Растенията, независимо къде се отглеждат, се нуждаят редовно от вода и храна
Краставиците, отглеждани под полиетилен, имат доста предимства в сравнение с тези, засадени в градината на открито. Най-важните са:
0 Плодовете узряват много по-рано.
0 Получава се повече и по-качествена реколта.
0 Плодовете са много крехки и хрупкави.
0 Растенията се нападат от по-малко вредители.
5 основни стъпки:
0 Почистете почвата от растителните остатъци.
0 Разхвърляйте минерални торове.
0 Обработете почвата на дълбочина 20-22 см.
0 Ако лехата е много суха, полейте.
0 Направете директна сеитба.
Повече вода
Краставиците са много влаголюбива култура. За да дават качествени плодове и повече продукция, те се нуждаят от редовно поливане. Това важи за всички – и в оранжерията, и в градината.
Неправилното напояване, т.е. при редуване на периоди на преполиване със засушавене, се получават плодове, които са с горчив вкус.
От засаждане до начало на плододаване се извършват поливки с 25-30 литра на кв. м през 12-14 дни, а след това през 6-8 дни със същата поливна норма. Особено важни са поливките през периода на нарастване на плодовете.
Препоръчва се напояването при краставиците да се извършва по бразди, за да не се мокрят листата на краставиците.
Балансирано подхранване
Краставиците имат коренова система, която е разположена в горния почвен слой. Ето защо те са силно чувствителни към концентрацията на почвения разтвор. А това означава, че културата не трябва да се подхранва с високи торови норми.
Освен това краставиците са взискателни към макро- и микроелементи в почвата. Недостигът на елементи води до съществени изменения в растежа и плододаването. По-големи са изискванията на растенията към азот и калий, а по-малки - към фосфор
0 При недостиг на азот растежът на нови листа се забавя. Долните листа променят нормалната си зелена окраска, като тя става зелено-жълта и яркожълта. Стъблата стават тънки, твърди и влакнести. Образуват се малко и обикновено дребни плодове.
0 При липса на калий листата на растенията стават тъмнозелени, леко куполообразни. Краят на долните листа започва да жълтее, а по-късно тъканта става кафява
0 При силен дефицит на калий плодът има крушовидна форма.
0 При недостиг на магнезий настъпва просветляване на листата - цветът се променя от бледозелен до жълтеникав, при което жилките и тъканите, прилепнали към тях, запазват зеления си цвят. Листата са сочни и чупливи. При силен дефицит по пожълтелите участъци между жилките се образуват кафяви петна от некротирала тъкан. Плодовете са малки.
0 Недостигът на магнезий се появява обикновено по време на цъфтежа, но много силно се развива в периода на усилено плододаване.
И още:
Може да използвате дървесна пепел или настойка от коприва например. Тя се приготвя като напълвате подходящ съд до половината с прясна коприва и доливате с вода, но не пълните догоре. Разбърквате ежедневно и след около две седмици ще имате готов зелен тор. Той се използва като преди това се разрежда с вода в съотношение 1:10.
Дървесната пепел може да внасяте 2-3 пъти в редовете до стъблата на растенията, но без да се допира до тях. Също така може да изсипете 250 г дървесна пепел в 10 литра топла вода. За всяко растение се използва по 1 литър от течността.
Възможни вредители:
0 Болести – обикновена и брашнеста мана, както и вирусни болести като различни мозайки.
0 Неприятели – оранжерийна белокрилка, памукова и обикновена прасковена листна въшка и др.



Коментари