Как да се грижим за нея
 
Трябва да се отбележи, че видовете камелии с по-малко количество венчелистчета са по-устойчиви в студено време

Поставена навън, камелията не се страхува от студ. По принцип камелиите обичат кисела почва, завет и светлина, но не и преки слънчеви лъчи.
Camellia sasanqua обаче, като по-непретенциозна, понася слънце и обикновена почва. Влагата е много важна за всички видове камелии, за да се развиват пъпките и цветовете.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА КАМЕЛИЯТА СТЪПКА ПО СТЪПКА: Засадете вашата камелия в голяма саксия, с дълбочина поне 40 сантиметра. На дъното на саксията направете хубав дренаж от чакъл или керамзит, това ще предотврати загниването на корените. Напълнете саксията с равни количества торна пръст (чернозем) и горска пръст. Поставете саксията на полусянка откъм северната или северозападната страна на стената. Поддържайте постоянно, зиме и лете, влажна почва, без обаче да удавяте растението, за да не се задържа вода на нивото на корените. Избягвайте поливането при опасност от замръзване. През зимата, за да запазите корените, които са най-чувствителни, увийте саксията с найлон с мехурчета (фолио, с което се увиват стъкларии против счупване) или друг изолационен материал. Покрийте в основата на стеблото с торф, сухи листа, талашит или борови кори. Направете малък параван откъм страната, от която духа. Наторявайте два пъти в годината, в началото на март и в средата на май, с бавно действаща тор, така че цветето да се храни в зависимост от нуждите си. След края на цъфтежа оформете короната на вашата камелия, като изрежете по-хилавите и изсъхналите клонки.