Ася Василева

Технологиите за прибиране на фуражите са важно направление в съвременното земеделско машиностроене. И в тази област на земеделската техника имаше какво да се види на изложението Агритехника 2015. Тук са се поработили фактически всички водещи производители - John Deere, Claas, New Holland, Poettinger и т.н. Съответно избор има за всеки.

Това са сериозни инвестиции, които включват изполването на най-съвременна техника, в частност силажоприбиращи комбайни.

За тях ще стане дума в тази статия, тъй като в Хановер бяха представени много съвсем нови модели.

John Deere: обновена серия 8000

Известният американски производител представи три нови модела силажоприбиращи комбайни от серия 8000 (SPFH).

Моделът 8300 има 13, 5-литров двигател с мощност 483 к.с., 8700 - 19-литров с мощност 755 к.с., а най-мощният модел - също 19-литров с 832 к.с. Обновени са всички основни системи на машините. За сметка на по-ниско разположеният център на тежестта е повишена устойчивостта на комбайните, благодарение на новите светодиодни пакети е подобрено осветлението, и разбира се, комфортът на оператора. В системата DuraDrum (отговаря за качеството на обработване на събраната маса), са използвани възможно най-твърдите материали, които се намират на пазара. Системата засега няма конкуренция - както при ножовете, така и при барабана компонентите имат четири пъти по-дълъг живот в сравнение с обикновено използваните материали.

Трябва да се обърне внимание и на системата HarvestLab, която анализира качеството на прибирания силаж. Първият фактор, на който обръща внимание електрониката е влажността.

Ако тя е висока, системата подава команда да се увеличи дължината на отреза, ако царевицата е суха - да се намали. Вторият фактор включва анализ на качеството на силажа.

Още на етапа на прибиране на културите може да се определи хранителната им ценност за животните, съдържанието на протеини и т.н., което значително улеснява по-нататъшната работа, добавяйки недостигащите компоненти. Това е единствената система от подобен тип, сертифицирана от Германското селскостопанско общество (DLG).

Една от важните опции на силажокомбайните на John Deere, която е препоръчително да бъде използвана от животновъдите, е системата KernelStar. Благодарение на нея, площта на наситняване на растителната маса се увеличава с 270% в сравнение със стандартната. В резултат животните получават храна с най-високо качество, което влияе положително върху млеконадоя и увеличаването на теглото им. Тази опция избират предимно големите стопанства, въпреки че използването й е икономически целесъобразно при всички животновъдни ферми.

Krone: Big X и останалите

Един от световните лидери в производството на техника за прибиране на силажи също допълни гамата на машините си. На Агритехника 2015 бяха представени моделите BIG X630, BIG X770 и BIG M420. Фермерите бяха особено заинтригувани от новият BIG X770 с двигател с мощност 775 к.с. и обем 16 литра. Трябва да се подчертае наличието на серийно поставяна спирачна система на барабана, която в случай на необходимост автоматично го изключва на пълни обороти за по-малко от 10 секунди. Има възможност за поставяне на барабан MaxFlow, оборудван по избор с 20, 28 или 36 ножа. Ножовете са разположение по такъв начин, че да увеличат пропускателната способност на комбайна, изключвайки възможността за спиране на работа. В BIG X770 е възможно и монтирането на специален барабан Biogas, който има 40 ножа. Това позволява да се постигне по-дребно наситняване, което е необходимо понякога.

Увеличени са и възможностите на раздробителя за зърното. Неговите 105 зъба раздробяват зърното до желания размер.

Трябва да се отбележи и възможността за регулиране на разпределянето на растителната маса по повърхността на полето. Тази функция се извършва директно от кабината. Правилното й използване позволява спестяването на гориво. Като цяло за икономичното изразходване на горивото отговаря електронната система за управление на мощността на двигателя PowerSplit, която определя необходимото усилие автоматично.

При новите модели на Krone има още редица опции, достъпни за фермерите. Част от тях е насочена към повишаването на удобството на работа на оператора, например новата система камери за заден ход. Работата на оператора се улеснява и от трите режима на разтоварване на шнека, които се избират от кабината.

Claas: нокти за Jaguar

При серията силажоприбиращи комбайни на немския производител ще се спрем на модела Jaguar 870. Машината има 16-литров двигател с мощност 530 к.с. и е вече добре известна на фермерите в Европа. Интересното при този модел е възможността за използване на най-съвременни технологии за наситняване, който вече се прилагат в Северна Америка, където показват отлични резултати.

Преди всичко това е новата концепция на процесора Multi Crop Cracker, на базата на който, в зависимост от конкретните потребности на стопанството, могат да бъдат реализирани различни системи за допълнителна обработка на силозната маса след раздробяването й. Например, MCC Max - раздробяващи валци, предназначени за заготовката на царевичен силаж с дължина на отреза от 7 до 22 мм.

Според представител на компания Claas, тази система е универсална за работа, тъй като позволява дължината на отреза да варира в широк диапазон. Късият отрез е оптимално подходящ за производството на биогаз, а по-дългият - за получаването на фуражи с добра структура и максимална хранителна ценност.

Системата има 30 конични диска - дискове с по-малък диаметър срещу дискове с голям диаметър. Благодарение на това се постига както оптимална обработка на прибраната маса, така и висока продуктивност на работа. Обработката става не само за сметка на триенето, но и за сметка на режещото и преместващото усилия. Това позволява интензивна обработка на царевичните зърна и разделяне на стеблата на отделни влакна.

Иновативната технология на заготвяне на силож с дълъг отрез SHREDLAGE предполага по-грубо раздробяване на царевицата от 26 до 30 мм. Работните органи на процесора MCC SHREDLAGE напълно раздробяват кочаните и смилат зърното.

При това стеблата ефективно се разделят на влакнеста маса, а благодарение на специалната структура на валците се отстранява обвивката. Технологията позволява да се получи фураж с превъзходна структура, да се постигне максимална хранителна стойност и усвояемост, които способстват за повишаването на млеконадоя.

За отбелязване е и системата за автоматично напълване на прикачните ремаркета. За оператора е натоварващо постоянно да следи движението напред и едновременно да държи под око процесът на запълване на ремаркето. Това се отразява негативно върху производителността на работата. Системата за автоматично напълване на Claas, благодарение на камера на силозопровода и специално програмно осигуряване, идентифицира края на стените на всяко ремарке и самостоятелно осъществява неговото запълване. Ако ремаркето е напълнено или се е изместило, системата веднага известява оператора с помощта на звуков сигнал.

New Holland: световна премиера на FR780

На Агритехника 2015 се състоя световната премиера на най-мощния модел в серията силажоприбиращи комбайни New Holland FR Forage Cruiser - FR789. Машината има 16-литров двигател Cursor с мощност 775 к.с.

Внимание заслужава новата 3D камера на силозопровода, която "води" процеса на запълване на ремаркето, сигнализирайки за напълването му. Технологията е премислена до най-дребните детайли и напълно автоматизира работата с транспорта без изобщо да ангажира вниманието на оператора. Друга важна иновация е датчик, който измерва натоварването на двигателя. Така машината сама определя работната си скорост във всяка конкретна ситуация. От една страна това позволява икономичното изразходване на горивото, а от друга - повишава производителността на машината.

FR780 има усъвършенстван силозопровод с повишена пропускателна способност. Системата за задвижване на подаващите валци Hydroloc позволява на оператора на комбайна по време на работа в движение да подбере дължината на раздробяването в съответствие с културата. Системата осигурява еднаква дължина на зададения отрез, независимо от вида на културата и натоварването на машината. При промяна на дължината на отреза автоматично се контролира скоростта на приставката за жътва, за да съответства на скоростта на подаващия вал. По същия начин при установяване на промяна в движението автоматично се адаптират подаващите валяци, за да се избегнат натрупвания и пропуски и да се осигури равномерно и еднородно подаване на културата.

Системата Variflow позволява да се оптимизира подаването на културата от устройството за обработка в ремаркето, отсявайки при това завехналите стебла при прибирането на тревни култури. Операторът може да променя положението на вентилатора в зависимост от прибираната култура. Тук се използват две настройки - за прибиране на царевица и за прибиране на треви. При превключване на системата Variflow в положение за работа с царевица разстоянието между режещата глава и вентилатора намалява с 20 на сто.

Това позволява да се спестят до 40 к.с. и да се увеличи цялостната ефективност на машината.

Lomma: Pro DX IV

Друг немски производител - Lomma е ориентиран към производството на конструктивно опростени многофункционални машини. Поредната новост на Lomma, представена на Агритехника 2015, е силажоприбиращият комбайн Pro DX IV. Той се предлага с двигатели с мощност 640 и 1200 к.с. В конструкцията му са използвани разработки на New Holland - кабината, Krone - система за раздробяване, а двигателят и шасито са на MAN.

Машината е достатъчно интересна, има голяма устойчивост и възможност да работи при много кални почви. Обемът на бункера при Pro DX IV е 42 куб.м., а скоростта на разтоварването му - 75 секунди.