Никулден може да е минал, но това не означава, че трябва да се откажем от рибните ястия. За никой не е тайна, че това е вкусна, засищаща и полезна храна. Ароматните и красиви котлети от пъстърва със сигурност ще се харесат на цялото семейство. Това е отлично топло ястие както за празничната трапеза, така и просто за вкусна вечеря.

1. Пъстървови пържоли със соев сос

Можете да добавите малко джинджифил или чили на вкус.

Продукти: 2 пържоли от пъстърва, 4 супени лъжици соев сос, сусам, зелен лук, 2 клонки розмарин, 1/2 лимон.

Подготовка: Смесете лимоновия сок, соев сос, подправките и нарязаните листа розмарин. Мариновайте пъстървата 10 минути, прехвърлете във формата за печене и отгоре полейте с останалата марината. Печете 20 минути във фурната на 200 градуса, след което поръсете със сусам.

2. В сметана

Това ястие е просто невъзможно да не се получи!

Продукти: 3 пържоли от пъстърва, 20 мл зехтин, 50 мл лимонов сок, 60 мл високомаслена сметана, 30 г лук, 15 г лимонена кора, подправки.

Подготовка: Нарежете лука на ситно, смесете с маслото, лимоновия сок и подправките. Поставете пържолите от пъстърва във форма за печене и покрийте с подготвената смес. Печете 20 минути на 180 градуса, след което покрийте със сметана и поръсете с настърганата лимонена кора. Сложете във фурната за още 3 минути.

3. Със заквасена сметана

Бърза и лесна рецепта, с която ще се справят дори начинаещите кулинари.

Продукти: 2 пържоли от пъстърва, 100 г заквасена сметана, 0,5 ч.ч. нишесте, 1 глава лук, подправки.

Подготовка: Нарежете лука на полумесеци, поставете в тава за печене и поставете рибните пържоли върху него. Поръсете отгоре с подправки и сложете във фурната на 180 градуса за 20 минути. Смесете заквасена сметана, нишесте и няколко супени лъжици вода, полейте с получената смес рибата и печете още 5-7 минути.

4. Печени пържоли с домати

Много по -вкусно и здравословно, отколкото с кетчуп или доматено пюре.

Продукти: 2 пържоли от пъстърва, 1 домат, лимон, 0,5 глави лук, подправки.

Подготовка: Нарежете лука и го прехвърлете във формата за печене. Отгоре наредете резенчетата лимон. Натрийте добре пъстървовите пържоли с подправки, поръсете с лимонов сок и ги поставете върху канапето от лук и лимон. Разпределете върху тях резенчета домати и печете 30 минути с фолио на 180 градуса.

5. С лук и моркови

Канапе с моркови и лук е класика при готвенето на риба.

Продукти: 2 пържоли от пъстърва, 2 моркова, 1 глава лук, 2 резенчета лимон, 100 мл соев сос, подправки.

Подготовка: Мариновайте пържолите в соев сос с подправки за половин час. Настържете морковите, нарежете лука на ситно и разбъркайте с подправките и лъжица соев сос, отделно от рибата.

Поставете половината от зеленчуците във формата за печене, сложете пъстървата отгоре и покрийте с резени лимон и останалите зеленчуци. Печете във фурната с фолио за 20-30 минути на 200 градуса.

6. С лимон

Семпла рецепта за рибна пържола, в която няма нищо излишно!

Продукти: 4 пържоли от пъстърва, 1 лимон, 1 суп. лъж. зехтин, подправки, 2 стръка мащерка.

Подготовка: Натрийте пържолите от пъстърва с подправки и сложете в намазнена тава. Подредете отгоре тънки резенчета лимон и стръкчета мащерка. Покрийте всичко с фолио и печете във фурната за около 20 минути на 200 градуса.

7. С майонеза

За тези, които обичат красива златиста коричка.

Продукти: 2 пържоли от пъстърва, 50 г сирене, 1 суп. лъж. майонеза, 1 суп. лъж. заквасена сметана, 2 глави лук, подправки.

Подготовка: Нарежете лука на ситно, запържете до златисто и го смесете със заквасената сметана, майонезата и настърганото твърдо сирене. Пържоли се натриват с подправки и се слагат във форма за печене. Полейте отгоре с марината и печете 15-20 минути на 200-220 градуса.

8. С картофи

Ако искате пъстърва с гарнитура, това е най -добрата рецепта!

Продукти: 2 пържоли от пъстърва, 4 картофа, 50 г твърдо сирене, 2 суп. лъж. майонеза, подправки.

Подготовка: Нарежете картофите и ги разбъркайте с майонезата, настърганото сирене и подправките. Прехвърлете във формата за печене, наредете отгоре парчетата пъстърва и леко ги намажете със сместа от сирене и майонеза. Печете 30-35 минути на 180 градуса.

9. Със зеленчуци

Много леко и ароматно диетично ястие.

Продукти: 2 пържоли от пъстърва, 1 тиквичка, 1 чушка, 0,5 глави лук, 2 картофа, 1 морков, 2 суп. лъж. Зехтин, 1/2 лимон, подправки.

Подготовка: Нарежете всички зеленчуци на малки парченца и поставете върху хартия за печене като канапе. Поръсете с подправки и олио, а отгоре наредете пържолите. Поръсете всичко с лимонов сок, затворете/завийте с фолио и печете 40 минути на 180 градуса.

10. С гъби

Още по-интересно се получава ястието, ако използвате горски гъби.

Продукти: 2 пържоли от пъстърва, 400 г гъби, подправки, 2 глави лук, 2 суп. лъж. соев сос.

Подготовка: Гъбите леко се запържват, заедно с нарязания лук и се поставят във форма за печене, заедно с рибата. Добавете подправки и соевия сос и печете във фурната с фолио за 20-25 минути на 200 градуса.

11. В медена глазура

Броколи или карфиол са страхотни гарнитури.

Продукти: 2 пържоли от пъстърва, 1 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. горчица, 3 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. мед, 1 скилидка чесън, кориандър, лют червен пипер на люспи.

Подготовка: Смесете всички съставки за марината, намажете пъстървата с четка от двете страни на пържолите и оставете за 10 минути. Поставете маринованата риба върху хартия за печене и печете на 180 градуса за 20 минути.

12. Със синьо сирене

За гастрономите - синьо сирене!

Продукти: 3 пържоли от пъстърва, 120 г синьо сирене, 60 мл зехтин, 20 г розмарин, подправки, 2 суп. лъж. сухо бяло вино, 2 скилидки чесън.

Подготовка: Смесете виното, олиото, подправките и смачкания чесън. Мариновайте пъстървата за 10 минути и сложете във форма. Отгоре разпределете нарязаното сирене и клонки розмарин и печете във фурната за 20-25 минути на 180 градуса.