Тези методи са подходящи за градинари, които се стремят да избягват химията
Мечтаете ли краставиците да растат добре и да дават отлична реколта? Но в същото време не искате да използвате универсалните торове, а нещо по-„домашно".
Желанието се базира на факта, че краставиците зреят много бързо и използването на химични торове през вегетацията им крие някои рискове за наличие на т. нар. остатъчни количества в плодовете.
Има много познати и безопасни торове за добър растеж на краставиците. Представяме ви някои от тях, които са лесни за изпълнение.
Хляб
Торът, приготвен от хляб, с право може да се смята за един от най-популярните и лесни начини за подхранване на краставици.
Как се приготвя?
За да направите висококачествен тор за краставици от хляб, напълнете кофа до 2/3 с нарязани корички от обикновен черен хляб, налейте вода и поставете под преса на топло място за около 7-10 дни.
Как и кога да се използва?
За да използвате правилно получения стартер от хляб, разредете го три пъти и добавете 1 кибритена кутия универсален тор на 12 литра течност.
Можете да поливате краставиците с този разтвор от началото на цъфтежа до началото на увяхването веднъж на всеки 7 дни.
Важно! Хлебният квас има киселинна реакция, така че е особено подходящ за алкални почви. За да неутрализирате киселината, можете да добавите тебешир или доломитово брашно към закваската, преди да я разредите с вода.
Пепел
Пепелта е отличен органичен тор, чийто точен химичен състав е трудно да се определи предварително. Факт е, че това зависи от вида и възрастта на изгорените растения. Въпреки това, пепелта винаги съдържа калций, който е от съществено значение за растежа на краставиците.
Как се приготвя?
Пепелта може да се използва в две форми:
0 Суха пепел. Поръсете я върху почвата, преди да полеете растенията.
0 Инфузия на пепел. За да приготвите инфузия, залейте 10 супени лъжици пепел с 5 литра вода и оставете за 8-10 дни, като разбърквате сместа редовно.
Как и кога да се използва?
Пепелта се добавя само 5-6 пъти по време на периода на растеж на краставиците. Първият път това се прави в самото начало на формирането на растението, когато на стъблото се появят 2-3 листа, после - в началото на цъфтежа, а след това, когато плодовете пораснат, с интервали от 14 дни между подхранванията.
Съвети:
0 Правете торене на краставици само в топло време след поливане на растенията, за да не навредите на кореновата система на растенията.
0 Не можете да добавяте пепел и азотсъдържащи съединения едновременно - ще се отдели много амоняк и растенията могат да умрат.
Строго е забранено използването на пепел, получена от изгарянето на полимери, каучук, хартия, боклук и др., за торове.
Мая
Дрождите, които се съдържат в маята, имат много предимства, когато се използват като тор:
0 повишава се издръжливостта на разсада при липса на светлина;
0 подобрява се образуването на корени;
0 източник са на естествени бактерии, които повишават имунитета на растенията;
0 отличен стимулант са за растежа на растенията.
Как се приготвя?
Начинанието е лесно и просто:
0 вземете 10 г суха мая и я разтворете в 10 литра топла вода;
0 добавете около 2 с. л. захар към разтвора.
Оставете да престои 2-2,5 часа и разредете с 50 литра вода.
Как и кога да се използва?
През целия период на растеж използвайте този тор не повече от 2 пъти:
0 приблизително 12-14 дни след засаждането на разсада в почвата;
0 след торене с фосфор.



Коментари