Екип на в "Български фермер"

На технически семинари пред фермерите от цялата страна фирма Лимагрейн представи продуктовата си листа за новия сезон. За 2016 година акцент са новите продукти в Clearfield, Clearfield Plus и високоолеиновите сегменти при слънчогледа, а при царевицата това са две много силни предложения от проекта Hydraneo.

Лимагрейн работи с два напълно окомплектовани портфолиа от слънчогледови хибриди, съответно за Северна и Южна България. Макар хибридите и сортове с марка LG винаги да са били с отлично представяне при стрес и засушаване, компанията счита, че разликата в добивите между Северна и Южна България може да бъде компенсирана само с хибриди, специално районирани за условията на юг от Стара планина. Фирмата стартира с няколко много силни предложения с ранно до средноранно узряване и отлично поведение дори при много силни засушавания

Това са конвенционалният LG 54.85, Clearfield хибридите - LG 55.42 CL и новият LG 54.63 CL, както и новото предложение от Cleafield Рlus технологията - LG 55.55 CLP. Всеки един от тези хибриди притежава висок потенциал за добив, който се реализира с максимума за условията на Южна България.

Това е най-силното предимство на тези слънчогледи. Всеки един от тях разчита на високо маслено съдържание и ранно до средноранно узряване. LG 55.42 CL, който е вече познат на фермерите и новият Clearfield Рlus хибрид LG 55.55 CLP, отговарят успешно на най-сериозните предизвикателства, защото се справят с най-големите проблеми в Южна България - леки почви с намалено плодородие, слабо водозадържащи почви, песъчливи почви.

Тези хибриди работят отлично при високи температури и ниска атмосферна влажност. Гарантират винаги отлично опрашване на питите с подобаващо висока маса на 1000 семена. В години като 2015, 2012 и други с екстремни засушавания, те просто нямат аналог, казва Божидар Бонев, продуктов мениджър на Лимагрейн.

LG 54.85 и LG 54.63 CL предпочитат почви с малко по-добро плодородие, като това е комбинирано също с максимална сухоустойчивост. LG 54.63 CL е шампион по абсолютно тегло на семките и един от най-добрите по отношение на маслеността. Макар да е особено подходящ за Южна България, той предлага отлична продуктивност, която се реализира по най-добрия начин и на север. Неговото предимство е, че е с ранно узряване и винаги успява да достигне максимума от потенциала си независимо къде се отглежда. Избягва жегите и в повечето случаи при навременни сеитби и последващи силни засушавания. Особено подходящ за високи места, нискорисков, винаги конкурентен.

Всички гореизброени хибриди носят генетическа устойчивост на новите раси синя китка и могат да се отглеждат навсякъде без риск от загуби.

За Северна Българя Лимагрейн разполага със средноранна до средно късна генетика в лицето на LG 56.61 CL, LG 56.31 CL и добре познатите LG 56.63 CL и LG 56.33 CL, които имат и двойно предназначение. Акцентът пада върху новият Clearfield Рlus представител LG 56.71 CLP. Той притежава универсална генетика, подходяща за всички региони в Северна България. Съчетава всичко, което може да се иска от един интензивен, високопродуктивен хибрид - висока маса на 1000 семена, устойчивост на синя китка, отлична толерантност на болести и много други достойнства. Генетика с която, както споделят от Лимагрейн, можете да "спите" спокойно.

LG 56.31 CL и LG 56.61 CL са със средноранно и съответно средно късно узряване, устойчиви на всички познати раси в България синя китка. LG 56.31 CL е представител на нова Clearfield Рlus технология и е безспорно едни от най-високопродуктивните хибриди на пазара.

Предимствата му са много и всички те водят до една отлична стабилност в представянето - много висока маса на 1000 семена на семките, отлича толерантност на фома, фомопсис, макрофимина, алтернания, склеротиния, стейгрийн ефект, здраво стъбло и отлична облистеност. Безспорно един от най-сигурните хибриди, като това важи и при свръх интензивни условия, но също така и при сериозни по сила засушавания. Хибридът е взискателен по отношение на гъстотата на отглеждане като реализира отличния си добивен потенциал при около 6000 растения за реколтиране на декар.

LG 56.61 CL е малко по-късен, също с отлични агрономически и стопански качества, като тук гъстотата на отглеждане е също от ключово значение. При него тя може да се увеличава до 7000 растения на декар, като успоредно с това растат и добивите. Засят навреме с нужната гъстота, хибридът предлага много висока стабилност в представянето и високи резултати. Семките са едри с висока маса на 1000 семена, растенията са отлично облистени и с отлично здраве. Здравният профил на хибрида беше доказан последните 3 години при най-различни условия на отглеждане.

С LG 56.63 CL, LG 56.33 CL и LG 56.61 CL Лимагрейн успешно си партнира с производителите на белени семки. С годините тези хибриди се утвърдиха в цяла България като маслодайни, но те са изключително атрактивни и за преработвателите и производители на обелена слънчогледова ядка. Всъщност мощностите в този сегмент постоянно се увеличават, което сериозно завиши търсенето на такъв тип продукция. Трите хибрида на Лимагрейн са с едри семки, които лесно се обелват, а това са два от най-важните критерии при суровината за белени семки. Масата на 1000 семена на тези хибриди е по-висока от повечето хибриди на пазара с между 15 и 30%, което се превръща с технологично предимство изразяващо се в по-едри семки и съответно по-едра ядка.

При високоолеиновите хибриди Лимагрейн предлага два хибрида, с много добра адаптивноност и високи технологични показатели LG 54.52 HO CL и LG 54.92 HO CL са хибриди с висока обща масленост на семките и отлични нова на олеинова киселина. Трябва да се спомене, че Лимагрейн е с отлични позиции на най-развития високоолеинов пазар в Европа - Франция. LG 54.52 HO CL е хибрид за всякакви условия с възможно най-положителния здравен профил изобщо.

Притежава много висока толерантност на засушаване и се представя много стабилно. LG 54.92 HO CL е последна генерация хибрид с отличен потенциал за добив и висока интензивност. Предназначен е предимно за Северна България и като цяло за условия предлагащи оползотворяване на потенциала му. Двата се допълват чудесно, използвани заедно, носят висока сигурност и стабилност в представянето в съчетание с високи добиви.

Лимагрейн анонсира, че от следващия сезон излиза с поне два хибрида от съвсем ново поколение, с които практически почти напълно ще обнови портфолиото си. Всъщност компанията направи вече това при царевицата с последните попълнения.

С царевичният хибрид Лиманова фермерите видяха, че компанията е работила сериозно в зърненото направление и предлага наистина високоефективни решения.

Лиманова проби практически на всички пазари в Европа, но нещата не спряха до там.

LG 30.389 дойде една година по-късно, но през 2015 година се представи изключително конкурентно, като по този начин затвърди позициите на LG при средноранните хибриди с ФАО между 360 до 390, или практически най-търсената група. LG 30.389 впечатлява с потенциал за добив и отлични технологични характеристики - високо обемно тегло и висока маса на 1000 семена. Характеристиките на кочаните са отлични и носят само позитиви. Заедно с Лиманова той формира много силно ядро, около което може да се експериментира, но тези два хибрида носят наистина висока рентабилност и отлична сигурност. Те са представители на типичната селекция за зърно с едри, дълги кочани с много редове и зърна в ред, компактни растения и здрави стъбла и корени.

Лимагрейн винаги са били много силни в създаването на хибриди с отлична толерантност на болести и това е характерно и за тези два водещи за компанията продукта, коментира Божидар Бонев.

Сред акцентите са и два много силни, различни по ранозрелост хибрида - LG 30.315 и LG 30.500. Те са представители на концепцията Hydraneo и носят максимална устойчивост на хидратен стрес и високи температури.

LG 30.315 е един от най-добрите ранни хибриди, с тип на зърното конски зъб и рано изтеглен цъфтеж. Той настина узрява рано и носи топ потенциал за ранната група. Високият хектолитър на зърното прави този ранен хибрид изключително конкурентен, нещо което не е толкова често срещано при царевиците с ФАО 300. Представянето му през 2015 година беше на много високо ниво. Доказа сухоустойчивостта си и даде много високи резултати. От Лимагрейн твърдят, че това е един от най-силно конкурентните ранни хибриди.

С LG 30.500 мултинационалната компания отваря нови перспективи пред търсещите максимални добиви. С ФАО 480 този хибрид дава заявки за водещи позиции в един сегмент, където представянето при суша и високи температури се счита за рисково. Той обаче е класиран в групата на Hydraneo, което значи, че се справя по най-добрия начин с водния и температурен стрес. Това го прави подходящ за отглеждане при неполивни условия, което е основно предизвикателство за хибридите с тази ранозрелост. LG 30.500 разполага с голям брой зърна в кочан и високо обемно тегло на зърното. Кочаните са дълги и запазват характеристиките под влияние на стрес и засушаване.

Специалистите от Лимагрейн твърдят, че никога досега не са имали толкова добри нови хибриди, идващи наведнъж и отправят предизвикателство към фермерите да експериментират и да се убедят лично в това. Този сезон Лимагрейн предлага и интересни програми за стимулиране на клиентите си, предлагайки бонус програми за LG 56.61 CL при слънчогледа и Лиманова при царевиците. Бонус програмите продължават до края на кампанията.