Във връзка с питането на няколко наши читатели за това как да се нормира или програмира добивът при лозите, ще се опитаме да им помогнем и с една формула.

Това е формулата за очакван добив, която публикуваме като продължение на миналия брой как се нормира очакваното грозде.

Въз основа на предварително извършени наблюдения натоварването /броят на очите/ на една лоза може да се определи чрез изчисляването по следната формула:

N = (100xД)/(n.K.p(100-a)), където

N е брой очи, които следва да се оставят на една лоза, за да се получи плануваният добив,

Д - плануван добив,

n - брой лози в 1 дка лозе,

К - коефициент на плододаване или среден брой гроздове на един летораст, развил се от видимо око,

р - средно тегло на един грозд,

а - процент на неразвитите очи.

Как се изчислява коефициентът на плододаване

Добре е подобно отчитане и изчисления да се правят за възможно повече на брой лози от всеки сорт, но и при по-малки насаждения, то действа.

На отчитаните лози се броят леторастите, развили се от оставените очи, и броят на гроздовете за всяка лоза поотделно.

Въз основа на това се изчислява коефицитентът на плододаване, като общият брой на гроздовете от всички отчетени лози се дели на броя на леторастите.

Как се стига до средното тегло на един грозд

Средното тегло на грозд е обяснимо как да се изчисли от всеки лозар - за даден сорт при определени условия се намира, като се претеглят известен брой гроздове, например 100 и теглото им се раздели на броя.

Как се определя процентът неразвити очи

Наблюденията са най-достоверни

Процентът на недоразвитите очи най-лесно може да се определи въз основа на няколкогодишни наблюдения в съответните лозя.

За целта се преброяват оставените и неразвитите очи на повече лози и се изчислява процентът на неразвилите се.

Например: ако на 25 лози са оставени при резитбата общо 500 очи и от тях 150 не са се развили, то процентът на неразвитите очи е:

а=(150.100)/500=30%

Процентът е различен при различни почвени и климатични условия и начин на отглеждане.

Той е в тясна връзка с натоварването на лозите и затова е най-правилно да се определя при няколко различни натоварвания.

При изчисляване на броя на очите, които трябва да се оставят средно на една лоза, е най-добре да се изхожда от данни, получени поне от няколко години.

Съвет:

Когато се съди за процент на неразвитите очи, трябва да се използват най-високите данни, отчетени през няколкогодишните наблюдения.

За коефициент на плододаване и средно тегло на грозда пък е редно да се избират най-ниските от получените данни.

Това гарантира получаването на добив, по-близък до желания.

Едно наум:

По-добре е на лозата да се оставят повече от желания брой очи, защото излишният товар лесно се премахва при филизене, отколкото броят на оставените очи да бъде недостатъчен.

Примери и данни за коефициент на плододаване и за средното тегло на гроздовете при някои сортове

Информацията, която публикуваме за ваше улеснение, в първата графа е коефициентът на плододаване, във втората - средното тегло на един грозд в грамове - отнася се за някои от основните сортове, познати на любителите.

Болгap - 1,00 - 300 г

Чауш- 0,8 - 180 г

Димят- 1,90- 210 г

Памид- 1,50- 170 г

Гъмза- 1,90- 160 г

Мавруд- 1,10- 270 г

Широка мелнишка - 1,30 - 240 г

Червен мискет - 1,60 - 170 г

Тамянка - 1,30 - 115 г

Каберне - 1,30 - 80 г.