Продукти: 1,500 кг пълномаслена сметана (до 21% масленост)

Приготвяне: Предварително си пригответе гивгир и тенджера с малко по-голям диаметър, за да може гивгирът да влезе в нея. Поставете марля на 5-6 пласта, така че да се получи по-плътна структура. Внимателно изсипете сметаната върху марлята. Сметаната трябва да е охладена. Когато тя е по-маслена, то и сиренето ще се получи по-мазно. Когато маслеността е по-малка ще получите повече суроватка и съответно по-малко количество маскарпоне.

Но това не е беда. Течността можете да я използвате за приготвяне на мекици, палачинки или каквото друго се сетите. Много важно е сметаната да е прясна. Завържете плътно марлята отгоре. Сметаната трябва да е добре уплътнена.

Отгоре, върху гивгира поставете тежест с тегло 2-4 кг, за да притисне добре. Оставете в хладилника за 3 дни. През това време суроватката ще се отцеди в тенджерата и ще се получи нежно и вкусно сирене маскарпоне.

Съхранявайте го в хладилник, но нека не се задържа много, тъй като е натурален продукт и бързо се разваля. Можете да използвате маскарпонето за намазване на филии хляб, за приготвяне на кремове и други ястия. Съхранявайте задължително на студено.