Според данни на Института по храните и селскостопанската политика в САЩ (Research Institute - FAPRI) консумацията на говеждо и пилешко месо на глава от населението в Русия е 16,6 кг и 19,8 кг или по-малко от половината от консумираните количества в САЩ. Това предполага, че има все още свободни пазарни ниши и по подобие на други развиващи се пазари и в Русия се очаква потреблението на месо да се увеличи значително до 2020 г. Още повече че руското правителство още през 2011 г. заяви своята цел да задоволява вътрешния пазар със свинско месо и домашни птици.

Предприети са различни анти-внос мерки, държавни и регионални субсидии и не на последно място търсенето на по-евтини животински протеини от страна на потребителите поради отънелия им джоб.

Прогнозите са производството на птиче месо да нарасне с 83 на сто - от 1,81 милиона тона до до 3,31 милиона тона годишно.
Руското правителство продължава да инвестира в националната месна индустрия. Общият размер на инвестициите в отделни години надхвърля 108 милиарда рубли (2 милиарда евро).

Руски анализатори смятат, че голяма част от средствата ще бъдат "планово" разпределени, за да се гарантира по-нататъшното развитие на националната месна индустрия.
Русия планира също така да увеличи значително броя на добитъка в страната и така да осигури високо ниво на производство.