Млечни перли в зехтин и мащерка, кашкавал с манатарки или с ароматни билки и катък – всичко само от козе мляко - това са част от продуктите, които Таня и Жулиета Пейкови произвеждат в харманлийското село Овчарово. Майка и дъщеря заедно работят в модулната мандра с капацитет до 250 литра, която семейството е закупило с европейски средства и с подкрепата на МИГ-Харманли.
Над 20 години отдаденост към животните
Цялото мляко идва от около 300 кози, за които се грижат родителите на Таня - Гошо и Жулиета Пейкови. Семейството се занимава с козевъдство над 20 години. Това означава 20-часов работен ден във фермата и мандрата, и денонощна грижа за козите, които са от породите Бяла Българка, Тогенбургска, Алпина и местна коза.
„Козите ни са изцяло на паша, дори през зимата. В нашия район вече няма сняг. Ако се наложи, доизхранваме само със сено или люцерна, нищо друго. След като свърши млякото, козите ще започнат да раждат. Тогава става една олелия – знаете какво е да израждаш 300 майки...", разказа Таня Пейкова за „Български фермер".
Млякото намалява
Започнахме да преработваме млякото през ден, защото вече намалява. Нашето производство е сезонно. От стария сезон до новия обикновено имаме продукция, но тази година няма да имаме стока до новата продукция. Радва ме това, че стоката ни е търсена. Имаме още 15 дни и приключваме в мандрата.
Хората казват: Хубавата стока е продадената. Надявам се отзивите от клиентите ни винаги да бъдат позитивни, както са били досега", казва Таня Пейкова и разкрива „рецептата за успех" на семейните млечни продукти: „Козето мляко е подходящо за онкоболни хора и хора с алергия към останалите видове млека с животински произход. Много клиенти купуват нашите продукти, защото са изчистени по състав и изцяло се състоят от козе мляко. Хората с алергии веднага биха усетили, ако имаше примес с други видове мляко или съставки."
Награди и народни празници
Със своя натурален кашкавал семейство Пейкови спечелиха награда на журито в тазгодишното издание на Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир.
„Просто минаваха по щандовете, опитваха продукти, и ни извикаха за награда", казва скромно Таня. Тя и съпругът ѝ планират да представят продукцията си на Празника на смилянския фасул, който се провежда всяка година в последната събота на месец октомври, както и на Фестивала на Царския орел, който ще се проведе на 18 октомври.
„Нямаме фирмен магазин, продаваме продукцията си на място в мандрата и изпращаме по куриер. Всяка събота сме на общинския пазар в Харманли."
От винарската изба – в семейната мандра
Таня Пейкова навлиза в семейния бизнес, когато се освобождава от ангажиментите си в местната винарска изба.
„Откриването на мандрата съвпадна с фалита на винарската изба, в която работех от 15 години. Така се преместих в семейния бизнес", казва стопанката и допълва: „Сомелиери от местната изба казват, че са избрали кашкавала с манатарка за мезе към тяхното вино."
Родителите на Таня се занимават с административната част на семейния бизнес. През 2022 г., с помощта на Местна инициативна група - Харманли, те успяват да подадат необходимите документи и да спечелят финансиране по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Огромен проблем, с който обаче изключително трудно се справя семейството, е липсата на работници във фермата: „Няма работна ръка в района. Никой вече не иска да се захване на работа с животните. Някога Овчарово е било голямо село, днес са останали около 50 постоянни жители."
Встрани от огнищата на болести
Таня Пейкова е благодарна за това, че село Овчарово засега се намира встрани от истерията около сложната епизоотична обстановка по дребните преживни животни в страната: „С Божията помощ, тази година около нас нямаше огнища на болести по козите. Дано всички тези болести се махнат от страната!", надява се Таня.


Коментари