Какви са предпочитанията на основната култура в градината към съседите й

Без съмнение доматите са най-важната култура във всяка зеленчукова градина. Обикновено първо се избират лехите за тях, а след това се „подреждат" всички останали. И така трябва да бъде, с уточнението, че преди това сте преценили добре смяната на местата на отделните зеленчукови видове.

Доброто съседство е важна практика, която понякога се подценява. А не бива да е така, тъй като е доказано, че растенията си взаимодействат помежду си. Затова е добре тези, които се „харесват" да са близо едни до други, и обратно - „недружелюбните" да са по-далече.

Обратно на очакваното, въпреки че развиват голяма листна маса, в близост до доматените растения може да се засаждат други видове.

Важно условие

Първо, изключете растенията, които са от същото семейство, т.е. те не само не трябва да са близо едни до други, а да са възможно по-далече. Това се налага заради общите болести и неприятели, които често се прехвърлят от един на друг вид. Например лехата с патладжан, както и посева с картофи е задължително да са в другия край на градината.

Перфектният съсед

Не само за доматите, но и за много други зеленчуци, бобовите култури са не само отлични предшественици, но и много подходящи съседи. Така че зелен или градински фасул е добро решение до лехите с домати.

Възможни варианти

  • Доматите се съчетават много добре с повечето листни зеленчуци - всички видове салати и марули, спанак, киселец, магданоз, целина, лук, аспержи.
  • Билките също са добър вариант. Подходящи са мащерка, градински чай, мента, босилек.
  • Смята се, че обикновената коприва и поречът отблъскват почвените вредители, удължават срока на съхранение на плодовете и дори може да подобрят качеството на доматения сок.

По принцип като цяло почти всички билки и зелени листни култури помагат на доматите да се нападат по-малко от вредни насекоми.

Изключение!

Копърът и маточината обаче е по-добре да не са в близост до доматите.

  • Кореноплодните зеленчуци - моркови, репички и цвекло, също ще се разбират добре с доматите, дори в една леха.

Някои зелета

Оказва се, че зелето, особено ранните сортове, много добре си пасват с доматите. Препоръката е при засаждане на ранните сортове, които се разполагат при разстояние между редовете най-малко 1,5 м, и между тях да се отгледа по-късен доматен разсад.

Някои градинари засаждат китайско зеле, като го поставят в близост до стъблата, получава се един вид „в краката" на доматите.

Факт!

Между другото, такова съседство е полезно не само за доматите, но и за самото главесто зеле. Според специалистите зелевите пеперуди не обичат местата, които се засенчват, което означава, че реколтата може да остане недокосната от този неприятел.

В добавка от лук и чесън

Доматените лехи могат да бъдат „обогатени" с лук и чесън. Тези култури не само ще се впишат идеално в компанията на зеле и домати, но и ще отделят фитонциди, които предпазват растенията от някои болести.

По-далеч

И при бобовите, и при зелевите видове има култури, които се оказва, че не са добри съседи на доматите. Това са грахът, карфиолът, броколито и алабашът.

Срещу неприятели

Засадете невен непосредствено до лехите с домати, дори може да го направите разпръснато в различни зони на цялата градина. Красивото оранжево цвете се смята за еталон, който отлично отблъсква различни вредни насекоми.

Тикви, дини и пъпеши

Добри „партньори" за доматите са и пъпешите, и дините, стига, разбира се, да имате огромна градина, в която да отглеждате тези видове, които са много светло- и топлолюбиви.

Много по-вероятно е да съчетаете друг представител на „големите" видове, а именно тиквите, които често се засаждат в дворовете.

Интересна комбинация

Много интересно е да комбинирате засаждането на домати и ягоди. Все пак ги разположете така, че доматените растения да не отнемат цялата слънчева светлина от ягодите. Най-добре е по-ранни ягоди да са съчетани с по-късни домати, или пък със сортове, които са по-ниски.

Взаимно е

Трябва да знаете, че доматите не само могат да се възползват от съседните растения, но и самите те да действат като отлични партньори. Например, когато засаждате домати до касис и цариградско грозде, те ще прогонят някои неприятели по ягодоплодните видове.

Същото се отнася и за близостта на доматената леха до черешови дървета.

Важно!

Картофите и царевицата се считат за най-лошите съседи на доматите. От една страна те са много взискателни към хранителните вещества в почвата, което означава, че просто ще бъдат силни конкуренти за хранителни вещества. Друго, те или се нападат от едни и същи заболявания – картофена мана например, или от неприятели като колорадски бръмбар, видовете нощенки, телени червеи и др.

В парник и оранжерия

Когато засаждате домати в парници и оранжерии, също трябва да се съобразите кои растения са подходящи да са им съседи.

При отглеждане на домати в култивационни съоръжения, в тях е необходимо да се поддържа определен микроклимат. Трябва да имате предвид, че доматите предпочитат добро осветление (въпреки че облачното време не проблем), умерена температура на въздуха, често проветряване, редовно подхранване и поливане.

Когато избирате съседите им, важно е те да са култури, за които са подходящи същите условия. Също така е добре да се съобразите и с размера на помещението, материала на покрива и стените, наличието на допълнителни врати и прозорци.

Следвайки препоръките, дадени по-горе, преди засаждане на домати, може да засеете ранни и бързорастящи култури - лук и чесън за пера, марули, репички, спанак и др. Когато дойде времето за разсад от домати, просто го засадете между тези култури, които ще са там още около месец. Докато доматите нарастват ще приберете ранните видове и за доматите ще остане много място, за да се развиват оптимално.
В по-голяма оранжерия доматите може да са съседи със същите култури, които описахме по-горе – дини и пъпеши, бобови видове, зеле, ягоди, подправки и билки.

.

Краставици

По принцип краставиците и доматите, засадени в една оранжерия, не си пречат. Основният проблем може да са различните им изисквания към микроклимата. Ето и какви са отделните особености при двете култури.

Домати:

  • предпочитат умерени температури и сух въздух;
  • изискват редовно проветряване на оранжерията,
  • много взискателни са, когато става въпрос за подхранване;
  • обичат поливане в близост до корените.

Краставици:

  • предпочитат високи температури и висока влажност;
  • не понася течения;
  • може да се отглеждат без интензивно торене, но им трябва храна;
  • обичат обилно поливане и пръскане.

Ето защо, ако е възможно, по-добре е да засадите тези култури в различни оранжерии.

.

Пипер

Възможно ли е да засадите пипер до домати? Това би било доста интересно.

По принцип доматите и пиперът имат доста сходни изисквания към влажността и температурните условия в оранжерия.

От друга страна обаче, пиперът и доматите принадлежат към едно и също семейство - Картофови, което означава, че имат едни и същи болести и неприятели. Това ще позволи вредителите лесно да мигрират от едната култура на другата.

Ако обаче може да осигурите добра растителна защита, не е проблем да засадите тези растения заедно (препоръчва се шахматна схема).

Отглеждането на невен около конструкцията също е добро решение.

Имайте предвид!

И двете култури обичат светлината, така че не сгъстявайте растенията. Освен това колтучете доматите редовно.

.

Патладжан

Основният проблем при отглеждането на домати и патладжани заедно в оранжерия е същият като при пипера - общи болести и неприятели, тъй като са от едно и също семейство.

Въпреки това техните изисквания към микроклимата не са особено сходни. Предпочитанията на синия домат са:

  • изисква много повече светлина, за да се развива оптимално;
  • по-топлолюбива култура от доматите е;
  • обича много по-влажен въздух;
  • нуждае се от повече вода при при поливане.

Ето защо, ако е възможно, избягвайте отглеждането на тези култури едновременно в оранжерията.

Когато това не е възможно (това важи и за случая с краставиците и пипера) и сте решени да отглеждате и двете растения в едно култивационно съоръжение, опитайте се да оптимизирате разположението им по някакъв начин, че да се разграничат в отделни зони с различен микроклимат. Това може да стане с помощта на подръчни материали - шперплат, пластмасови плоскости, нетъкан материал или специални модули прегради.

Също така е добре културите да се разделят на отделни лехи - топлолюбивите култури се засаждат далеч от входа и теченията, а доматите се поставят по-близо до вратите на оранжерията.

Когато извършвате манипулации, първо се грижете за единия вид, след което измийте ръцете си, както и работните инструменти, ако сте ползвали такива.

ВНИМАНИЕ!

Трябва да имате предвид, че ако в една оранжерия отглеждате зеленчукови култури, които не са много съвместими, е съвсем логично да получите по-ниски добиви от всяка една от тях.

И, разбира се, ако очаквате по-голяма реколта при отглеждане на домати в оранжерия, трябва да запомните не само техните съседи, но и да прилагате добри практики, които осигуряват най-добри грижи за тях.