съветва д-р инж. Николай Бакалов от София

Бозата е безалкохолна или нискоалкохолна напитка до 0,5 об.% алкохол. Тя е богата на хранителни вещества с калоричност от 70 до 100 ккал за 100 грама, 10 до 17% захари, 2-4% белтъчини, минерални соли, витамини от В комплекса и др.

Според използваната суровина бозата може да е:

обикновена - произведена от ръж или пшеница,

традиционна - произведена от просо и ръж в равни количества,

какаова - при производството й се добавя и какао на прах.

Доброкачествената боза трябва да представлява еднородна колоидна суспензия, без утайка или забистрене.

Приготовление:

Зърното за боза се смила едро на грис, след което се смесва с вода в съотношение на 1 кг зърно - 2,5 до 5 литра вода в зависимост от желаната гъстота.

Сместа се поставя в тенджера под налягане и се вари около час при температура 115-120 градуса, след което се оставя леко да се охлади и се прецежда през гевгир, на който е поставен един слой тензух - така, че да не могат да преминат неразварени зърнени частици и сместа да е еднородна.

При това разваряване част от нишестето в зърното се разгражда до ферментируеми захари /глюкоза/. За оформяне на вкуса се добавя още захар, за да стане бозата приятно сладка. За овкусяване може да се добави и какао на прах.

Съвет:

Чрез добавяне на малко суха мая може да се предизвика частична ферментация не повече от 0,5 об.% алкохол, при което леко се газира от образувания въглероден двуокис.

Готовата боза да се съхранява при температура от 3 до 6 градуса в охлаждащата камера на хладилника, за да се спре ферментацията и да не се допусне вкисване на бозата.

За традиционна се смята бозата, която има равни количества просо и ръж