За да изхранвате прасе с висококачествено месо и мазнини използвайте:
- зърнени култури - ечемик, пшеница, ръж, грах, леща;
- просо;
- сочни - захарно и полузахарно цвекло, моркови, тиква, картофи.
Важно! Картофите в последния период на угояване се дават в ограничени количества:
- от зелените фураж - детелина, коприва;
- от фуражи от животински произход - суроватка, обезмаслено мляко, мътеница.
А ето кои са фуражите, които донякъде намаляват качеството на свинското месо:
царевица;
елда;
пшеница;
ръж и ечемични трици;
меласа от цвекло.
При хранене с такива фуражи само в началния период на угояване се получава висококачествено свинско месо.
Има и фуражи, които значително намаляват качеството на месото и мазнините:
овесени ядки;
пюре;
кюспе;
соя;
брашно и
рибно брашно.
От излишъка на такъв фураж мазнината губи своята плътност и зърнистост, бързо пожълтява по време на съхранение, а месото се оказва рохкаво, отпуснато и не се съхранява дълго време.
Коментари