405 кг от дка е прогнозираният добив на пшеница в областта, съобщи Лидия Станкова, директор на Областната служба по земеделие, цитирана от "Фокус". Тя посочи, че средният добив, отчетен от тази култура през 2015 г, е 414 кг от декар.

„По отношение на пшеницата, не бих казала, че настоящата година би била по-лоша от предходната”, каза още Станкова. Тя допълни, че това не се отнася за ечемика, който е по-податлив на агро-метеорологични условия. „Средният добив е 380 кг за дка, като имаме предвид, че 385 кг./дка е отчетеният по оперативни данни от предходната година”, каза още тя.

По думите й семепроизводните посеви са в добро състояние. „Очакванията са за добри добиви. Прогнозиран среден добив при пшеницата от семепроизводните посеви е 650 кг/дка, от ечемика- около 500-550 кг/дка”, обясни Станкова. „Маслодайният слънчоглед е 340 хил. дка в нашата област. Обикновено между 350-400 хил. дка са засетите площи. Миналата година са били малко повече - 362 хил. дка.

Посевите от слънчоглед са в много добро състояние, извършено е окопаване, третирани са, условията са благоприятни за развитието им”, допълни тя. Рапицата в областта е 78 хил. дка.”В нашата област съвсем ясно се установява една тенденция към увеличаване на площите, заети с маслодайна рапица. През 2010 година те бяха 85 хил. дка, а виждате сега колко много е станала. Тя се налага като една от основните култури и това е най-вече заради кандидатстването на земеделските стопани по схемите по „Агроекологични плащания”.

Основен проблем при тази култура за нашата област е успешното й презимуване. През тази година агрометеорологичните условия както през зимния период, така и през пролетния, са изключително благоприятни за нейното развитие и тя е в много добро състояние”, каза още Станкова.

По думите й валежите се отразяват на продукцията. „Това са едни условия, които благоприятстват за развитието, както на гъбни заболявания, като септориоза, брашнеста мана, ръжди, така и за появата на насекоми. На по-голяма част от есенните култури бе изведена химична борба против заболяванията и това бе извършено няколкократно. Това е ясно и естествено и то води до завишаване на разходите по производството им, естествено и до увеличаване стойността на продукцията като цяло”, допълни Станкова.