Д-р Емилия Бенова

Тъй като в последно време в страната се увеличават заболелите от варицела, ще изброим симптомите и лечението на болестта, позната още като лещенка.

До 25-годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Тя (лещенка,varicella) е вид шарка, протичаща с характерен обрив (мехурчета по кожата), остър сърбеж и висока температура.

В миналото варицелата се е наричала "дребна шарка", а вариолата - "едра шарка".

В наши дни поради елиминирането на вариолата, варицелата протича с най-едри обриви от всички видове шарки. Характерно е, че ако има болен в семейството, то 80-90 на сто от останалите членове, които не са я прекарали, ще се заразят.

Въпреки, че се среща предимно при деца под 15 години, всеки може да се разболее.

Най-често боледуват деца между 3 и 9 години, но е възможно да се заразят и бебета и възрастни. Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Човек се разболява само веднъж в живота си от тади болест.

Тя остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус (HHV-3). Предаването му става по въздушно-капков път при кихане или кашляне на болния.

Друг начин на предаване на инфекцията е вътреутробно по време на бременността.

Болните са заразни в период от 1-2 дни преди появата на обрива до завяхване на обривните единици.

Погрешно е схващането, че обривите могат да се разпостраняват по други места по кожата след разчесване на везикулите (мехурчетата).

Разчесването на везикулите крие опасност от тяхното инфектиране, трудно заздравяване и оставянето на трайни белези.

Детето с варицела не трябва да посещава градина или училище, докато всички пъпки не зараснат - обикновено около една седмица, но не е задължително да изчакате всички корички да паднат преди да върнете детето към обичайната му програма.

Бременните, както и хора с отслабена имунна защита не трябва да се приближават до болен.

Обикновено варицелата продължава от 7 до 10 дни при децата, а по-дълго при възрастните.

Първият признак са няколко характерни пъпчици по тялото, лицето и окосмената част на главата. Първоначално те са леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна.

Везикулите могат да бъдат разпостранени по цялото тяло (и в косата) като отначало са изпълнени с бистро съдържание,но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички. След тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата, които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.

Пъпките излизат в продължение на 3-4 дни. Докато се развива обривът при варицела, продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхването им. Налице е силен сърбеж, който принуждава децата да разчесват ожесточено обривите - при това се получава разкъсване на везикулите и има потенциална опасност от тяхното инфектиране.

Ако детето ви има обрив от варицела, температура или се чувства неразположено, трябва да извикате лекар, за да постави диагноза - варицелата може да се сбърка с други заболявания.