Секторът на отглеждането на круши в Италия е изправен пред безпрецедентно предизвикателство: драстичен спад в производството през последните десет години. Цифрите показват ясно намаление на обработваемите хектари от 32 000 на 17 000, както и значително намаление на произведените тонове от 440 000 на едва 12 000 – по-малко от една трета от количеството преди десетилетие. В този контекст се реализира нов проект, който има за цел да обърне тази тенденция: крушата „Еден" (Eden).
Проектът беше обсъден по време на 4-тия ден на полето, посветен на крушата „Еден". Събитието се състоя на 5 август и беше организирано в седалището на селскостопанската компания Cairo&Doutcher в Кайро, Узи, Копертино (Лече), в италианския регион Пулия.
Десетки производители, оператори и техници от италиански региони, включително Апулия, Емилия-Романя, Калабрия, Кампания, Абруцо и Базиликата, присъстваха на събитието, както и участници от няколко европейски и неевропейски страни. Участниците посетиха апулийски овощни градини и наблюдаваха иновативната система Guyot, която оптимизира управлението и производителността на овощните градини. Беше организирана и конференция с национални и международни лектори.
Роландо Калцолари, вицепрезидент на Greenyard Fresh Italy, подчерта важността на новия сорт круши Eden. Компанията притежава изключителните права за продажба на този сорт на италианския и гръцкия пазар. Миналата година компанията започна да продава значителни количества и отчете продажби от 350 тона. Те очакват да удвоят този обем до най-малко 700 тона през тази година. Основната цел е да се включи продуктът в дистрибуторските вериги. „До 2024 г. ще достигнем търговски канали в Италия, като Aldi и Coop Italia. Въпреки че има други изключителни дистрибутори за Франция, Испания и Португалия, можем да продаваме свободно във всички други европейски страни. Считаме, че континенталният пазар е от голямо значение."
По отношение на ценовата стратегия, Калцолари посочва, че въпреки че това е ексклузивен продукт с сортови клуб, намерението не е да се позиционира в нишовия пазар с прекалено високи цени. „Винаги сме търсили цена, която да осигурява добри доходи на производителя. Миналата година цената на крайния продукт варираше между 1,70 и 1,80 евро/кг, с пикове до 3 евро/кг. Приложената стратегия има за цел да популяризира сорта, а не да го ограничава до тесен демографски кръг", казва той.
Матео Ферари, техник по отглеждане на „Еден", добавя: „Основната причина за спада в производството на класическите круши в Емилия, като Abate, Conference, Kaiser и Decana, е тяхната неспособност да достигнат необходимите за правилното развитие на пъпките над 1000 часа студено време. Това изискване става все по-трудно за изпълнение поради климатичните промени. Крушата Eden е решение на този проблем, тъй като изисква само около 200 часа студено време. Тази характеристика я прави особено подходяща за променящия се климат и новите селскостопански политики на ЕС, които дават предимство на производството извън ЕС пред европейското производство."
Сортът круши „Еден" се отличава с бърз растеж, издръжливост и устойчивост на често срещани болести, като алтернария и краста. Масимо Контини, производител на круши от Ферара с четиридесетгодишен опит в управлението на 70 хектара крушови насаждения, потвърждава тези характеристики. „След като се срещнах с Узи Кайро на изложението Macfrut, през 2021 г. засадих първите двадесет круши Eden на парцел, където преди това бях отглеждал круши Abate. Виждайки положителни резултати, през март 2023 г. разширих насажденията до два хектара. Всички растения оцеляха и дадоха плод през август същата година."
По време на срещата професор Мария Лоизиду Грека обясни възможността за рециклиране на сивата вода и демонстрира новата технология, разработена от Европейския съюз. „Селското стопанство отговаря за 70% от световното потребление на вода, докато промишлеността и битовото потребление отговарят съответно за 20% и 10%. Тридесет и четири процента от територията на Европа и 41% от населението страдат от недостиг на вода, като тази тенденция ще се влошава с всяка изминала година."
Коментари