Водата ще стига до растенията в точния момент

Вече е почти сигурно, че при климатичните промени и затопляне, всяко по-горещо лято и безводие ще поставя на изпитание и малките земеделци, и стопани.
Все повече от тях днес казват, че сериозно се замислят да заложат на най-сигурния начин на поливане – капковото.

Още повече, че то днес не струва вече чак толкова много, колкото в началото, когато се появи и когато беше трудно за някои и да го мечтаят.

Днес за тези, които са решили да предприемат тази крачка, има и подходящи материали, и вече натрупани достатъчно знания, от които могат да почерпят опит.

Занапред е ясно, че този, който реши да си направи капкова система в двора определено ще спечели, защото всички растения – и зеленчуците, и плодовете, и лозите в дворното или вилното място ще получават вода в точния момент, когато тя им е необходима.

Дори може да се каже, че това с особена актуалност се отнася за вилните места, които обикновено се посещават от собствениците си в края на седмицата, а в тях са заложени очаквани вкусни домашни зеленчуци, овошки и грозде.

Какво трябва да се знае за капковото напояване

При този вид поливане загубите на вода са най-минимални, което в днешно време никак не е без значение при високите цени на водата. Това е обяснимо, защото водата се доставя на точното място в необходимото количество и в най-подходящия период за развитие на видовете култури в градината и се спира, когато пожелаеш.

По-този начин стопанинът помага и за осигуряване на почвената влага, която се натрупва и съхранява в почвата, близо до кореновите системи и се черпи, когато е необходимо.

Голямо предимство на капковото поливане е и работата при ниско налягане на водата. Стопаните трябва да знаят, че според специалистите, агрономи и хидромелиоратори, необходимото налягане в повечето от случаите е в рамките на 0,9-1,5 атмосфери.
На следващо място изграждането на подобна инсталация в един двор вече е по силите на почти всеки по-грамотен технически собственик, а ако не може сам да си я направи, не би му струвало толкова скъпо да наеме майстор, който да му я монтира.
Може да се каже, че

още през първата годинаподобна

капкова система ще се изплати

както с реализираната чувствителна икономия на вода, така и с получената в повече продукция.
А по-нататък и поддържането на капковата дворна система въобще няма да е трудно и сложно.
Така че предимствата са доста и са безспорни, и може би е време този, който не го е направил, да се замисли.

Наборът от материали – не е голям и сложен

Какво всъщност ще бъде необходимо, когато започне да се създава една дворна капкова инсталация. Според хоби фермери, които вече са си я направили, наборът от материали нито е толкова голям, нито е толкова сложен.

Вече и на много места по дворовете и при съседите може да се види откъде да се започне и какво да се купи.

За изграждането на една капкова напоителна система е необходимо да се набавят основните й елементи.

Кои са те?

Основното, с което трябва да се започне естествено е да се разполага с водоизточник - евентуално в случая може да върши работа и помпа за ниско налягане.

Необходим е основен водопровод, който ще се използва за отвеждане на водата от водоизточника до напоявания участък. Водопроводът спокойно може да бъде от ПВЦ материали – обикновено се ползват такива, които са половин или един цол.

От всеки строителен или градински магазин днес вече могат да се купят тръбопроводите, които се предлагат и с вградени в тях капкообразователи.
Ако става дума за поливане в малки оранжерии за зеленчуци, цветя или други култури, за предпочитане е да се купи обикновен лентов маркуч с вградени капкообразуватели. Той не е скъп, лек е, лесен е за работа и е удобен за разполагане, съветват специалисти.

В масовия случай капкообразувателите пропускат 1,4 л вода на час и са разположени на 30 см един от друг по дължината на маркуча, но тези параметри могат винаги да бъдат променени по избор на стопанина – може както и разстоянието да бъде друго, по преценка на културите, така и обема пропускана вода.

Полагането на лентовия маркуч започва, когато всички растения вече са разсадени на постоянното си място, а при лозите и дръвчетата, когато стопанинът реши да го направи в началото на лятото. При поставянето му трябва в максимална степен да се избягват прегъвания, които биха пречили на спокойното преминаване на водата.

Програмират се дните и часовете за поливане

Пускането на водата по капковата инсталация в дворната напоителна система може да става по два начина.

По-простият начин е ръчният, при който се използва един обикновен кран за вода. Този начин е приложим за тези стопани, които си живеят в двора постоянно, или пък цяло лято са си на вилата и винаги могат да започнат да поливат, когато преценят, че е необходимо.
Другият начин е по-модерният – при него се купува и поставя едно програмиращо устройство, което може да работи спокойно с батерия от 9 волта. По този начин с негова помощ могат да се програмират дните и часовете за подаване на вода по маркучите. Знаем, че според правилата е най-добре това да става в късните следобедни или вечерни часове, когато слънцето се е скрило.

Удобството на обикновения лентов маркуч е в това, че в края на всеки един сезон стопаните могат да го навият и приберат на сухо до следващата пролет или лято.

След приключване на поливния сезон и всички други елементи на капковото напояване (включително програмиращото устройство) трябва да се почистят и приберат на подходящо сухо място. При такова съхранение се удължава времето на експлоатацията им за много сезони напред.

Всички елементи за една система за капково напояване вече могат да бъдат намерени в магазините за земеделска техника, в градинските центрове, а също и при фирмите, които професионално се занимават със системи и изделия за напояване. А, когато ги купите и монтирате сами или с помощта на опитен приятел или съсед, те въобще няма да ви излязат скъпо, споделят стопани.

Например един лентов маркуч е от порядъка на 30-40 лева най-много за линеен метър, в зависимост от вида му, естествено.

Едно програмиращо устройство, пак в зависимост от произхода и качеството му, може да излезе около 500-600 лева.

Една деветволтова батерия не е скъпа, а може да изкара един или два сезона.

Капковото е като един хидроинженер в двора
Той сам си пуска водата в определен час на деня, който вие сте му задали, напоява и след това сам си спира процеса. Не е скъпо, ефективно е и може да върши безценна работа, казват стопани, които са си го монтирали.



Предимствата на капковото поливане са безспорни
Предимствата на капковото поливане са безспорни
Лентовите маркучи са евтини и леки, по тази причина са за предпочитане
Лентовите маркучи са евтини и леки, по тази причина са за предпочитане
Програмират се дните и часовете за поливане
Програмират се дните и часовете за поливане
Една малка капкова система, която може да върши голяма работа
Една малка капкова система, която може да върши голяма работа