Тръпчивият вкус на дивия чесън е оценен в различни части на света. В някои страни младите филизи се сервират като предястие, задушени или се използват като подправка за месо. В Европа от растението се приготвя традиционен сос, а в тестото се добавят нарязани листа.

Студена супа 

Каква част от дивия чесън може да се яде? Ядат се листата, стъблата и луковиците на растението. Вкусът му наподобява нещо средно между зелен лук и чесън. За притъпяване на лютивината листата се заливат с вряла вода или се задушават в тиган с малко олио.

Продукти: 500 мл вода, 300 г кисело мляко, 3 краставици, 100 г див чесън, 2 яйца, 50 г орехи, връзка копър, 3 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте дивия чесън и копъра, нарежете ги и сложете в купа на блендер. Добавете киселото мляко и зехтина, разбийте до гладкост.

Краставиците се настъргват на ситно ренде, изцеждат се леко и се добавят към сместа. Налива се вода и се разбива отново. Регулирайте гъстотата на супата по ваш вкус.

Подправете на вкус и разсипете в купички. Сварете яйцата, обелете и разделете на половинки. Орехите се счукват в хаванче или с нож.

Гарнирайте всяка порция с половин яйце и нарязани ядки и сервирайте.

Песто 

Зеленчуците отдавна са познати в Алпите. В традиционен италиански сос продуктът ще се разкрие също толкова добре. Използвайте го като класическо песто с босилек: направете паста, добавете към салата или просто намажете върху филия препечен хляб.

Продукти: 100 г див чесън, 100 г твърдо сирене, 100 мл зехтин, 50 г кедрови ядки, сол на вкус.

Приготвяне: Запържете ядките в сух тиган. Изплакнете дивия чесън и го поставете върху хартиена кърпа. Отстранете всички дебели стъбла и нарежете зелените на ситно. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде.

Смесете ядките и дивия чесън в купата на блендер и разбийте до гладкост. Добавете сиренето и половината зехтин и разбийте отново. Регулирайте гъстотата на соса с останалото масло. Подправете със сол на вкус, разбъркайте отново и прехвърлете в чист, херметически затворен съд.

Съхранявайте в хладилник за не повече от 5 дни.

Солен кекс 

Печивата с див чесън са изключително ароматни. Можете просто да добавите нарязани листа към тестото или да направите слой песто.

За основа е подходящо не само домашното тесто, но и закупеното от магазина бутер тесто. С мая или не, е въпрос на вкус.

Продукти: За тестото: 480 г пшенично брашно, 150 г масло, 125 мл прясно мляко, 80 мл вода, 1 яйце, 8 г суха мая, 2 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол.

За пълнежа: 100 г песто от див чесън, 100 г кашкавал.

Приготвяне: Маята се разтваря в загрята до 40°С вода. Добавете захарта и оставете за десет минути. Ако на повърхността на течността се появи пяна, това означава, че маята се е активирала.

Пресейте брашното в дълбока купа, отгоре наредете кубчета охладено масло и натрошете с нож на трохи. Смесете мляко със стайна температура с яйцето и леко разбийте сместа. Сипете млечно-яйчената смес в разтворената мая. Комбинирайте течните съставки с брашнените трохи и омесете еластично тесто. То трябва да не лепне. Увийте тестото в стреч-фолио и охладете за 1 час. Развийте и оставете за 15 минути на стайна температура.

Поръсете работната си повърхност с брашно и разточете тестото върху нея. Трябва да получите правоъгълен блат с дебелина не повече от 1 сантиметър. Намажете го с песто, поръсете с настърган кашкавал и навийте на руло. Разрежете рулото по дължина и го отворете. Слоят песто трябва да е обърнат нагоре. Сплетете двата фитила и закрепете краищата заедно. Поставете масления "венец" в кръгла форма за печене, покрийте с кърпа и оставете за 15 минути.

Загрейте фурната на 170°C и изпечете плитката за 30–40 минути. Охладете и сервирайте.

Кифлички със сирене 

Друг вариант за бързо печиво с див чесън са солените кифлички. Можете да ги приготвите за неделна закуска или да ги вземете със себе си на работа. За по-богат вкус добавете кубчета шунка или варени пилешки гърди.

Продукти: 250 г брашно,130 г кисело мляко, 120 г кашкавал, 50 г масло, 50 г див чесън, 1 яйце, 1 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: Пресейте брашното с бакпулвера, добавете кубчета охладено масло. Смачкайте всичко на трохи. Добавете настърган кашкавал и ситно нарязан див чесън. Разбира се, първо трябва да премахнете дебелите стъбла.

Разбийте киселото мляко с яйцето и смесете с останалите продукти. Замесете гладко и еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете за 20 минути на стайна температура. Разточете тестото на пласт с дебелина 2 сантиметра. Работната повърхност трябва предварително да се поръси с брашно. Изрежете кръгли заготовки с помощта на форма или нарежете на равни триъгълници.

Кифличките се пекат в предварително загрята на 200°C фурна за 20–30 минути.

Маринован див чесън 

Сезонът на дивия чесън не продължава дълго. Но благодарение на заготовките можете да го имате под ръка през цялата година. Ако търсите рецепти за див чесън за зимата, опитайте този метод за мариноване. По-добре е да поставите стъблата и листата в различни буркани, защото тяхната скорост на мариноване е различна.

Продукти: 500 г див чесън, 500 мл вода, 4 суп. лъж. оцет 9%, 1,5 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. кориандър, 5 зърна бахар, 5 зърна черен пипер.

Приготвяне: Сортирайте дивия чесън и отстранете всички повредени издънки. В противен случай те могат да развалят продукта ви. Отстранете корените, а самите стъбла прехвърлете в буркан от 0,5 литра. В съдовете не трябва да остават празнини. Поставете листата плътно в друг буркан със същия обем. За удобство те могат да бъдат разполовени.

Сварете вода, добавете захар, сол, кориандър, бахар и черен пипер. Бъркайте до пълното разтваряне на подправките. Налейте оцета и включете котлона. Разпределете саламурата в бурканите. Течността трябва да стига до самите ръба на съда. Затворете бурканите, обърнете ги и покрийте с кърпа. Оставете на стайна температура, докато изстине напълно.

Поставете на хладно и тъмно място за един месец.

Сол с див чесън 

Как иначе да подготвим див чесън за зимата? Чистите листа се нарязват на ситно и се замразяват. Можете да опаковате в торбичка с цип или да ги поставите във формички за лед. Друг начин за запазване е приготвянето на овкусена сол.

Продукти: 250 г сол, 100 г див чесън.

Приготвяне: Измийте добре дивия чесън и го подсушете. Отстранете всички твърди стъбла и поставете листата в купа на блендер. Те могат да бъдат предварително нарязани. Пюрирайте дивия чесън. Не е необходима течност. На този етап можете да добавите и ядки. Смесете пюрето от див чесън със сол. Трябва да получите хомогенна зелена маса.

Разстелете пастата върху хартия. Колкото по-тънък е слоят, толкова по-добре. Покрийте отгоре с още лист хартия и изсушете на стайна температура за 5-6 часа. Солта трябва да се разбърква на всеки 2-3 часа.

Можете също да прехвърлите пергаментовата хартия в тава за печене и да изсушите сместа във фурната на 80–90°C. След 1-2 часа трябва да изсъхне напълно.

Съхранявайте солта от див чесън в херметически затворен съд на хладно и тъмно място.

Ароматно масло 

Тръпчивият вкус на чесъна се съчетава добре с маслените нотки. Меката смес може да се разпредели и във формички за лед. Порциите са удобни за използване при готвене на месо, птици или риба. Между другото, можете също да овкусите растително масло.

Продукти: 180 г масло, 50 г див чесън, 1/2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Оставете маслото на стайна температура за 30-40 минути. Трябва да стане меко, но да не се топи. Почистете дивия чесън, изплакнете и отстранете излишната влага. Отрежете жилавите дръжки и нарежете на ситно.

Смесете с маслото и солта, разбъркайте добре. Оформете във формата на наденица, увийте във фолио и поставете във фризера за 1 час.

Съхранявайте замразеното масло в хладилник не повече от 20 дни или във фризер до 2 месеца.

Салата с яйце и краставица 

Има огромен брой рецепти за салати с див чесън. Нашият вариант е подходящ за основата. Добавете консерва риба тон и сервирайте върху препечен хляб. Или добавете репички с копър, за да получите заготовка за таратор.

Продукти: 3 краставици, 2 яйца, 50 див чесън, майонеза и сол на вкус

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, охладете, обелете и нарежете. Разделете краставиците на четвъртинки и ги нарежете на ситно, смесете с яйцата. Добавете наситнения див чесън, подправете с майонеза и сол. Сервирайте.

Яйца на очи 

Яйцата с див чесън са класическа комбинация. Преди пържене измийте листата и ги поставете върху хартия. В противен случай водата ще пръска от тигана. Задушете чесъна за не повече от 5 минути. Ако ги оставите твърде дълго, кухнята ще се изпълни с миризма на изгорял чесън. Тези съвети ще ви помогнат да приготвите вкусен див чесън на тиган.

Продукти: 3 яйца, глава лук, 50 г див чесън, 20 г масло, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус

Приготвяне: Загрейте растително масло и половината масло в тиган. В сместа запържете нарязания лук до златистокафяво. Добавете наситнения див чесън и останалото масло. Задушете на среден огън за 5 минути. Направете три малки вдлъбнатини и чукнете във всяка по едно яйце.

Яйцата се запържват до готовност, посоляват се и се сервират. По желание в края на готвенето можете да поръсите яйцата с настърган твърд кашкавал или натрошено сирене.