ИНОВАЦИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСЯТ

С каквото и да се занимава човек, трябва да подхожда професионално

В "Агрива" ЕООД гр. Брезник знаят какво искат и как да го постигат

Оказа се, че в един район, който много хора смятат за непрестижен има достатъчно широко поле за изява. Важното е да искаш и да знаеш как да го постигнеш. На по-малко час път от София, стигнахме до модерна кравеферма в гр. Брезник, Пернишко, собственост на фирма "Агрива" ЕООД. С ведра усмивка ни посрещна управителят на фирмата - Пламен Стефанов на 37 години. Провокирани от модерната база, пожелахме да зададем няколко въпроса към младия фермер, а той беше любезен да ни отговори.

Б.Ф.: Г-н Стефанов, кажете ни каква е дейността на фирма "Агрива" и кога е създадена?

Пламен Стефанов: Фирмата съществува от 2007 г. с основен предмет на дейност говедовъдство. Отглеждаме крави породите Холщайн и Черно шарено говедо за мляко. Животните са внесени от Франция и Холандия.

Б.Ф. С колко животни е фермата и какви са тенденциите?

П. С.:Към момента отглеждаме 340 крави, но сме в процес на възпроизводство. Имаме намерение да увеличим стадото и за целта вече сме взели необходимите мерки, като сме закупили необходимия брой юници.

Б. Ф.: Къде реализирате млякото и доволни ли сте от изкупните цени?
На ден добиваме от 3600-5000 литра мляко. Реализираме го без проблем, като от доста време работим с Обединени млечни компании - Пловдив. Цената, на която ни го плащат засега ни задоволява.

Б.Ф.: Каква е схемата за изхранване на животните - сами ли си осигурявате фуражите или ги купувате?

П. С.: Концентрираните фуражи и добавки купуваме, а грубите фуражи си произвеждаме сами.

Б.Ф.: Какви култури отглеждате и каква е земята - собствена или арендована?

П.С.: Отглеждаме люцерна, пшеница и силажна царевица, която заема най-голяма площ. Обработваме 2800 дка земя, която сме арендовали от собственици в землищата на Брезник и Лежанци.

Б.Ф.: С каква техника обработвате?

П.С.: Обработваме земята само със собствена техника, която е от най-висок технологичен клас. Притежаваме най-високия клас силажокомбайн Jonh Deere 6850 - 6-та серия.

Б.Ф.: Прави впечатление, че в района изобилстват пустеещи земеделски земи. Вероятно продуктивността им не е достатъчно добра и те не са достатъчно атрактивни за земеделско производство. На този фон, какви са добивите които получавате и как ги постигате?

П.С.: Традиционно района се счита за слабопродуктивен откъм растениевъдство. И в миналото и сега, добивите от културите са доста скромни и това е една от причините голяма част от земите да пустеят. Ние обаче, не сме на това мнение. След като имахме нужда от собствено производство на фуражи, наехме земята и направихме необходимите проучвания за нейните качества. За това разбира се трябваше да потърсим съдействие от компетентен партньор, който да може да ни помогне за да не се провалим в допълнителната си дейност. Потърсихме такъв партньор и го намерихме в лицето на Тимак Агро България. Специалистите от фирмата направиха необходимите анализи на почвата за съдържание на хранителни елементи и рН. На базата на тези показатели те ни посочиха и решение за получаване на стабилни добиви, които да задоволят нашите нужди от груби фуражи.

Б.Ф.: Какво беше решението и какви резултати постигнахте?

П.С.: Решението, което ни посочиха от Тимак Агро България беше Мезокалк 36. Това е патентована формулация на почвен тор, който напълно задоволява потребностите на леко кисели почви, каквито са нашите. С основната обработка на почвата внесохме по 20 кг/дка. Добивите ни са по 3600 кг зелена маса от декар. Това са добиви, които никога не са получавани в този район.

Б.Ф.: Ще успеете ли с полученото количество да задоволите потребностите на фермата?

И тук искам да подчертая, че това беше нашето успешно решение, което дори надхвърли очакванията ни - вместо за една година, получихме висококачествен царевичен силаж за две. Дори сега сме взели решение да продадем една част от него, тъй като е в излишък. Вече сме убедени, че не почвите в района са бедни, а липсва подход в производителите за търсене на решения. Аз лично смятам, че с каквото и да се занимава човек, трябва да подхожда професионално! Разбира се, че високият успех, който постигнахме е благодарение на внасянето на хранителните елементи в количество и качество, каквото е подходящо за нашите почви. Но голямо значение според мен има и цялостната агротехника, която приложихме. Тя е благодарение на високо технологичната техника, с която разполагаме. За следващата година ще увеличим и обработваемите площи с още арендована земя.

Благодарихме на г-н Стефанов за това, че беше любезен да отдели от ценното си време. Тръгваме си с повишена доза оптимизъм, защото разговорът ни формира мнение, че ще го БЪДЕ българското земеделие, въпреки трудностите и несгодите! Стига да има хора, които мислят професионално, търсят решения и ги намират.