Търсенето на кенийски див лук в момента е на високо ниво, което е позволило годишен ръст на производството. „Погледнато към настоящия сезон на лука, имаме по-голямо търсене от предлагането, тъй като търсенето се стимулира от постоянното производство на качествен лук и надеждни количества за нашите клиенти.

Произвеждаме от три години, като обемите нараснаха от три тона на седмица до 25 тона на седмица. Нашата производствена площ е около 25 хектара. Изнасяме основно за Европейския съюз и Обединеното кралство," казва Джонсън Нгила, директор на Royal Herbs Exporters в Кения.

Не всичко е гладко, тъй като билките са деликатни и подходящите условия по време на транспортирането са от решаващо значение за клиентите, обяснява Нгила. „Надеждният въздушен транспорт е предизвикателство. Понякога се сблъскваме с трудности при разтоварването. След това идва и въпросът с управлението на веригата за охлаждане, за да се гарантира, че нашият продукт се транспортира и достига до клиентите при оптимални температури. За да преодолеем това предизвикателство, въведохме GRPS регистратори на данни, които следят и предават показанията за температурата на нас и нашите клиенти, което помага да се идентифицират евентуални нарушения."

Търсенето и цената могат да се повишат още повече през следващите седмици, тъй като европейското производство ще приключи: „По-конкретно по отношение на дивия лук, цените са в застой през последните две години". Джонсън Нгила очаква увеличение на цената между 5 и 10 % през зимата. Освен това търсенето трябва да се увеличи до края на тази седмица, тъй като местното европейско производство ще приключи, което ще принуди европейските купувачи да търсят алтернативи за остатъка от зимата. „Тази промяна в търсенето е характерна за дивия лук, тъй като той е най-трудната подправка по отношение на балансирането на различните динамики на търсенето и производството през лятото и зимата", заключава Нгила.