Министерството на земеделието, поземлената реформа и развитието на селските райони и Министерството на търговията, промишлеността и конкуренцията обявиха, че Южна Африка е поискала консултации с Европейския съюз в Световната търговска организация (СТО) във връзка с фитосанитарните търговски разпоредби, наложени от Европейския съюз на южноафриканските цитруси.

Това действие беше инициирано с цел намиране на трайно решение на фитосанитарните разпоредби на ЕС относно черната петнистост по цитрусите (CBS), за да се защити поминъкът на десетки хиляди хора в местната цитрусова промишленост. Според FreshPlaza стъпките, предприети от правителството на Южна Африка, са подкрепени от Асоциацията на производителите на цитрусови плодове в Южна Африка.

CBS е гъбична инфекция, която може да доведе до козметични дефекти по засегнатите плодове. Въпреки че водещи световни учени доказват, че CBS не може да се предава по пътя на самия плод, ЕС продължава да налага мерки на южноафриканските производители на цитрусови плодове. Те включват подробна програма за пръскане и инспекции на ниво овощна градина и пакетиращо предприятие, което води до значителна финансова тежест и други непредвидени последици за южноафриканската промишленост.

Токо Дидиза, министър на земеделието, поземлената реформа и развитието на селските райони, подчерта значението на работните места в цитрусовата промишленост. "Доходите на селските икономики в цялата страна зависят от износа на цитрусови плодове. Понастоящем отрасълът не може да си позволи почти 2 милиарда евро, които са необходими, за да се съобрази с ограничителните търговски разпоредби на ЕС."

Ебрахим Пател, министър на търговията, промишлеността и конкуренцията, подчерта, че "пазарът на ЕС съставлява една трета от целия износ на цитрусови плодове от Южна Африка и е от основно значение за рентабилността на цитрусовата промишленост. Обемът на ЕС не може да бъде поет от други пазари. Консултациите са решаваща стъпка в рамките на СТО към ефективно разрешаване на проблемите на Южна Африка. Те се провеждат след дългогодишни опити на Южна Африка чрез добросъвестно участие да намери решение на ограничителните търговски мерки на ЕС срещу южноафрикански продукти. Считаме, че мерките на ЕС не са обосновани, пропорционални или подходящи".

Джъстин Чадуик, главен изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на цитрусови плодове в Южна Африка, заяви, че "браншът приветства действията на правителството и се надява на ефикасно разрешаване на въпроса с оглед на това, че консултациите са започнали с началото на тазгодишния сезон за износ на цитрусови плодове". Прогнозите сочат, че ако всички заинтересовани страни от отрасъла се обединят, през следващите осем години той ще може да произведе допълнително 100 милиона 15-килограмови картонени опаковки. "Това може да създаде още 100 000 работни места и да генерира допълнителни 20 милиарда ранда годишни приходи, но този потенциал със сигурност ще бъде загубен, ако пазарът на ЕС се стесни", каза той.

Действията на южноафриканското правителство целят да запазят селскостопанския сектор, който има значителен принос за икономиката. Южноафриканското правителство очаква конструктивни консултации с ЕС за намиране на приятелско решение.