Ирландският производител McCormack Family Farms приключи сезона на босилека миналата седмица. Тази година се навършват пет години, откакто за първи път е засял босилек в оранжерия в графство Мийт.
„Тази година събрахме 26 тона ирландски босилек", каза управляващият директор Стивън Маккормак. „Обемът на нашето производство се увеличава с около 25% на година. Първите две години просто правехме опити; първите търговски обеми дойдоха през 2023 г. Всяка година увеличаваме засадената площ с около половин хектар. Тази година засадихме 2 ½ хектара."
„Най-важното беше да намерим подходящия сорт. Използваме един от сортовете Genovase, който е един от по-скъпите, но е устойчив на много болести. Използваме и жълти капани срещу зелени мушици и досега имахме късмет да нямаме проблеми с вредители," обяснява Стивън.
Цялото количество босилек на McCormack се отглежда в неотопляеми оранжерии; сезонът трае от средата на юни до средата на септември. Стивън каза, че биха могли да го отглеждат по-дълго, но когато температурите паднат, има по-малко часове слънчева светлина и срокът на годност просто не е същият.
Босилекът Стивън продава главно на дребно в Ирландия и на няколко компании за хранене.
„Имаме площ, на която да увеличим производството, и ще продължим да го правим; винаги има вероятност да има лоша година, затова ще продължим да се развиваме бавно," обяснява Стивън. Той би искал да вярва, че потребителите предпочитат ирландския босилек пред вноса и разпознават марката McCormack на рафтовете.
„Срокът на годност на нашия продукт е почти двойно по-дълъг от този на внесените продукти и не е транспортиран по въздух," изтъква производинелят.
Коментари