕС Джейсън - 345 кг/дка

ЕС Дунав - 345 кг/дка

ЕС Меркурий - 340 кг/дка

ЕС Акварел CL - 355 кг/дка

С. Оризово, Старозагорско

ЕС Натали - 351 кг/дка

ЕС Джейсън - 396 кг/дка

ЕС Дунав - 350 кг/дка

ЕС Меркурий - 367 кг/дка

ЕС Акварел CL - 412 кг/дка

С. Иваново, Хасковско

ЕС Дунав - 390 кг/дка

ЕС Меркурий - 390 кг/дка

ЕС Акварел CL - 390 кг/дка

Рапиците Джейсън и Меркурий сред топ хибридите на Еуралис

Джейсън е средноранен хибрид, нова генетика. Един от най-високодобивните хибриди в портфолиото на Еуралис. Потенциалът му е за добив от 580 кг/дка. Той е с много високо съдържание на масло - над 49%, а шушулките му са устойчиви на разпукване.

Предимства:

Изключителна устойчивост на разпукване на шушулката.

Отлична способност за разклоняване и образувае на голям брой шушулки.

Хибрид със 100% възстановена фертилност от тип 00 (0% ерукова киселина; 0% глюкозинолати).

Бърз начален старт.

Изключително устойчив на ниски температури.

Много висок потенциал за добив.

Меркурий е средно късен. Той е най-дългогодишният хибрид в портфолиото на Еуралис. В различни години и при различни условия е показал изключителни резултати.

Хибридът образува множество разклонения, голям брой шушулки и семена в тях. Той не разпуква шушулки и няма загуби по време на жътва. При подходящи условия и правилна технология добивът му може да достигне 600 кг/дка.

Предимства:

Изключителна устойчивост на разпукване на шушулката.

Отлична конверсия на хранителните вещества в биомасата и продукцията.

Голям брой шушулки и семена в тях.

Хибрид със 100% възстановена фертилност от тип 00 (0% ерукова киселина; 0% глюкозинолати).

Най-устойчивият на ниски температури хибрид на пазара.

Добра способност за разклоняване и образуване на голям брой шушулки.

Много устойчив на склеротиния.

Бърз начален старт.

Застраховка за зимните посеви

За рапична кампания 2016 г. Еуралис ще предлага на клиентите си, закупили хибриди зимна рапица, застраховка за непоникване на семената поради липса на влага.

В случай, че есента на 2016 г. е суха и рапицата на Еуралис не поникне, през пролетта на 2017 г. Еуралис Семена ще възстанови закупената от фермера рапица под формата на слънчоглед за същите площи.

Фермерът може да се възползва от предложението на Еуралис Семена при следните условия:

Семената трябва да са закупени не по-късно от 15 август 2016 година.

Семената трябва да са засети не по-късно от 15 септември 2016 година.

Да е спазена препоръчаната от Еуралис сеитбена норма за всеки от хибридите в портфолиото.

Как се заявява настъпило застрахователното събитие - непоникнала рапица поради суша през есента:

Клиентът трябва да изпрати претенция за настъпило застрахователно събитие не по-късно от 31 октомври 2016 година.

Форма/заявление в готов формуляр може да получите от екипа на Еуралис Семена, както и да изтеглите от сайта на Еуралис www.euralis.bg/промо

Документът за възстановяване на загубата трябва да включва следната информация:

Информация за клиента - име / фирмени данни / адрес и телефон за контакт

Дата на сеитба

Хибрид рапица и партиден номер

Номер на парцел и GPS координати

В офиса на Еуралис Семена трябва да бъде изпратено заявлението и копие от фактурата, с която да се удостовери закупеното количество семена на Еуралис.

Застраховката ще важи само ако на полето има под 30 растения на кв. метър.

Повече информация за инициативата може да получите от предпочитания от Вас дистрибутор или от екипа на Еуралис Семена.