Над 61% от площите с винено грозде у нас са предназначени за вино със защитено наименование на произход и защитено географско указание.
Отпечатана е рекламна книга за страната ни като винопроизводител, с информация за деветте винени региона, техните местни сортове, исторически и природни забележителности и винарски изби.

Макар и по-слаба от миналогодишната, тазгодишната реколта като качество е перфектна, изтъква Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното, цитиран от БНР.

Около 85 милиона килограма българско грозде влизат във винарските предприятия и ще има хубаво вино, очаква той. По думите му, имаме и добри винени запаси от предходни години.

Над 15 държави от Африка са започнали да купуват българско вино, подчертава Коев и допълва – вече втора година се продават големи обеми. Трудно ще достигнем обаче изнасяното преди години за руския, украинския и китайски пазар.

Откакто сме влезли в ЕС, в лозаро-винарската програма до 2027 г. влизат общо над 1 милиард лева – за нови лозя, нови изби, застраховане на реколтата, реклама. Имаме най-добрите технолози в света, отбелязва Красимир Коев. Според него търговците са длъжници на винарските предприятия.

363 са винарските предприятия у нас, вече 62 имат условия за винен туризъм – ниша, която дава голяма добавена стойност, коментира изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното.

"Настаняваш хората, имаш нощувки, имаш храна, активности в региона, които можеш да им предоставиш. Наоколо винаги има културен туризъм, църковен туризъм, забележителности, най-вече балнеологията!"

"България отдавна произвежда качествено вино, но го прави и на места, които са много красиви, свързани с културата, историята ни, с много традиции и много от винопроизводителите са се ориентирали и към сектор туризъм", подчертава министърът на туризма Мирослав Боршош.

Изнасяме вино в почти всички държави на ЕС, в Япония, Китай и дори в САЩ. Бизнесът стои стабилно и ангажира много работни места, отчита и министърът на земеделието Георги Тахов по време на провеждаща се в Пловдив глобална конференция за винен туризъм. В нея участват предприемачи, научни работници и експерти.

Според Тахов заради промяната в климата винопроизводителите трябва да се насочат към по-сухоустойчиви сортове грозде, както и да се възползват от доброто финансиране през стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.