Мулчиране

Една от най-важните задачи в градината

Прави се или преди зимата, за да държи топло на растенията, или напролет, за да  поддържа влагата в почвата и да подтиска едногодишните плевели през лятото

Мулч се прилага главно около овошки, храсти (рози, къпини,малини), многогодишни  цветя. Той се насипва подобно на вулкан окоро основата на стеблото, без да скрива разклоненията, листата и цветовете.

Мулчирането не е проблем и за луковичните. Стига да е по-лек (дървесни стърготини, вместо кори от дърво), те успяват да пробият. Съществува мулч с органичен и неорганичен характер. Органичният мулч има няколко основни предимства: помага на почвата да задържа влага; повишава количеството на хранителните вещества в почвата;
потиска развитието на плевелите; осигурява храна на червеите и на другите животни.

Като органичен мулч се използват сфагнов торф, слама, дървесни стърготини, борови  кори, окосена трева. Мулч с неорганичен характер (чакъл, мулчиращо фолио) се изполва главно при  отглеждането на плодове и зеленчуци (например с него се покриват лехите с ягоди.)

Какво трябва да знаете

Има много материали, които могат да се използват

Внимавайте: В зависимост от това, какъв вид мулч използвате, охлювите и плужеците могат лесно да си направят убежище в нея.

Ако забележите такива, веднага изгребете мулча наоколо.
Натрупаният органичен мулч трябва да е максимум 5-7 см.
Има много материали, които могат да се използват за мулчиране. Най-популярните са по-издръжливите и тези, които са с "отворена структура", която позволява водата от дъждовете да се задържа по-дълго време и да отделя влагата, от която се нуждае растението.
Брезовите кори имат по-висока естетическа стойност от другите видове материали. По-подходящи са по-едрите парчета. Друга алтернатива са обвивките на кокосовите орехи.
В определени участъци на градината е по-подходящо да се използват изгнили листа, животинска тор и т.н. За да избегнете отделянето им в почвата, не сменяйте мулча всяка година.
Дървените стърготини също могат да се използват за мулч, но трябва да са поне на две години.
Дори прясно окосената трева може да се използва за мулчиране, особено около храсти и дървета. Прави се тънък слой, който постепенно изгнива.


Неорганичните мулчиращи материали

Те са по-евтини и много по-ефективни в борбата с плевелите

Те не изглеждат толкова добре, колкото органичната и не осигуряват подхранване с хранителни вещества

По-обикновени покривни материали с неорганичен характер са найлонът, парчета стари килими или пътеки и дори вестници. Те може да покриват почвата между лехите или пък първо да се покрие цялата площ, след което растениета да се засадят в дупки, направени в найлона.
Найлонът може да бъде допълнително покрит с едрозърнест пясък или пръст, за да не изглежда грозно. Найлонът задължително трябва да е на дупки, за да се отцежда водата.
Дебела опаковъчна хартия или стари вестници също стават за мулчиращ материал.
Мулчирането е от особено значение за растения, които са в стрес заради определени климатични условия, както и за новозасадените, които нямат добре изградена коренова система.

Технологията

Как да го поставите правилно

Органичният мулч се поставя в кръг около растението

Започва се с около 2-3 см до корена и се продължава в кръг докато се постигне желания диаметър.
Около корена на растението се натрупва повече материал, който образува нещо като вулкан. Ако се използва неподходящ мулчиращ материал растението може да заболее, като хване гъбички или бъде нападнато от вредители.
Ако храстите или дърветата са покрити с прекалено много тор, изгребете излишното количество с  лопата или гребло, като внимавате да не нараните растението. Излишният мулч се маха сам и при по-силен вятър или дъжд.  
Същото се отнася и за цветята и особено за тези с плитка коренова система (бял равнец,  камбанки).
Многогодишните видове не трябва да се мулчират рано напролет, защото именно тогава се развиват младите издънки.
Неорганичните покривни материали не са подходящи за многогодишните растения, с изключение може би на първата година. После растенията се развиват бързо и изкуствените материали ще ги задушат. За едногодишните найлонът примерно не е  проблем.
Възможни проблеми - ако мулчът не е достатъчно узрял, в него започват  процеси,които водят до отделянето на токсични вещества. Мулчът започва да мирише  на амоняк, сяра и т.н. Проблемът се решава с обилно поливане.