Вкусни ястия за всеки ден

Много хора избират вегетарианството като начин на живот и диета. Но когато животинските продукти бъдат елиминирани от диетата, става по-трудно да се създаде ежедневно меню. Това обаче не означава, че ще трябва през цялото време да ядете скучни зеленчукови салати, постни супи, безвкусни каши и да гризете ядки междувременно. Предлагаме ви интересни ястия за вегетарианци и тези, които просто искат да се присъединят към тях.

Перлен ечемик в ярки цветове 

Варивата са основата на здравословното и балансирано меню за вегетарианците. И всеки от тях има своите предимства. Например, кашата от перлен ечемик се приготвя от пълнозърнести храни, които запазват максимално витамините и минералите. Освен това ястието е богато на бавни въглехидрати - те са тези, които зареждат тялото с енергия за дълго време. Тази ечемичена каша с гъби и зеленчуци може да се приготви за закуска.

Продукти: 200 г перлен ечемик, 400 мл вода, 1 суп. лъж. растително масло, щипка сол, глава лук, 150 г печурки, 1/2 червена чушка, 2 суп. лъж. консервирана царевица, 3-4 розички броколи.

Приготвяне: Накиснете ечемика за една нощ. На сутринта добавете прясна вода и гответе на слаб огън, докато омекне. Не забравяйте да сложите сол и растително масло накрая. Докато кашата се готви, запържете нарязания на кубчета лук, докато стане прозрачен. Добавете нарязаните чушки, а след 5 минути и нарязани гъби. Задушавайте, докато излишната вода се изпари. След това прибавете царевицата и броколите, начупени на малки розички. Оставете зеленчуците на котлона за 2-3 минути, добавете сварения ечемик, разбъркайте и гответе още няколко минути. Не забравяйте да оставите кашата да престои под капака, за да се насити с вкуса на зеленчуците.

Удоволствие с тофу и киноа 

Правилното вегетарианско меню задължително включва киноа, казват диетолозите. Тази зърнена култура, произхождаща от Латинска Америка, съдържа повече протеини от всяка друга. Съдържа също фибри, здравословни въглехидрати и фолат. Това са елементите, които трябва да присъстват в диетата на тези, които не консумират животински продукти. Предлагаме да приготвите киноа с тофу и зеленчуци.

Продукти: 200 г киноа, вода - 400 мл за накисване на киноа + 100 мл - за стафиди, 150 г тофу, 100 г броколи, 100 г карфиол, 50 г бадеми, 50 г стафиди, зехтин - 1 ч.л. за киноа + 3 суп. лъж. за пържене, 2-3 стръка магданоз, 1 ч. лъж. чесън на прах, 60 г галета, по ½ ч. лъж. сол и черен пипер.

Приготвяне: Измийте киноата, залейте с гореща вода, добавете щипка сол и 1 ч.л. зехтин. Покрийте с капак и гответе на пара 15 минути. Отделно залейте стафидите с гореща вода.

През това време нарежете тофуто на едри кубчета и го оваляйте в смес от галета, чесън на прах, сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган и запържете сиренето от всички страни, докато стане хрупкаво. Бланширайте броколите и карфиола във вряща вода за 5 минути, охладете и разделете на розички. Леко смачкайте бадемите с точилка. Сложете приготвените киноа, карфиол и броколи в чиния, разбъркани заедно. Украсете всичко със златни кубчета тофу, бадеми със стафиди и нарязан магданоз.

Бургер с настроение 

Във вегетарианската диета има място дори за бързо хранене. Разбира се, без месо или мазни сосове. Ще заменим месното кюфте със зърнено-зеленчуково, а класическата майонеза с домашно приготвена, без яйца. Запазваме пресните зеленчуци. Тази комбинация от продукти е балансирана по отношение на хранителните елементи и насища организма за дълго време. Можете да вземете вегетарианския бургер на работа или на пикник.

Основни съставки: кръгли хлебчета, тиквичка, глава червен лук, домат, 3-4 листа зелена салата, 5-6 стръка рукола.

За кюфтето: среден морков, 70 г овесени ядки, 140 мл вода, растително масло - 2 суп. лъж. + 3 суп. лъж. за пържене, 1 суп. лъж. грис, сол, черен пипер, куркума - на вкус.

За майонезата: 80 мл овесено мляко, 150 мл зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. горчица, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Накиснете овесените ядки в гореща вода. Сварете моркова и го настържете на едро ренде. Смесете с накиснати овесени ядки, добавете сух грис, растително масло, сол и подправки. Омесете получената смес и оставете гриса да набъбне 15-20 минути. Направете кръгли кюфтета и ги изпържете от двете страни.

За да направите вегетарианска майонеза, ви трябват овесено мляко и зехтин на стайна температура. Смесете ги и разбийте с тел, докато сместа се сгъсти. Добавете лимонов сок и горчица, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте соса до гладкост.

Остава само да сглобите бургера. Върху долната половина на хлебчето поставете лист от салатата, резен домат и резен морков. Поставете изпърженото кюфте и полейте с майонеза, украсете с лентички тиквички, кръгчета лук и стръкчета рукола. Покрийте с горната половина на хлебчето.

Лятна лазаня 

Вегетарианските зеленчукови ястия могат да бъдат вкусни. За да направите това, просто ги изпечете във фурната и измислете интересен сос. Нека е лазаня. Готови листове тесто могат да бъдат закупени във всеки магазин. Можете да използвате всякакви зеленчуци, които ви се намират в хладилника. В нашия случай това ще бъде цветна лазаня с домати, тиквички и броколи.

Съставки: тиквичка, 300 г броколи, морков, домат, 2 суп. лъж. растително масло, готови кори за лазаня

Сос: ½ л соево мляко, 50 г брашно, 50 г кокосово масло, сол и индийско орехче - на вкус

Приготвяне: Нарежете тиквичките, морковите и доматите на кубчета. Разделете броколите на розички. Загрейте олиото в тиган и запържете зеленчуците, докато омекнат. За соса, разтопете кокосовото масло в малка тенджера. Добавете брашното и разбъркайте старателно, за да няма бучки. Гответе на слаб огън за около минута, като бъркате непрекъснато с дървена лъжица. Сипете соевото мляко и разбъркайте добре. Добавете сол и леко разбийте соса, като продължавате да готвите. Варете, докато сосът се сгъсти, добавете индийско орехче. Разбъркайте отново и свалете от котлона.

Намажете тава за печене с олио и я покрийте с тънки кори за лазаня. Покрийте ги плътно със сос и добавете една трета от зеленчуците. Повторете всички слоеве още два пъти. Намажете горния лист тесто с растително масло и поставете тавата във фурната на 180°C за 30-40 минути. Тази лазаня би била чудесна за вечеря.

Безтегловност от горските плодове 

За накрая запазихме нещо специално – десерти. И не става дума за плодови салати или бонбони, а истинска вегетарианска торта. Можете лесно да се справите без масло, яйца и мляко, приготвяйки вкусно лакомство. Всичко, от което се нуждаем за това, са ядки, горски плодове и банани.

Продукти: За блата: 200 г орехи, 100 г захаросани плодове, 100 г фурми без костилки, 80 мл черешов сок.

Суфле: 2 банана, 2 суп. лъж. грис, 100 г малини, 100 г боровинки, захар - на вкус, 12 г желатин, вода - 500 мл за гриса + 40 мл за желатина, 1 суп. лъж. кокосови стърготини.

Приготвяне: Разбийте ядките, захаросаните плодове и фурмите в блендер, докато се образува гъста, хомогенна маса. Постепенно добавете сока. Покрийте малка кръгла форма за печене с фолио, притъпчете плътно ядковата смес и я поставете в хладилника за 15 минути.

Сварете каша от грис и вода, охладете леко и добавете разтворения желатин. Намачкайте бананите на пюре и ги прибавете към кашата, добавете захар, ако е необходимо. Разделете получената смес наполовина. Прибавете към едната половина намачканите малини, а боровинките и кокосовите стърготини в другата. Оставете няколко цели плодчета за украса.

Поставете боровинковото суфле на равномерен слой върху замразения блат и го върнете в хладилника за 10 минути. След това покрийте със слой малиново суфле и отново го поставете в хладилник.

Внимателно извадете сладкиша и украсете с пресни плодове и листа от мента.

Една необичайна торта 

Понякога вегетарианците трябва да бъдат изключително изобретателни. Използват се най-неочакваните кулинарни трикове. И така, най-вкусните десерти се приготвят от нахут, с който вече сме запознати, защото той се съчетава добре със сладки съставки. Ефирен крем може да се направи от кашу. Разкриваме ви тайните как да направите вегетарианска торта.

Продукти: 300 г варен нахут, по 50 г сини сливи и сушени кайсии, 3 суп. лъж. какао на прах, мед на вкус.

За крема: 300 г кашу, 500 мл кокосов крем, 2-3 суп. лъж. сироп агаве, ванилия - на върха на нож, пресни ягоди - за украса.

Приготвяне: Кремът трябва да се приготви предварително. Накиснете кашуто в по-голямо количество вода за една нощ. Сложете набъбналите ядки в купата на блендера, добавете една трета от кокосовата сметана и разбийте до гладкост. Сипете останалата сметана в тенджера, изчакайте да заври, добавете агаве сиропа и оставете да престои няколко минути. Когато кремът се охлади, смесете го с ядковата паста и разбийте отново, докато получите гладък крем.

Сега нека да преминем към основата на тортата. Сушените плодове се запарват в гореща вода за 5-7 минути, подсушете ги и ги смелете на каша. Пасирайте сварения нахут в блендер, добавете сушени плодове, мед и какао, разбъркайте добре. Получената маса се поставя в хладилник за един час. След това разточете на пласт с дебелина 1–1,5 см и изрежете мини кексчета с помощта на широка чаша или купа. Намазваме всяка тортичка с крем и ги слепваме по две. Оставете кексчететата да стегнат в хладилник, след което ги украсете с ягоди.