И досега наши читатели не спират да ни питат защо са имали проблеми с ракията, за която (признават те) са използвали от по-евтината захар.
Съпругите им - домакини, пък са я опитвали, използвайки я за рецепти, и твърдят, че тя не сладни както му е ред, затова към кексове и торти са прибавяли двойна доза.
Мнозина са имали проблем с евтината вносна захар при правенето на вино и ракия.
Според експерти с някои видове захар ракията наистина не ферментира
но се въздържат да цитират марки и производители. Мнозина стопани обаче вече схванаха проблема и не пазаруват вносна захар за ракията.
Част от отговора намерихме в Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите. Техни членове от 3-4 г. работят със захар от захарна меласа и твърдят, че не е толкова сладка, колкото тази от захарно цвекло.
България внася захарна тръстика от екваториални и тихоокеански райони.
В нея има и съставки от рода на синтетични стабилизатори и подобрители, които явно не позволяват да започне процес на ферментация. Читатели ни писаха, че и компотите им са пострадали миналата година от това. Така че, не рискувайте - платете си цената на българската изпробвана захар, за да не ви излязат ракията и туршията солени.
Коментари