ВЪПРОС:
„Моля, на страниците на „Хоби фермер", да поместите информация за бодливата краставица – как се отглежда и откъде може да се купят семена?"
Дона Хаджийска
с. Сенник, обл. Габрово
ОТГОВОР:
Киваното е все още екзотичен вид за страната ни, познат е едва от няколко години. Може да се срещне в някои любителски градини, продава се сезонно в определени хранителни супермаркети.
В специализирани агромагазини, например на „Сортови семена", както и в електронни в интернет се предлагат семена.
Киваното произхожда от Африка, затова се нарича африканска краставица, а също така и рогат пъпеш. Растението е тревиста лиана от сем. Тиквови. Плодът изглежда като голяма, презряла краставица. Има дебела и жълта кора, която е осеяна със заострени пъпки. Вътрешността наподобява желе с много семена, като тези на краставицата.
Вкусът на киваното може да се определи като комбинация от банан, краставица, тиквичка и киви.
Ползи
Плодът съдържа много полезни елементи: мед, фосфор, натрий, желязо, калий, манган и магнезий, а също така витамини А и В, аскорбинова и фолиева киселина.
През горещия сезон плодът перфектно утолява жаждата и възстановява водния баланс. Плодовете са едни от най-нискокалоричните храни, могат да се консумират дори и при най-строгите диети.
Отглеждане
Киваното изисква по-високи температури, затова е подходящо за реколтиране в условия на топъл климат, както и в оранжерии. По принцип е подходящо за почти всички райони на страната.
Отглежда се чрез производство на разсад, като семената се засяват в края на март - началото на април. Като цяло технологията не се различава съществено от тази на краставицата.
Препоръчва се семената да покълнат и след това да се засеят. За целта върху пластмасова тавичка се поставя кухненска хартия, която се навлажнява добре, а семената се разпределят отгоре. Те се покриват със салфетка, а при необходимост хартията се навлажнявате отново. Съдът се поставя на топло място.
Семената покълват бързо, тъй като обвивката е тънка и набъбва лесно. В рамките на 1-2 дена могат да се появят кълнове. Покълналите семена не трябва да се държат дълго открити, тъй като корените им се заплитат.
Семената се засаждат в малки саксии или друг подходящ съд. За да не се повреди коренчето, най-добре е да се направи отвор в саксията с тънко садило или с пръст и внимателно да се постави семето в него, след което се покрива с почва.
Когато растенията са на 2-3 седмици след засяването, растенията може се засадят в лехата. При нашите условия това трябва да се направи най-рано около средата на май.
Тъй като киваното е увивно растение, то му е необходима опора - пергола или друга подходяща конструкция.
Киваното цъфти, подобно на краставицата, с малки жълти цветове, без аромат.
Когато се появят първите плодове, те не се забелязват лесно заради обилното зашумяване. След прибиране плодовете се оставят да дозреят, до придобиване на жълт цвят, който е признак за техническата им зрелост.
Храна
Киваното може да се консумира сурово - плодът се реже наполовина. Пулпът се изгребва с лъжица и се яде. Семената са малки и тънки, не са неприятни. Кората също е годна за консумация, но поради плътната си структура, се яде рядко.
Плодът е подходящ за приготвяне на компот, желе и конфитюр. Кивано се консумира като прясно изцеден сок, добавя се към смутита, като топинг на сладолед или кисело мляко. Коктейл, направен от каша от кивано с банан и лед, утолява глада и жаждата перфектно и неслучайно се продава навсякъде в Африка в горещото време.
Тъй като има по-неутрален вкус, пулпата от кивано може да се консумира сладка, пикантна или солена. Подходяща е за приготвяне на плодови салати, десерти и закуски. Разбитата каша от кивано с чесън например е отличен сос за овкусяване на месо или риба. Използва се в супи и гарнитури.
В родината си най-често срещаното ястие с кивано е салата с домати, сладки пиперки, репички, лук и магданоз, като се добавя лимонова кора и лимонов сок като дресинг. Друго известно ястие е от морски дарове и сирене.
Белите семена на киваното, подобно на семената на краставицата, могат да се ядат. Благодарение на интересния си външен вид те се използват като декорация на сандвичи, желета и основни ястия. Месото на екзотичния плод често се използва за приготвяне на кремове за торти, а неузрелите плодове могат да се мариноват – също като краставиците.
Когато го консумирате за първи път, трябва да опитате малко парче и да изчакате 1-2 часа. Ако няма алергична реакция, можете да изядете цялото кивано.



Коментари