Беларуското правителство очерта график за постигане на пълна самодостатъчност с пресни домати, включително извън сезона. Заместник-министър-председателят Юрий Шулейко представи наскоро актуализираните цели в доклад пред Камарата на представителите и Съвета на републиката.

Шулейко заяви, че беларуските производители вече задоволяват изцяло търсенето на пресни краставици в страната, но доставките на домати остават недостатъчни, особено през зимата. Данните на Министерството на земеделието и храните показват, че през 2023 г. местните производители са покрили 37 % от търсенето на домати през зимата. По-рано тази година министерството обяви планове за увеличаване на този дял до 86 % до 2027 г.

Докладът на Шулейко предвижда по-ускорен график. Той очаква търсенето на домати извън сезона през 2027/2028 г. да бъде напълно задоволено и да достигне 118%, или до 20,3 хиляди тона. Постигането на този резултат изисква увеличаване на обемите от оранжерийните съоръжения. Шулейко съобщи също така за планове за удвояване на производството на листни зеленчуци през същия период. Листните зеленчуци включват копър, маруля, спанак, магданоз, киселец, рукола, пролетен лук и босилек.

Очаква се също така разширяване на производството на плодове. Площта на младите овощни градини се е увеличила с около хиляда хектара през тази година. Прогнозите на правителството сочат, че производството на плодове и ягоди ще достигне 265 хиляди тона до 2030 г. До тогава се планира изграждането на нови складови съоръжения и модернизиране на по-старите за селскостопанските организации.

Според официалната статистика, големите търговски производители доставят около 79% от селскостопанската продукция на Беларус. Личните подпомагащи парцели съставляват 18 %, а частните селски стопанства доставят около 3 %. Предишни обяснения от Министерството на земеделието и храните относно причините, поради които беларуските продукти понякога са с по-високи цени от вноса, приписват разликата на климатични фактори, свързани с производството.

Актуализираните цели на правителството са насочени към разширяване на производството на зеленчуци в контролирана среда и увеличаване на капацитета на овощните градини, за да се намали зависимостта от вноса през периодите, когато вътрешното производство обикновено намалява.