Европейският съюз е най-големият производител на пшеница в света, следван от Китай и Индия, а също и крупен износител. През 2015 г. пшеницата на ЕС-28 представлява 11.9% от площите и дава 21% от световното производство. Средният добив на пшеничено зърно в ЕС е 1.77 пъти по-голямо от световния.

Пшеницата се отглежда в различна степен във всички страни на съюза, в зависимост от природните условия, нивото на икономика и общия характер на земеделието. През 15-годишният период от 2001 до 2015 г. е отбелязан значителен ръст в различните компоненти на пшениченото производство: реколтирани площи с 17,1%, средни добиви с 8.8% и зърнена продукция с 33.9%.

През последните години българското земеделие се разви изключително едностранчиво с превес на зърнените житни и маслодайни култури и придоби характер на монокултурност за сметка на другите „малки” култури и сектори (зеленчуци, плодове, мляко, месо и грозде). Последните са трудово интензивни, дават висока принадена стойност и осигуряват износ, суровини за преработвателната промишленост и пълноценно хранене на населението.

Пълен анализ за производството на пшеница в ЕС, четете в новия брой на вестник „Български фермер“.