Есенно торене

Сега внесете основните хранителни елементи

 Макар и в покой, дърветата имат нужда от тях 

Едно от най-важните мероприятия в овощната градина е есенното торене. Тази практика се е наложила, тъй като макар и встъпили в покой дръвчетата са живи организми. През зимните месеци корените не Дспят", а продължават да се хранят и дори нарастват.

 

Най-важните елементи, които трябва да се внесат през есента са от групана на основните, наречени още макроелементи. Това са фосфор и калий.

 

СЛЕД КАТО НАТОРИТЕ - ОБРАБОТЕТЕ ПОЧВАТА

 

Есенното торене се прави, когато дръвчетата вече са в покой и предстои основната обработка на почвата. Това е важно, защото фосфора и калия са елементи, които дори и разтворени (от дъжда) не се придвижват сами в дълбочина. След като се разхвърлят, почвата задължително се обработва.

  

ПОДХОДЯЩИ СА КАКТО ЕДИНИЧНИТЕ, ТАКА И КОМБИНИРАНИТЕ ТОРОВЕ

 За внасянето на двата основни елемента, могат да се използват както единичини - съдържащи само един елемент, така и комбинирани - съдържащи и двата елемента. От единичните се използват гранулиран троен суперфосфат и калиев сулфат (или хлорид). Напоследък голямо приложение намират готовите комбинации от трите основни елемента азот, фосфор и калий (NPK). За есенно торене търсете такава комбинация, която съдържа по-големи проценти фосфор и калий и по-малко азот.