За да се отгледа най-продуктивната крава, тя трябва да бъде правилно хранена от ранна детска възраст, като внимателно се изчислява количеството фураж на всеки етап от растежа и развитието на телето. Както храненето с мляко, така и използването на груби фуражи са важни.

Дажба за хранене и поене в домашни условия:

Телетата растат много бързо, така че собственикът им трябва да се подготви за чести промени в диетата на малките. Ако в началните етапи те имат достатъчно майчино мляко, след няколко месеца ще трябва постепенно да въвеждате твърда храна, като ясно се изчислява количеството във всеки отделен период от растежа. Общо се разграничават 3 периода на развитие на телетата:

  • коластра;
  • млечни продукти;
  • хранене след мляко.

Всеки от тях има своя собствена схема на хранене.

До 6 месеца: Още през първите 6 месеца от живота си телетата преминават през всички етапи на хранене: започвайки с майчината коластра и завършвайки с груб фураж. Всеки от тях има свои собствени характеристики, така че е важно да се вземат предвид всички възможни нюанси при избора на фуражни смеси.

Хранене с мляко: Коластрата на майката е основната и единствена храна на телето от първите дни на раждането му след отелването и през следващите 7-10 дни. Лесно се усвоява от все още неоформеното тяло на животното и го обогатява с необходимия набор от хранителни компоненти (по-специално вит. А, протеини, мазнини и въглехидрати).

През този период не се препоръчва отбиването на телето от кравата, но ако това все пак се случи, собственикът ще трябва да храни бебето сам. За това се използват прясно изцедена коластра (температура +37°C) и поилки за биберони (наред с други предимства, те перфектно предотвратяват възможното съсирване на коластрата в стомаха, което често е следствие от повишената "лакомия" на телето по време на консумация).

Щом имате крава, трябва да знаете: На първия ден след раждането телето изпива 1 литър коластра, на втория ден - вече 2 литра, а на третия - 3 литра.

Ако телето няма достатъчно майчина коластра през първите 10 дни, тя може да бъде заменена с домашен продукт, който се състои от:

  • прясно топло мляко (1 л);
  • рибено масло (15 г);
  • сол (10 г);
  • 4 пресни яйца.

Всички тези компоненти се смесват до пълното разтваряне на солта, след което на телето се дават 300 мл 30 минути преди самото мляко. Млякото, получено от няколко крави наведнъж, ще бъде не по-малко полезно за млечните телета. Съдържа голямо количество антитела, които повишават имунитета на новороденото, както и достатъчно хранителни вещества, които ще бъдат особено полезни за отслабени телета и животни, получени от юници. Следователно, ако в домакинството има две крави, въпросът как и с какво да се хранят младите ще изчезне от само себе си.

Схемата за разпределение на млякото:

Веднага след раждането (в рамките на един час) се дават събрана коластра (използват се отделни зърна, а самото хранене се извършва 5-6 пъти на ден);

От 7-ия до 15-ия ден - едноседмично или двуседмично теле може да пие само мляко (4-5 пъти на ден);

За 15-20 дни в млякото се добавят витамини и животното постепенно се прехвърлят на груб фураж.

Преходна диета: Започвайки от 10-дневна възраст, в паузите между консумацията на мляко или коластра, на телето може да се дава топла преварена вода, като се налива в същата поилка като млякото. 10-дневните телета и по-възрастните вече пият качествена вода, а не преварена, като общото й количество достига 500-700 г на ден (температурата на течността не трябва да бъде по-ниска от +12°C).

Първата немлечна храна на теле или юница: може да бъде мек варен картоф, който се добавя към диетата в края на втората седмица на телето. По това време основният му храносмилателен орган – търбухът, е в етап на формиране и все още е много уязвим – затова въвеждането на твърда храна трябва да бъде плавно. Ако нямате време сами да приготвите мека храна за телето, можете да купите готови стартерни фуражи, които омекотяват прехода от мляко към трева, сено и сочен фураж. Те обикновено се използват около края на втората седмица от живота, като заместват част от приема на мляко.

Класическият вариант съдържа:

  • 42% екструдирано ечемичено зърно;
  • 15% екструдирана царевица;
  • 12% натрошена пшеница;
  • 5% обезмаслено мляко на прах;
  • 17% соев шрот;
  • 5% фуражна мая;
  • 1,5% фуражна мазнина, трапезна сол и премикс.

Използването на такива стартерни храни помага за ускоряване на формирането на нормални храносмилателни процеси и намаляване на неприятните странични ефекти при преминаване към груба диета.

В преходната диета може да се включи:

  • малко количество сено - не повече от 50 г на ден, като след няколко седмици това количество се увеличава до 200 г;
  • възможно е телето да привикне към силаж и сенаж по-близо до втория месец.

Използване на груби фуражи: Млякото присъства в храната на младите телета до 3-месечна възраст, но след 3 седмици съдържанието му постепенно намалява. Първата подмяна се извършва с помощта на споменатата начална храна (не повече от 100-150 г на ден) или овесени ядки, след което менюто включва смес от концентрати, допълнена от:

билково брашно;

зелена нарязана трева;

или нарязано сухо сено.

За 3-месечните телета трябва:

  • кореноплодни култури;
  • силаж;
  • зелена трева;
  • купа сено

Важно! Но до 3-месечна възраст общото им количество не трябва да надвишава количеството мляко или комбинирана фуражна смес.

През летния период: Липсата на мляко през втория месец от живота на телето може да се компенсира с висококачествен комбиниран фураж. Възможно е да се постигнат добри резултати със соеви концентрати, тъй като всички зърна съдържат много протеини.

А ако желаете, можете дори да приготвите комбиниран фураж със собствените си ръце, като използвате следните продукти при съставяне на менюто:

  • 23,5% натрошено ечемично зърно;
  • 30% екструдиран грах;
  • 20% царевица;
  • 22% натрошена соя;
  • 3% минерален компонент;
  • 1% премикс.

Юници от втория месец могат да се хранят до 1,5 кг с посочения комбиниран фураж на ден, като почти напълно се изключва пълномасленото мляко от диетата. През този период тези промени няма да доведат до нарушаване на стомашно-чревния тракт на юницата, което не може да се каже за телета на един месец.

Внимание! Във всеки случай преходът към груби фуражи трябва да бъде възможно най-плавен, за да не се нарани нежният стомах на младите. След 6-месечна възраст ще има по-малко проблеми с него.

Особености на диетата след 6 месеца: Диетата на телетата след 6-месечна възраст до голяма степен зависи от целта, за която се отглеждат. Бичета за угояване в бъдеще ще се нуждаят от по-наситено меню с голямо количество хранителни вещества, отколкото юниците, отглеждани за производство на мляко. Ето защо има смисъл да се вземат предвид особеностите на хранене на телетата в зависимост от техния пол.

Юница

Започвайки от възрастта на половин година и до две години, делът на фуража в диетата на бъдещите крави трябва постоянно да се увеличава.

Юниците са по-малко придирчиви към качеството на храната, която им се дава, но, подобно на бичетата, те трябва редовно да получават добър и висококачествен фураж, сено и чиста вода.

За храна на животните могат да се използват пресни или варени картофи и моркови. При изготвянето на дажбата е необходимо да се вземе предвид факта, че до 16-18-месечна възраст юниците трябва да тежат най-малко 360-400 кг. В същото време не е необходимо да се допуска затлъстяване на животните, което често се наблюдава при хранене само с концентриран фураж. Желателно е ремонтните юници да се отглеждат отделно от бичетата, тъй като основата на диетата им трябва да бъде трева и бобови растения, богати на фибри. Също така е полезно да им дадете люцерна и детелина.

Делът на концентратите в диетата на юниците не трябва да надвишава 2-3 кг на ден в зависимост от теглото на младата крава. Правилно подбраната диета ще помогне за отглеждането на здрави женски, които ще дадат добро потомство в бъдеще.

Бичетата:

Храненето им в много отношения прилича на хранене на юници, само дневното количество концентриран фураж в този случай се увеличава до 5-6 кг на ден, което се дължи на необходимостта от наддаване на тегло.

Ако ще ги угоявате за месо: За целта трябва ефективна дажба и правила за хранене Няма смисъл да държите бик повече от година и половина, на тази възраст за него вече се изразходва много храна. Може да им давате отпадъци от хранително-вкусовата промишленост – например бирено зърно.

Може да смесите: силаж; зърнен концентриран фураж; допълнителни витаминни добавки. По-добре е да не давате зелена трева и сочен фураж на бичето, тъй като те се състоят предимно от вода и няма да могат да наситят добре животното за оптимално наддаване на тегло.

Важно! За да се постигнат добри резултати при отглеждането на млад бик, е необходимо да се ограничи неговата двигателна активност, като се предотврати прекомерната консумация на енергия и натрупани калории.

Биче за угояване в бъдеще ще се нуждае от по-наситено меню с голямо количество хранителни вещества, отколкото юниците, отглеждани за производство на мляко.
Биче за угояване в бъдеще ще се нуждае от по-наситено меню с голямо количество хранителни вещества, отколкото юниците, отглеждани за производство на мляко.