Направете си ъгъл в градината с растения от един и същ вид

Когато подреждате градина, я запълвате с разнообразни декоративни растения. Но ако имате любимо цвете или сте запален колекционер на определени градински растения, защо не създадете кът в двора си, посветен на някое от тях? Монозоните изглеждат впечатляващи, модерни и се грижите много по-лесно за тях отколкото за смесените композиции.

Какво е монозона?

Това е ъгъл на градината, състоящ се от растения от един и същ вид. Могат да са храсти, декоративни широколистни и цъфтящи многогодишни растения или едногодишни цветя.

Монозасаждането като декоративен елемент най-често се използва за създаване на акцентни петна. И това не е изненадващо, тъй като основната му задача е да подчертае красотата на избраното растение и да привлече вниманието към него.

Може да се състои от:

  • един вид и един сорт цветя - в този случай се получават едноцветни композиции;
  • от различни сортове от един вид растение - многоцветни цветни лехи;
  • от колекционерски растения от един вид.

Монокомпозицията може да се състои 100% от един вид растение или да има малки включвания на други градински култури, чиято основна задача е да създаде благоприятен фон за „главния герой" на цветната леха.

Предимства и недостатъци

Този метод за подреждане на растения в градината има много предимства.

  • Композицията е лесна за създаване дори без опит в градинарството.
  • Не е необходимо да избирате растения със сходни изисквания към светлина, почва, влага или да се адаптирате към всяко от тях.
  • По-лесно е да се грижите за такава цветна леха - грижите (засаждане, торене, поливане, подрязване) се извършват за всички растения наведнъж.
  • Растенията цъфтят едновременно, създавайки ефекта на обилен цъфтеж.
  • Колекцията от градински култури, събрани на едно място, изглежда по-представително.

Едноцветните композиции имат и своите недостатъци

  • Основният е ограниченият период на декоративност. Ако в смесените цветни лехи културите могат да бъдат избрани така, че да цъфтят една по една до слана, в моноцветните лехи (с редки изключения) това е невъзможно.
  • Съществува и риск насажденията да се заразят с болести. Струпването на растения от един и същи вид в този случай се превръща от плюс в минус.

А например при анфиладата от арки, преплетени с увивни рози (на снимката) пикът на декоративността настъпва през първата половина на лятото, през останалото време те ще бъдат само арки, обвити в зеленина.

Местоположение

С помощта на един вид растение можете да украсите голямо разнообразие от кътчета на градината.

Предна зона

Едноцветието в предната част е класика. Лехата е на открито място, най-често във формата на правоъгълник, кръг, овал и изпълнена с красиви цветя с дълъг период на цъфтеж. Например рози, пеларгониум, грудкова бегония.

Мононасажденията са подходящи и за декоративни цветни лехи с различни сортове от едно и също растение - като комбинирате цветовете, начертавате модел.

В градина, декорирана в модерен стил, можете да създадете модулна цветна градина. Състои се от сектори, пълни с растения от един и същи вид.

На поляната

Едно цвете идеално ще разчупи монотонността на тревната покривка. За него изберете ярки цветя, за фон на които служи моравата.

В градини с по-строг стил се оформят светли петна под формата на геометрични фигури, разположени симетрично или в центъра на моравата. В райони, където преобладава естественият, селски стил, цветните лехи с размити контури са оформени и обрамчени от зелена морава.

По краищата на настилки и пътеки

Мононасажденията могат да се използват за украса на ръба на настилката и рамкиране на градински пътеки.

Многогодишни и едногодишни цветя и ниски храсти, като лятна спирея, евонимус, хортензия, изглеждат впечатляващо в бордюри. Например границите с невен имат голямото предимство да цъфтят през цялото лято и есента.

В зоната за отдих

Един от централните елементи на зоната за отдих в градината е беседката или перголата, които ви спасяват от летните жеги. Това е и отлично място за създаване на монокомпозиция, чиято основа може да бъде всяко пълзящо растение с красиви цветове или силно декоративни листа.

В тайните кътчета

Една добре организирана градина трябва да има уединено кътче, скрито от любопитни очи. Хубаво е да си почиваш сам, да четеш и да мечтаеш. Ако създадете монозона на такова място, изберете любимото си растение, което никога няма да ви омръзне.
Тайните ъгли могат да включват и композиции, специално скрити около завоя на пътеката, зад параван от растения. Те създават ефект на изненада и поддържат интереса към градината. Тази роля ще бъде перфектно изпълнена от колекционерските насаждения. Например слънчевата рудбекия зарежда с позитивизъм.

Избор на растения

Изборът на растения за монозони е огромен и е ограничен само от вашите предпочитания и задачите, които трябва да решите.

От храстите и трайните насаждения за тези цели най-често се използват тези, които имат голямо разнообразие от сортове и цветове. Това са рози, рододендрони, макет портокал, хортензии, божури, лилии и др.

Например подбирайки рододендрони с различни периоди на цъфтеж, можете да създадете монозона с дълготраен декоративен ефект.

Популярни са и едногодишни растения, които цъфтят ярко и непрекъснато в продължение на 3-4 месеца - петуния, невен, салвия, бегония, астри.

Отделна група се състои от растения за сезонно отглеждане. Те радват окото през пролетта и след това изчезват напълно. Включват лалета, зюмбюли, минзухари, нарциси, теменужки, иглики и мускари.

Особено внимание заслужават колекционерските монозони, създадени, за да открият красотата на един растителен вид. Голяма част от градината или малък ъгъл може да бъде посветен на различни сортове, но те винаги стават източник на специална гордост за градинаря.

Най-често срещаните видове моноградини са розариум (рози), гладулария (гладиоли), пеонария (божури), лилинария (лилии), иридария (ириси), флоксария (флокси).

Ландшафтни съвети

  • За монозона изберете растения с най-дълъг декоративен период. По-добре е да вземете не един сорт, а няколко с различни периоди на цъфтеж.
  • Твърде малката цветна градина ще бъде загубена,а ако е твърде голяма, бързо ще стане скучна с монотонност. Търсете средното положение.
  • При масов цъфтеж едно растение може да произведе напълно различен ефект, отколкото при единичен. Преди да проектирате голяма монозона, експериментирайте с малка.
  • Изберете зелена рамка за композицията от зърнени култури, почвопокривни или декоративни широколистни многогодишни растения.
  • Дори едно растение може да се превърне в основа на изискана композиция и връхна точка на вашата градина.