10 вкусни и оригинални рецепти
За да приготвите пълноценно основно ястие с месо и гарнитури, не е нужно да прекарвате много време на печката. Отлично решение тук ще бъде пилешкото филе с картофи на фурна - вкусно, много засищащо и красиво. Споделяме 10-те най-добри рецепти!
Със сметана
Изберете пълномаслена сметана и пилето ще бъде още по-крехко и сочно.
Необходими са ви: 800 г пилешко филе, 600 г картофи, 4 скилидки чесън, 200 г заквасена сметана, подправки.
Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на средноголеми кубчета, смесват се с половината сметана, чесъна и подправките и се прехвърлят във форма. Филето се нарязва на парчета, смесва се с останалата сметана и подправките за пиле и се нарежда върху картофите. Покрийте с фолио и печете около час във фурната на 190 градуса.
По оригинална френска рецепта
Това впечатляващо ястие лесно ще украси дори празнична трапеза.
Необходими са ви: 500 г пилешко филе, 4-5 картофа, 50 г майонеза, 2 глави лук, 200 г твърдо сирене, подправки.
Приготвяне: Лукът и картофите се нарязват на филийки, а пилешкото филе се нарязва на тънки филийки, начуква се и се подправя. В термоустойчив съд се нареждат слой лук, слой картофи и слой пиле. Намажете с майонеза, добавете още един слой картофи и покрийте всичко с настъргано сирене. Сложете фолио и печете 40-45 минути във фурната на 180 градуса. След половин час отстранете фолиото.
С гъби
Подходящи са както печурките, така и всякакви други гъби.
Необходими са ви: 400 г пилешко филе, 200 г гъби, 500 г картофи, 120 г лук, 250 мл прясно мляко, 10 г брашно, 50 г твърдо сирене, подправки.
Приготвяне: Пилешкото филе се нарязва на кубчета, подправя се и се запържва до побеляване. Добавете нарязаните лук и гъби, запържете леко до златисто, поръсете с брашно и разбъркайте. Сипете млякото, като разбърквате и оставете да къкри 5-10 минути на слаб огън.
Прехвърлете пилешкото филе с гъбите във формата и добавете резени картофи отгоре. Поръсете всичко с настърган кашкавал и запечете ястието за 45-55 минути във фурната на 180 градуса.
Пиле в плик
Ястията, приготвени в плик, винаги се получават особено сочни.
Необходими са ви: 500 г пилешко филе, 700 г картофи, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж. зехтин, подправки.
Приготвяне: Нарежете всички съставки на едро. Поставете ги в плика, добавете масло и подправки, завържете плика и разбъркайте. Пече се 50-60 минути във фурната на 180 градуса.
В гювечета
Вместо вода, можете да добавите в гювечетата малко бульон.
Необходими са ви: 500 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 4 картофа, 30 г масло, 1 връзка зелени подправки.
Приготвяне: Лукът и морковите се нарязват и запържват леко. Добавете ситно нарязаното пилешко месо и запържете още няколко минути. Разпределете всичко в гювечетата. Овкусете и отгоре наредете нарязани на кубчета картофи. Сипете в гювечетата вода, добавете малко зеленина и парче масло. Печете 45-50 минути на 180 градуса.
Със сметана и яйца
За красота и аромат поръсете готовото ястие с нарязани пресни подправки.
Необходими са ви: 400 г пилешко филе, 4-5 картофа, 1 глава лук, 2 яйца, 3 скилидки чесън, 200 мл сметана 20%, 100 г твърдо сирене, подправки.
Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, поставя се в тава за печене и върху него се нареждат филийки картофи. Поръсете с подправките и наситнения чесън. Добавете малки парчета пиле и подправете отново.
Разбийте яйцата, сметаната и подправките, добавете настъргания кашкавал, разбъркайте и залейте картофите. Покрийте с фолио и печете 40-45 минути на 180 градуса.
С домати
Изберете домати, които са твърди и месести.
Необходими са ви: 250 г пилешко филе, 300 г картофи, 2 домата, 1 глава лук, 70 г твърдо сирене, 50 мл соев сос, подправки.
Приготвяне: Пилешкото филе се нарязва на средни парчета и се маринова в соев сос и подправки за половин час. Нарежете зеленчуците на филийки. В тава се нареждат картофите, пилешкото филе, лукът и доматите. Покрийте с настърган кашкавал. Покрийте с фолио и запечете във фурната за половин час на 200 градуса. Махнете фолиото и печете още 15-20 минути.
Със зеленчуци
Проста рецепта, която лесно може да бъде допълнена и с други зеленчуци на вкус.
Продукти: 800 г пилешко филе, 5-6 картофа, тиквичка, домат, чушка, морков, глава лук, 200 г карфиол, 90 мл зехтин, подправки.
Приготвяне: Нарежете всички продукти на средни парчета и ги разбъркайте, заедно с олиото и подправките. Поставете в тава за печене, покрийте с фолио и печете 45-55 минути на 180 градуса.
С яйчен сос
Богато ястие, което ще нахрани голямата фамилия или компанията.
Необходими са ви: 5 картофа, 400 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 1 домат, 2 яйца, 2 суп. лъж. майонеза, подправки.
Приготвяне: Лукът и морковите се нарязват и запържват до омекване. Картофите и доматите се нарязват на филийки, а пилешкото филе на средни парчета. Запържете пилето до светло златистокафяво. Отгоре се нареждат картофи, запърженото пиле и доматите. Разбийте яйцата, майонезата и подправките и залейте ястието отгоре. Покрива се с фолио и се пече 1 час на 180 градуса.
С ананаси
Празнична класика, която със сигурност ще зарадва всички гости.
Необходими са ви: 3-5 картофа, 1 пилешко филе, 4 кръгчета ананас, 100 г твърдо сирене, 1 ч. лъж. червен пипер, подправки.
Приготвяне: Картофите се нарязват на филийки и се поставят в тава. Пилешкото филе се нарязва на тънко, начуква се, подправя се и се нарежда отгоре. Поставете парчета ананас върху пилето и поръсете с настърган кашкавал. Всичко се пече около 40 минути на 180 градуса.
Коментари