Маслодайната култура вече трудно може да се нарече „капризна" на фона на провалените пролетници, а на места и на зърнено-житни

Ваня ВЕЛИНСКА

Маслодайната рапица все още остава „недолюбвана" култура от родните земеделци. След рекордните площи, които имаше в България преди 10-ина години, а също и добрата реализация на продукцията, впоследствие ситуацията се промени. Най-вече сушата през есента стана причина производителите постепенно да се отказват да я сеят.

И предстоящият сезон се очертава да не е много по-различен. Допитването, което направихме до фермери от различните райони на страната, дава доста разнопосочни отговори и очертава разнородна картина - от да, ще сея рапица, през може би, до твърдо не, няма да сея. По-често стопанствата, които ще заложат на отглеждане на културата, са основно в Северна България, докато в Южна категорично се отказват от нея.

С изискването за сеитбооборот, което отскоро се въведе, съвсем резонно,

би трябвало да се отчита интерес към рапицата

А и в последните години много от полските култури, основно заради продължителните засушавания, както и високите температури, също се „провалят". Така че названието, което бе прикачено към рапицата, че е „капризна", може вече да се отнесе към почти всички култури. Затова е важно да се отглеждат разнообразни видове, за да се разпредели риска, както често казват специалистите.

А за да дадете много добър старт на зимната маслодайна рапица, много добро решение е да ѝ осигурите напояване, както пък се прави в някои стопанства през последните години. Да, на повечето места няма вода, няма поливни системи и т.н., и т.н., но вече на всички е ясно, че това ще е решението за бъдещото земеделие и трябва да се работи усилено в тази насока, и то на всички нива.

Но да се върнем на темата рапица и защо трябва да се отглежда във всяко стопанство. Първо,

има големи ползи от агрономическа гледна точка

Маслодайната култура е много добър предшественик на зърнено-житните култури в един правилно направен сеитбооборот. Растението развива мощна коренова система, която помага за продълбочаване на почвения профил и подобряване на структурата на почвата. Сериозно предимство на културата е, че е подходяща за отглеждане и на по-слаби почви, които са по-ниско продуктивни.

Рапицата има изключителни компенсаторни способности за образуване на повече разклонения и шушулки, особено при ниска гъстота на растения на квадратен метър.

Безспорно култура е доказан подобрител на почвата, тъй като при разграждане на растителните остатъци, те я обогатяват с хранителни елементи, а също способстват за по-добър фитосанитарен статус. Тя има роля и на „чистач" на почвата от някои тежки метали - кадмий, олово, цинк.

Второ, рапицата е

много важна суровина, защото е

богата на белтъчини и масла

От рапичното масло се произвеждат много продукти за хранително-вкусовата промишленост. Също така се използва като добавка при производството на биодизел, лекарства, бои, лакове и др. Влага се като компонент за производство на различни видове масла. Отпадните продукти, като кюспе и шрот при извличане на масло, могат да се включват във фуража на животни, но културата може да се ползва и за зелен силаж - съдържа около 4 кг протеини на 100 кг зелена маса.

Трето, има и икономическо значение. Рапицата е една от най-доходните земеделски култури. Реално тя е първата, която се прибира през стопанската година, реализира се веднага и носи първите приходи за земеделците.

И да не забравяме, че

рапицата е медоносно растение,

което е важно за пчелите

Според специалистите търсенето на рапица и продукти, произведени от нея ще продължи да нараства заради определени регулации в Европейския съюз, например за намаляване използването на палмово масло и замяната му с рапично масло.

Както казахме по-горе рапицата е „капризна" или по-точно взискателна култура и затова отглеждането ѝ трябва да е съпътствано от прилагане на добри практики.

В основата стои правилната подготовка на полето. Важно е да се следват изискванията за качествена обработка на почвата до т. нар. градинско състояние. Повърхностният слой трябва да е рохкав, без плевели, без буци, като се постигне твърдо легло и добра влагозапасеност. Препоръката на специалистите е почвообработките да се извършат на 2 до 3 етапа - от след жътвата на житния предшественик до преди сеитбата.

След това пред земеделеца стои въпросът с избора на подходящи хибриди. Семенарските компании предлагат разнообразни хибриди, които, според специалистите,

са подбрани изключително внимателно

за условията на страната ни

А в новата селекция се набляга на характеристики като:

0 по-бърз начален растеж, дори при по-неблагоприятни условия на средата;

0 оптимално развитие през есента, за да се подготвят добре за зимата посевите, когато са засети по-късно;

0 успешно презимуване - по-добро адаптиране на младите растения в условия на ниски температури;

0 устойчивост и толерантност към някои болести;

0 наличие на ген за разпукване на шушулките, което предотвратява загуба на семена, т.е. защита на добива.

Самите семенарски компании, а и тези от агрохимическата индустрия предлагат разнообразни продукти, които са с насоченост за

по-добро първоначално развитие

на растенията, както и за обеззаразяване

срещу икономически важни вредители

за контрол предимно в ранни фази - сеитба и поникване. Така че земеделците е добре да са информирани за такива възможности и е препоръчително да се възползват от тях, тъй като носят една по-голяма сигурност за по-доброто развитие на посевите. Така например една от последните селекционни новости е внедряването в практиката на хибрид, който е с много високо ниво на толерантност на една от най-вредоносните болести по рапицата - склеротиния.

Важно е да се знае, че някои от семената са фабрично третирани с определени продукти, а други се обработват след заявка от страна на фермера.

В практиката у нас рапицата се отглежда по две технологии - конвенционална и Clearfield. И при двете технологии хибридите могат да бъдат високостъблени и нискостъблени, т. нар. джуджета, които дават определени практически предимства при отглеждането им, казват специалистите.

Разнообразието от хибриди е достатъчно голямо, така че всеки

земеделец има възможност

да направи точен избор на

най-подходящия хибрид за неговите полета

И все пак препоръката е да се информира на различни нива - и с консултанти на фирмите, които предлагат рапица, и с колеги земеделци, които са отглеждали въпросния хибрид. А още по-добре е, при възможност, всеки да си прави тестове на свое поле с набор от хибриди от различни фирми.

Важно условие за получаване на сравнително изравнен посев е качествената сеитба. Като и тук земеделецът трябва да се съобрази с препоръката за сеитбената норма на определения хибрид, който е посочен от семенарската компания. И двата варианта, на по-рядък или по-сгъстен посев, не са желателни.

При положение, че всички добри практики се спазят и климатичните условия са подходящи, за да се избегнат тези първи проблема, а посевът се гарнира нормално, следващите грижи са стандартни - торене и растителна защита. Когато началното развитие е безпроблемно, след това е много по-лесно, а и обикновено това е предпоставка за нормално развитие на посевите, както и за добри производствени резултати.

ВЪЗМОЖНИ ПРОБЛЕМИ: 

0 За контрол на плевелите има различни решения. Възможно е полето да се третира след сеитба преди поникване. Може да се ползват почвени хербициди на база на различни активни вещества. Важно условия при прилагане на почвени хербициди и тяхната ефикасност след приложение е влагата в почвата да е минимум 70-80% от ППВ.

За контрол на житни и широколистни плевели след поникване на културата, т.е. през вегетацията ѝ, има голямо разнообразие от хербициди. Като изборът е добре да се направи според видовото заплевеляването на полето и фазата на развитие на рапицата.

0 С икономическо значение за рапицата са болестите фома, фомопсис, алтернария, сиво гниене и някои други. Има разрешени ефективни фунгициди, които могат да се справят с тях, казват специалистите от агрохимическите компании.

0 Не трябва да се пренебрегва и контролът на неприятелите, тъй като рапицата е културата, която се напада от много видове - както през есента, така и напролет чак до формиране на шушулките. Проблемът тук е, че голяма част от работещите инсектициди бяха забранени за употреба и има по-малко възможности за контрол.

При използването на инсектициди трябва стриктно да се спазват мерките за опазване на пчелите, като задължително се информират пчеларите с какво, къде и кога ще се третира.

0 И нещо много важно в съвременната технология на отглеждане на рапица това са растежните регулатори. Много често те са в комбинация с фунгициди.

Целта им е да „работят" за скъсяване на междувъзлията, повишаване устойчивостта на полягане, ниско залагане на растежната пъпка, удебеляване на кореновата шийка, образуване на повече разклонения с едновременен контрол на болести.

Разнообразието от регистрирани продукти не е голямо, но внедрените вече в практиката са достатъчно ефективни по предназначението си, приложени както през есента, така и през пролетта.

До настъпване на сериозните студове е важно растенията да достигнат оптимална фаза на презимуване
До настъпване на сериозните студове е важно растенията да достигнат оптимална фаза на презимуване
Съвременната селекция предлага хибриди с ген за неразпукване на шушулките, което намалява загубите при жътва
Съвременната селекция предлага хибриди с ген за неразпукване на шушулките, което намалява загубите при жътва