КАФЕ
Започваме отново с кафето. Да, кафето дава енергия на хората, но вече е потвърдено, че ефектът му е краткотраен. След ударното събуждане доста често следва спад в енергията и нужда от втора-трета-четвърта доза, за да сме активни. Пиенето на кафе се е превърнало в навик, а понякога и в зависимост или оправдание, в повод за срещи, извинение за почивка, просто в израз. Колкото повече кафе пием, толкова повече отпаден продукт от него се събира.
Утайката от кафе е полезна за цветята. Това е мит, който развенчахме накратко, а ето и дългата версия. Поставянето на утайката директно върху почвената повърхност в саксиите с цветя или в градината не работи, както се говори. Да в нея има хранителни вещества, но те не са в усвоима за растенията форма. Още повече, поставена на почвената повърхност, тя е практически недостъпна за микроорганизмите, които могат да я преработят в полезен продукт. Доказано е, че утайка от кафето в големи количества потиска растежа и развитието на зеленчуци.
Най-добрият начин да използвате
утайките е да ги компостирате
заедно с други растителни остатъци. Другата опция е да накисвате утайката във вода за едно денонощие и след прецеждане да поливате растенията си. Разтворът трябва да е блед на цвят и да се използва 1-2 пъти месечно, за да не се стигне до потискането, което споменахме по-горе. Допустимо е отпадният продукт да бъде смесен с торфената смес при засаждане или пресаждане на саксийните цветя. Отново, с количеството трябва да се внимава.
Цветя, които биха понесли добре подхранване с утайка от кафе са калатеите, спатифилумите, замианкулкасите, дървото на живота и други.
ЯЙЧЕНИ ЧЕРУПКИ
Яйчените черупки съдържат в себе си много хранителни вещества, а не само калций, както си мислят повечето градинари. Нутриентите в тях могат да намалят почвената киселинност, да подобрят състоянието на растения със симптоми на калциев дефицит, както и да отблъснат някои вредители, в зависимост от начина на приложение.
Калциевият карбонат в черупките увеличава цъфтежния потенциал на цветята. Освен това се противопоставя на гниенета по растителните тъкани.
За да ги използвате, трябва да ги смелите. Става лесно в блендер или мелничка за кафе. Може също да се използва бутилка или точилка. Яйченият прах се включва в торфената смес или се накисва за денонощие във вода, а с нея се полива 1-2 пъти месечно.
Цветята, които харесват яйчен прах в субстрата са орхидеите, дървото на живота, повечето кактуси, епипремнумите и други.
ПРЕВАРЕНА ВОДА
Модерно е да се похапват кремсупички и зеленчукови пюрета. Смята се, че водата, която остава след това е полезна за цветята в саксии или в градината. Дали това наистина е така зависи от много фактори.
На първо място е важно да отбележим, че всички продукти с растителен произход преминали през термична обработка губят от своите полезни качества и то не, защото те са се разтворили във водата, а заради високата температура. С други думи, в преварената вода няма нищо полезно, освен че е пречистена.
На второ място, ако водата бъде подсолена с цел овкусяване на ястието, то тя по-скоро би се считала за опасна за растенията именно заради солта. Същото важи и за олиото или каквато мазнина се използва.
ВОДА ОТ ВАРИВА
В кулинарията обикновено се препоръчва ориз, фасул, грах и други зърнени да се накиснат във вода за известно време, след което водата да се смени (евентуално няколко пъти) и чак след това да се пристъпи към готвене. В такъв случай, да, водата от първите няколко накисвания би могла да се използва за поливане и подхранване на цветята. В нея би следвало да са се разтворили хранителни вещества. Но...
По-приемливо е да се използва такава вода, в която са били накиснати корите от бананите, картофите, земната ябълка и т.н. В тях се съдържат много минерали и най-вече калий. Това е елементът, който отговаря най-вече за цъфтежа, а също и за някои жизнено важни физиологични и биохимични процеси в растителния организъм.
Растения, които биха се чувствали добре, ако се поливат и подхранват с такава вода са розите, поинсетията, хидрангеите, антуриумите, рододендроните, някои палми и стайни лиани.
КОМПОСТЕН РАЗТВОР
В днешно време е важно да бъдем отговорни, да събираме отпадъците си разделно и да се стараем да ги намалим възможно най-много. Ето защо много домакинства вече разполагат с компостери за домакински цели. Т. нар. „бокаши" метод за компостиране е много удобен за малки количества отпадък с растителен произход. Той представлява съд с капак и кранче на дъното, подобен на кофа. В него се добавят активатори заедно с отпадъка. Вследствие на ферментацията се отделя течност, в която се съдържат изключително много и ценни хранителни елементи.
Тази течност е много концентрирана, съставът ѝ зависи от съставките в компостера и задължително трябва да се разрежда. Препоръчваме да започнете с много ниска концентрация на разтвора и постепенно да я увеличавате, ако не сте доволни от резултата. Подхранването с компостен разтвор се прави 1-2 пъти месечно през топлата част от годината, когато растенията се развиват активно. Течността може да се съхранява в хладилник в плътно затворен съд без въздух няколко месеца.
ВОДНИ ИЗВЛЕЦИ
Идваме си на думата с едни от най-добрите домашни торове. Водните извлеци се получават лесно, когато например в кофа се натъпче растителна маса от коприва, черен оман, глухарче или друго растение, за което се смята, че съдържа в себе си много хранителни вещества. Растителната маса престоява така 1-2 денонощия, а водата след прецеждане се използва за поливки. Ако цветът на извлека е много тъмен, добре е да се направи разреждане. Всичко зависи от количеството растителна маса и времето на престой. Този тип извлеци имат още един плюс – хем плевите, хем торите.
Споделяли сме и друг път, че един от най-полезните студени извлеци е от върбови клонки. Високото съдържание на салицил в него го прави идеален както за подхранване, така и за вкореняване на цветята.
ШЕРБЕТУВАНЕ
Шербетуването е много стар трик за подхранване на всякакви растения с угнил оборски тор. В зависимост от това какви животни са го произвели, той може да бъде по-богат или пък обратното. Доказано е, че колкото по-дребни са животните, толкова по-богат е торът. Смята се, че този от птици е най-добър, защото отделителните системи са един вид комбинирани.
Този метод на подхранване се основава на воден разтвор на оборския тор в съотношение не по-малко от 10:1. Подхранването чрез шербет не бива да се прилага повече от веднъж месечно. В противен случай може да доведе до блокиране на хранителни елементи или до токсичност за растенията.
КАЛИФОРНИЙСКИ И ЗЕМНИ ЧЕРВЕИ
Калифорнийските или земните червеи са своеобразни машини за производство на органичен тор. Както споменахме по-горе, колкото по-малки са животните, толкова по-концентриран е торът. Червеите са първенци в това отношение.
Калифорнийските се отглеждат доста лесно, та ако имате желание, може да опитате. Съоръженията представляват съдове с няколко дъна. В най-горното периодично се поставят растителни остатъци и се добавя вода. Червеите обитават най-вече златната среда. В най-долното отделение се получава ценната суровина в твърда форма.
По-интересна обаче е течната субстанция, която може да се добие. В нея има изключително високо съдържание на нутриенти. Тя е и тази, която се предлага в търговската мрежа в последно време, защото е концентрирана, лесна за опаковка и транспорт, а приложението ѝ дава максимално добри резултати.


Коментари