Първото насаждение от „двойна“ култура – лешници и трюфели, бе засадено в село Антимово, община Тутракан, като алтернативен поминък на отглеждането на тикви и  тютюн. Румънски и италиански специалисти помогнаха на местни стопани в създаването на насаждението, съобщи порталът Паралел 44

Според Николета Симон представител на румънската фирма доставчик на разсада - фиданки на лешник, чиито корени са заразени с деликатесните трюфели, двата вида са в симбиоза при растежа си. Почвата в региона била с отлични показатели за отглеждане на двете култури, за които има постоянен пазар на изгодни цени.

В Антимово тя и колегите й засадиха 120 дръвчета на 1,5 декара градина, собственост на местни предприемачи. Инвестицията от около 5000 лева ще се възвърне още при първата реколта от лешници след три години, увери Николета Симон. В първите години на плододаване лешниците дават до 7-8 кг от дръвче, а при пълна зрялост и до 15 кг. Трюфелите, които растат в корените на растението, са с добив до половин килограм на гнездо в началото, при средна цена от 200-300 евро за килограм, обясни Симон.

Разсадът на лешниците е сертифициран по европейските изисквания и е доставен от Италия. Кореновата му система предварително е «заразена» с мицел на вида черен летен трюфел, който се развива заедно с лешника и дава първата си реколта след 5 години. Двата вида растат заедно по 35-40 години.