С каква напитка да се поглезите през студената есен или през зимата? Добре познатото греяно вино или по-малко популярното, но също вкусно тиквено лате? Чай с джинджифил и мента, яйчен пунш, цитрусов пунш и много други - изберете каквото ви харесва.

Едно от най-добрите средства срещу есенната меланхолия е топла напитка с приятен аромат. Топлата чаша ще сгрее ръцете ви. Самата напитка ще помогне за укрепване на имунната система и в същото време ще повиши настроението ви.

Имайте предвид, че съставките в определени напитки могат да причинят алергична реакция при някои хора. Ето защо, преди да приготвите горещите напитки, ако е необходимо, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Безалкохолни напитки за късна есен

Ако сте си поставили простата задача да се стоплите или ободрите, една топла напитка ще бъде напълно достатъчна. Било то чай, кафе, какао, цикория или нещо друго. Разбира се, че можете да ги приготвите у дома.

Кафе с кондензирано мляко

Продукти: 1-2 ч. лъж. мляно кафе, 1 ч. лъж. кондензирано мляко.

Приготвяне: Изсипете кафето в чаша и го залейте с вряла вода. Покрийте с чинийка и оставете за 2-3 минути. Прецедете и добавете кондензирано мляко и разбъркайте добре.

Чай с мента, джинджифил и лимон

Продукти: 2 ч. лъж. чай на листа, 1 ч. лъж. захар, корен от джинджифил, мента и лимон на вкус.

Приготвяне: Сипете чая в затворена цедка и добавете измития и едро настърган джинджифил. Затворете цедката и я поставете в чашата. Залейте с вряла вода и оставете за пет минути, като покриете с чинийка. Извадете цедката, сложете парче лимон и захар в чашата. Разбъркайте добре. Поставете няколко листа мента отгоре и сервирайте.

Тиквено лате

Продукти: 400 мл прясно мляко с 6% масленост, 70-100 г тиква, 200 г вода, 2 ч. лъж. смляно кафе, 1 ч. лъж. ванилова захар, канела, индийско орехче и смлян джинджифил на вкус.

Приготвяне: Измитата и подсушена тиква се нарязва на парчета и се сварява. Извадете от водата и смачкайте на пюре. В стъклена или порцеланова чаша поставете част или цялата тиквена смес (на вкус). Залейте с 300 г мляко и добавете захарта и всички подправки. Разбъркайте и поставете на слаб огън. Оставете да къкри за три минути.

Отделно сварете кафето и го сипете във висока чаша. След това се налива тиквено-млечната смес, като чашата се пълни почти догоре.

Останалите 100 г прясно мляко загрейте добре и разбийте на пухкава пяна, която внимателно разпределете върху повърхността на латето. Сервирайте напитката веднага.

Сбитен* с облепиха

Продукти: 1 литър вода, 100 г облепиха, 150 г мед, карамфил, кориандър, канела и джинджифил на вкус.

Приготвяне: Кипнете водата на умерен котлон в емайлирана тенджера или джезве и сварете в нея облепихата. Прецедете и добавете мед, като разбърквате непрекъснато. Поставете отново на котлона. Прибавете всички останали съставки и разбъркайте добре. Варете напитката в продължение на 20 минути, като отстранявате образувалата се пяна. Прецедете отново, налейте в чаши и сервирайте.

* Сбитен – популярна руска медена напитка.

Какао със сметана и кокосови стърготини

Продукти: 4 суп. лъж. какао на прах, 350 мл нискомаслено мляко или вода, 1 суп. лъж. захар, 150 г сметана 35% масленост, кокосови стърготини и захар.

Приготвяне: Изсипете какаото и захарта в тенджерка. При непрекъснато бъркане, на тънка струйка, налейте млякото. Поставете на слаб огън и оставете да заври, като разбърквате от време на време.

В същото време сметаната се изсипва в дълбока купа и се добавя малко захар на вкус. Разбийте в хомогенна гъста маса.

Готовото какао свалете от котлона и разсипете в чаши. Отгоре разпределете сметаната и поръсете с кокосови стърготини.

Горещ карамел

Продукти: 100 г кафява захар, 100 г сметана, 2 суп. лъж. вода, готварска морска сол и ванилия на вкус.

Приготвяне: Сипете вода в емайлиран джезве и добавете захарта. Варете на слаб огън, докато захарта се разтвори напълно във водата. Прибавете сол и ванилия, разбъркайте и гответе сиропа, докато се получи равномерен кафяв цвят.

Дръпнете сиропа от котлона, охладете леко и при непрекъснато бъркане постепенно добавете сметаната. Разбъркайте добре и налейте в чаши. Сервирайте на масата.

Безалкохолен яйчен ликьор

Продукти: 2 жълтъка, 1 чаша прясно мляко, 1 суп. лъж. кондензирано мляко, 2 суп. лъж. захар, канела, карамфил и ванилия на вкус.

Приготвяне: Жълтъците и захарта се разбиват до хомогенна смес и се оставят да престоят малко.

В отделен съд смесете млякото с останалите продукти и поставете на слаб огън. Загрейте добре, но без да завира. Свалете от огъня.

Започнете отново да разбивате жълтъчно-захарната смес и постепенно, на тънка струя, добавете горещата млечна смес. Разбийте коктейла до гладкост, след което го загрейте леко на много слаб огън, докато разбърквате. Изсипете в термоустойчиви чаши и сервирайте.

Въпреки факта, че в много страни яйчният алкохол е традиционна коледна напитка, той често се приготвя не само през зимата, но и през есента.

Горещ шоколад с маршмелоу

Продукти: 500 мл прясно мляко с масленост над 2,5%, 100 г черен шоколад, 2 ч. лъж. какао, 2 ч. лъж. картофено нишесте, захар, сол и ванилин на вкус, маршмелоу за украса.

Приготвяне: В отделен съд изсипете нишестето и постепенно, при непрекъснато бъркане, налейте 50 г мляко. Разбърква се до гладкост.

Изсипете малка част от останалото мляко в емайлиран съд и поставете на слаб огън. Разделете шоколада на малки парчета и го прибавете към млякото. Изчакайте шоколада да се разтвори, като разбърквате от време на време. На малки порции добавете останалата нишестено-млечна смес.

Какаото се пресява и се добавя, заедно със захарта, солта и ванилията в тенджера с останалото прясно мляко. Оставете да къкри на слаб огън. След това постепенно, при непрекъснато бъркане, добавете нишестено-млечната смес. Разбъркайте отново добре и веднага разсипете в чаши. Сервирайте с маршмелоу върху всяка чаша.

Алкохолни напитки за студените вечери

Имате настинка? В този случай един от най-добрите варианти е да се загреете с топла, слабоалкохолна напитка. Изберете и пригответе някоя от следните видове.

Греяно вино

Необходими са ви: 700 мл полусухо вино, 1-2 суп. лъж. мед, 1-2 ч. лъж. канела, кора от 1/2 лимон, 3 скилидки, джинджифил и кардамон на вкус.

Приготвяне: Сипете виното в дълбок съд и го поставете на слаб котлон. Добавете всички съставки и разбъркайте. Оставете напитката да къкри за около 10 минути, без да завира. Отстранете от котлона, покрийте с капак и оставете за пет минути.

Цитрусов пунш

Ще ви трябват: 700 мл полусухо бяло вино, 100 мл коняк, 2 портокала, 1 суп. лъж. чай, 2 суп. лъж. захар, 1/2 лимон.

Приготвяне: Сипете чая в затворена цедка и добавете измития и едро настърган джинджифил. Затворете цедката, поставете я в чашата и залейте с вряла вода, оставете за пет минути, като покриете с чинийка. Отстранете цедката.

Сипете виното и чая в емайлирана тенджерка, добавете захарта и поставете на слаб огън. Разбъркайте.

Докато сместа ври, изстискайте сока от половин лимон и портокалите в отделен съд и го прецедете. Добавете коняк, разбъркайте и сипете при виното и чая. Оставете сместа на котлона още пет минути.

Сипете в термоустойчиви чаши и сервирайте.

Яйчен ликьор с алкохол

Продукти: 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 100 мл коняк, уиски или ром, 1 суп. лъж. захар, канела, ванилин и индийско орехче на вкус.

Приготвяне: Охладете млякото. Разбийте яйцата със захарта, ванилията и канелата в хомогенна смес. При непрекъснато бъркане добавете млякото и разбъркайте добре.

Изсипете сместа в емайлиран съд и поставете на най-слабия котлон. Оставете да къкри 20 минути без капак, при непрекъснато бъркане. Отстранете от огъня и продължете да бъркате още 2-3 минути. След това постепенно добавете алкохол, без да спирате да бъркате. Разсипете в чаши и поръсете отгоре с индийско орехче.

Грог с лимон

Продукти: 500 мл вода, 100 мл ром, 2 суп. лъж. захар, 1 лимон, карамфил и канела на вкус.

Приготвяне: Сипете вода в емайлиран съд и поставете на котлона. Изстискайте сока от лимона и го прибавете във водата, добавете захарта и подправките. Оставете да заври на среден огън и отстранете от котлона.

Прецедете течността и при непрекъснато бъркане, постепенно налейте рома в нея. Разбъркайте отново, разсипете и сервирайте.