За да изхранвате прасе с висококачествено месо и мазнини използвайте:

  • зърнени култури - ечемик, пшеница, ръж, грах, леща;
  • просо;
  • сочни - захарно и полузахарно цвекло, моркови, тиква, картофи.

Важно! Картофите в последния период на угояване се дават в ограничени количества:

  • от зелените фураж - детелина, коприва;
  • от фуражи от животински произход - суроватка, обезмаслено мляко, мътеница.

А ето кои са фуражите, които донякъде намаляват качеството на свинското месо:

царевица;

елда;

пшеница;

ръж и ечемични трици;

меласа от цвекло.
При хранене с такива фуражи само в началния период на угояване се получава висококачествено свинско месо.
Има и фуражи, които значително намаляват качеството на месото и мазнините:

овесени ядки;

пюре;

кюспе;

соя;

брашно и

рибно брашно.
От излишъка на такъв фураж мазнината губи своята плътност и зърнистост, бързо пожълтява по време на съхранение, а месото се оказва рохкаво, отпуснато и не се съхранява дълго време.