Ако в някои години тъжно гледаме овощните си дървета в очакване на повече или по-малко прилична реколта, то има моменти, когато настъпва истинско изобилие от плодове. И тогава възниква съвсем различен въпрос: „Какво да правим с падналите ябълки и круши"?
Може би просто трябва да ги оставим под дърветата – все пак това са обикновени органични остатъци, те спокойно ще изгният сами? Или да ги хвърлим в компостната яма, или дори на сметището и да не се тревожим за по-нататъшната им съдба? Можем и да направим тор за лехите от гниещи ябълки и круши? Или благородно да ги дадем за храна на прасетата и кравите на съседите? Нека решим заедно каква да им е съдбата.
Първо,
падналият плод не означава
гнил, некачествен или дефектен
Това могат да бъдат доста пълноценни и вкусни плодове, които са паднали поради зрялост или прекомерно количество. И могат да се използват за много вкусни ястия - стига да има сили, време и желание за това.
Ябълките и крушите могат да се използват за приготвяне на прекрасни домашни вина и ликьори, плодови чипсове, сладка, компоти, сок, оцет пастили и още, и още... А да не говорим за сезонни витаминни салати и ароматни пайове и запеканки! И накрая, плодовете могат да се сушат или замразяват за зимата.
Ако нямате време или енергия да се занимавате с падналите, но здрави и красиви плодове, обадете се на приятелите си; смятаме, че много жители в панелните градове ще се радват да дойдат със семействата си, за да си вземат кошница или две вкусни и със сигурност здрави плодове.
Ако плодовете са с добро качество, можете да се включите в благотворителното движение за споделяне на храна -
да ги дарите на нуждаещите се,
например на домове за възрастни хора, сиропиталища и др. Можете също така да обявите тази кампания в социалните мрежи - днес дори има специализирани групи за това.
За всеки случай, попитайте и дали във вашето или съседно населено място или наблизо има зоологически градини, природни резервати, развъдници на коне, овце, крави, кози, свине - подобна витаминна добавка към диетата на животните ще ви бъде от полза. Нека собствениците им се погрижат за самостоятелното отстраняване на излишната ви реколта.
На някои места има организирано изкупуване на излишната продукция от местни преработвателни предприятия. Те изкупуват ябълки и круши от населението за промишлена преработка и по-нататъшно производство на сокове, пюрета, мармалад и др.
Между другото, ако има такива пунктове, попитайте на място - на някои места можете да „платите стотинки" и да използвате индустриална сокоизстисквачка, за да преработите собствените си суровини.
Ако не ви се занимава с прекупвачи, или нямате достатъчно продукция, за да си заслужава търсенето, ще трябва сами да се справите с излишъка от реколтата от плодове.
Когато не е възможно да се ядат падналите ябълки и круши, защото повечето от тях са изгнили и повредени, ще трябва да потърсите други методи да се „отървете" от тях.
Не трябва да ги оставяте на дърветата
с надеждата, че ще „изгният сами"
- именно в такива повредени плодове патогените на различни болести по градинските култури ще зимуват перфектно, така че през пролетта да атакуват растенията с нова сила.
Какво да правим с падналите плодове,
просто да ги хвърлим на най-близкото сметище?
Също не е най-добрата идея. Голяма част от ябълките и крушите, гниещи на повърхността, не само ще изпълнят всички околни улици с уникален „аромат" за дълго време, но и ще послужат като чудесно убежище за събиране на мухи и оси, за което никой от съседите ви няма да е доволен.
Има само един изход от болни, изсушени, мумифицирани плодове - те трябва да бъдат събрани и изгорени. Но как правилно да се обработят останалите ябълки и круши, паднали от дървото, така че да могат да бъдат от полза за парцела?
Няма да можете просто да заровите болните плодове в съседната леха, където се отглеждат зеленчуци - плодовете мигновено ще подкиселят почвата и ако изгният или ферментират, ще се превърнат в източник на инфекция за насажденията. И така, какво да правите? Използвайте „добавки", които ще помогнат за неутрализиране на евентуалната вреда от падналите плодове.
В леха, която вече е свободна от растения и почива до следващия сезон, наистина могат да се заровят ситно нарязани ябълки, но след това щедро да се поръсят с дървесна пепел, да се поръсят с меден сулфат и да се покрият с плътен слой почва. Също така към този „пай" може да се добави оборски тор или още по-добре гранулирана урея, което ще ускори процеса на ферментация и ще подобри здравето на почвата. Следващия сезон можете спокойно да засадите в такива лехи тикви, краставици, тиквички, зелени подправки, много цветя - като цяло всичко, което не се страхува от леко подкиселяване на почвата.
Можете също да съхранявате плодовите отпадъци в компостера, за да получите отличен тор, но е важно да го правите в затворени ями, а не в открити компостни купове!
Оставянето на паднали плодове да гният
на място без покритие е лош вариант
За да направите това, сложете слой трева или плевели на дъното на изкопана на удобно място дупка. След това, върху тях застелете слой ябълки, които, както в предишния вариант, обилно поръсете с пепел и отново покрийте със слой трева и пръст. Повтаряйте това наслояване, докато дупката „порасне" над повърхността на почвата с около половината от дълбочината си и не забравяйте да я запълните с дебел слой пръст отгоре - с течение на времето масата ще потъне, ще се сгъсти, докато ябълките се разлагат. По време на процеса на зреене ще бъде полезно от време на време да пробивате масата с вила от различни страни за максимален достъп на въздух.
Ако сте направили такава дупка през лятото, през следващия сезон можете да извадите готов компост оттам или да засадите цветя или зеленчуци точно на това място.
Както виждате, дори с такъв „продукт за еднократна употреба" като паднали плодове, можете да измислите много варианти да го използвате в своя полза и тази на другите - ако искате!





Коментари