Използвайте сламата за фураж разумно. Сламата съдържа много фибри и много малко протеини и мазнини, бедна е на минерали и липсва витамини.
Тя е по различна от другите култури
- има и различно съдържание на фибри: колкото по-малко е, толкова по-висока е хранителната й стойност.
По този начин сламата за пролетни зърна е по-хранителна от сламата за зимни зърна и се доближава до нискокачественото сено.
Най-добрата слама за фураж от зърнени култури е:
• просо;
• овес;
• ечемик;
• пролетна пшеница;
• от бобови растения - грах и фий-овес.
Хранителните вещества от слама са затворени в издръжлив лигнин-целулозен комплекс, който се разрушава слабо в стомашно-чревния тракт на животните. Следователно в чиста форма сламата се яде слабо и има ниска смилаемост.
Внимание! За да се повиши вкусът и фуражната стойност, сламата се приготвя специално.
Най-лесният начин е
смилането и накисването.
Сламени резници (2–3 см дълги) се навлажняват с топла солена вода (500 грама сол на 10 кофи вода) и се държат в дървена кутия за 12–18 часа, след което се ароматизират с концентрати или грудки.
Хранителната стойност на такава
слама рязко се увеличава.
Не се препоръчва обаче да съхранявате накиснати резници.
При храненето се овкусява с цвекло, моркови, меласа. Ароматизирането се извършва за подобряване на вкуса на сламата, нейната миризма, вкусови качества и до известна степен смилаемостта на хранителните вещества.
Нарязването на слама може
да се готви на пара,
а не да се накисва. Варенето на пара е по-добро от накисването, омекотява разфасовката, дезинфекцира храната от мухъл и микроби и подобрява вкуса (тъй като придобива приятна миризма на хляб).
Задушената слама се подава топла, тъй като
охладената се яде по-трудно.
Също така, задушени сламени изрезки са добри за дрожди. За да направите това, сместа от концентрати (трици, брашно, зърнени храни) се разрежда с вряща вода 3:1 и когато се охлади малко, се добавя разредена хлебна мая - 3% от теглото на сместа с маята. Заквасването увеличава теглото на фуража, обогатява го с витамини и подобрява вкуса.
Коментари