С намалени обработки можете да укрепите функционирането й както в конвенционални, така и в биологични стопанства
Колкото по-малко се обработва почвата, толкова по-добре може да функционира тя. Например да не се оре толкова често или да се използват повече смески от треви и детелина като покривни култури. Това са заключенията на изследователски екип, ръководен от Нидерландския институт по екология (NIOO-KNAW). Изненадващо е, че те се отнасят както за конвенционалното, така и за биологичното земеделие. Тези важни изводи за превръщането на земеделието в по-устойчиво са публикувани в научното списание Science.
Екипът предлага ясни доказателства, които помагат на земеделските стопани да управляват по-добре почвите.
Отглеждане на храни по по-устойчив начин: какъв е най-добрият подход? Това е едно от големите предизвикателства - да се произвежда достатъчно храна, без да се застрашава почвата. В края на краищата здравата почва има много функции и за устойчивото земеделие те трябва да бъдат запазени.
„Многофункционалната почва е от съществено значение за устойчивото производство на храни, тъй като растенията се изхранват от нея", твърдят изследователите от NIOO, Университета Вагенинген (Нидерландия) и от Университета в Тюбинген (Германия). Почвата има също така незаменима роля в съхраняването на вода, справянето с изменението на климата и потискането на болести.
Биологично срещу конвенционално
Изследванията, проведени във ферми в Нидерландия, показват, че интензивността на обработката на почвата определя дали тя може да запази всичките си функции. Интересно е, че разликата между конвенционалното и биологичното земеделие оказва по-малко влияние. И при двата вида земеделски системи се наблюдават големи различия в обработката и управлението на почвата.
„Добрата новина е, че при конвенционалното земеделие, което е преобладаващата част, има какво да се спечели", заявява екологът на почвите и професор от NIOO Вим ван дер Путен. "Във всички стопанства, включително и в биологичните, в този момент е важно почвата да не се обработва твърде интензивно. Например - по-малко оран. Обръщането на почвата по време на оранта е много голямо нарушение за живота в нея.
Повече от по-малко оран
Не само по-рядкото оране, но и по-широкото използване на смески от треви и растения от семейство бобови, като например детелини, допринася за многофункционална здрава почва. Можете да ги редувате с отглеждането на зърнени култури като пшеница, ечемик, лимец и ръж.
Изследователският екип е взел проби и извършил измервания в повече от 50 нидерландски земеделски стопанства на глинести и песъчливи почви. Това винаги е правено по двойки - ферма с конвенционално земеделие плюс съседна биологична. Типът на почвата и другите условия са били много сходни. „По този начин можехме да ги сравняваме като близнаци", уточнява Гусие Кьорнеф. Заедно със Софи ван Райсел тя провежда докторантското си изследване по тази тема.
Устойчиво и продуктивно
Измерен е широк спектър от свойства на почвата, а фермерите споделят какви земеделски практики прилагат. Наличният в почвата органичен въглерод се оказал най-добрият показател за многофункционалността на почвата, а при биологичните показатели това била бактериалната биомаса. Кьорнеф добавя: "Разгледахме както песъчливи, така и морски глинести почви. Това са два много различни типа почви в Нидерландия. И при двата типа почви виждаме една и съща картина."
„Популярният термин „устойчива интензификация" е в противоречие с нашите резултати", твърди изследователят Кайл Мейсън-Джоунс, който понастоящем работи в Университета в Тюбинген. „По-интензивното управление на почвите води до намаляване на техните функции и следователно е по-малко устойчиво". Затова изследователите предлагат нова, подходяща цел - „продуктивна деинтензификация". „Ако тя е успешна, ще се получат повече функции от по-малко интензивно обработваната почва, като същевременно се запази максимално добивът на културите."
При предишни изследвания с помощта на сателитни изображения е измерена „зеленината" на културите на полето. Това дава възможност да се оценят нивата на производство. То показа, че степента на „зеленина" (добивът на културите) не страда от намаляването на интензивността на обработка на почвата. Интересно е, че биологичното земеделие може да се върне към същата производителност като конвенционалното земеделие около 17 години след прехода.
Обещаващо
„Не е задължително да сте преминали през целия преход към биологично земеделие, за да продължите да оказвате положително въздействие върху здравето на почвата", казва Кьорнеф. „Намирам за многообещаващо, че както в конвенционалните, така и в биологичните стопанства можете да укрепите функционирането на почвата, като я обработвате по-малко интензивно."
Източник: Нидерландски институт по екология(NIOO-KNAW) , sciencedaily.com
Коментари