Иновативна екологична технология за добив на пчелен мед разработва регистрираният земеделски производител Венцислав Узунов от Велико Търново, пише в. "Борба". От няколко години той отглежда 149 екологични пчелни кошера в живописна местност край областния град, но по програма ще може да произвежда мед за продажба от следващата година. Сега продукцията му служи за т. нар. „ударно захранване“, като първия път това е станало с 50, а миналата година – с 25 кошера. За целта търновецът получава субсидия по 18 евро на кошер по Националната пчеларска програма.

Технологията, по която скоро Венци ще добива акациев и липов мед, ще гарантира екологична продукция без човешка или външна намеса. Масова практика е фабриките, а и частните стопани да правят за работа с пчелите листи на восъчна основа, които се монтират с тел. Само че боляринът има намерение да добива продукцията си без обтелване и лист, въпреки че добивът съответно ще е по-малко, но затова пък по-качествен. Рискът е, че има опасност т. нар. „восъчен далак“ да бъде по-гъвкав при висока температура и градежът на пчелите да омеква, но и за това си има тънкост – просто с пчелното семейство трябва да се работи не при жега и високи температури, а рано сутрин, когато времето е по-хладно.

Всъщност тази технология е добре забравен стар метод, за който Венци обменил опит с един от най-добрите производители на рапичен мед в България – Йордан Губерков от Велико Търново, който от години изнася продукция в Холандия. Вярно, че технологията ще оскъпи малко продукцията, но пък ще гарантира нейната екологична чистота без каквато и да е външна намеса, обяснява земеделският производител.

Венци е категоричен, че в момента в страната ни

няма регулирана продажба на мед

„Държавата е абдикирала и от тази дейност, а тя има голям потенциал за развитие. Бизнесът не може сам да се справи с предизвикателството да създаде центрове за изкупуване на мед в цялата страна. Това трябва да се прави както едно време – селскостопанската продукция да се купува от държавата, която на този етап единствено има възможности и ресурс да го направи“, разсъждава пчеларят.

Относно качествата на меда, който се продава масово в търговската мрежа, той се шегува, че „няма нищо страшно, просто медът директно се фалшифицира“ и вместо мед всъщност масово се продават гликоза и фруктоза, която се произвежда от… царевица.

Венцислав Узунов обаче уточнява, че трябва да се прави разлика между захарен мед, който по принцип се прави от захар, и такъв, който всъщност е получен от килограм мед и няколко килограма гликоза и масово се продава по магазините. По пазарите пък, където бабите и дядовците продават родната си продукция, медът най-често е с подсилено присъствие на нектарен мед със захар и полени, който Венци също шеговито нарича „бутиков мед“.

„Цената за килограм в момента на едро е между 4,50 лв. и 5,20 лв., като тази година по-скъп е акациевият, който по принцип се събира много трудно, защото са необходими подходящи климатични условия. Това обаче далеч не са реалните цени. Те у нас са занижени, а този занаят освен трудоемък е и доста рисков. Знаете какви тежки последици може да донесе ужилването от пчела, ако човек е алергичен“, обяснява Венци и допълва, че според него реално цената на килограм мед трябва да е умножена по две, както например е в Гърция.