Евтиният внос притиска цената на родната продукция

 

Българските птицевъди не очакват драстично увеличение на цената на яйцата преди Великден. Нивото ще се запази както в момента, а основна причина за това е прекомерният евтин внос от Украйна и други държави. Внасят се определени по-големи количества в определено време около празниците, когато търсенето се повишава. Ето защо цената ще остане без промяна в сравнение с останалото време от годината. Това каза пред „Български фермер" Даниел Божанков, председател на УС на Асоциация на промишленото птицевъдство.

Работа с БАБХ и НАП

„Имахме среща с Българска агенция по безопасност на храните. Обяснихме, че начинът, по който се извършват проверките не е ефективен. БАБХ не може да направи пълни цялостни проверки, защото не могат да проследят онези търговски документи, които са от компетенцията на НАП. Ето защо е необходимо проверките на БАБХ да бъдат осъществявани съвместно със служителите на НАП. Подготвяме искане до НАП и БАБХ с настояване да проверят нелоялните търговци, които смятаме, че изкривяват нелоялно търговията.

Необходимо е да се извършат ревизии, да се проследи съответствието на количествата, които достигат от производителя или вносителя до търговеца. Трябва да се провери, например, дали има яйца без печати", посочи Даниел Божанков и уточни, че ефект от такива мерки ще има само, ако бъдат предприети преди Великден.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство настояват също така, Министерство на земеделието и храните, по примера на Европейската комисия, да предложи повторно въвеждане на квота за безмитен внос на яйца и пилешко месо в България. „Ако вземем базата за 2022/23 г., смятаме, че вече сме преизпълнили квотата от 10% от общия внос. При желание от страна на МЗХ въвеждането на квотата може да се случи бързо", отбеляза браншовият представител.

Без кризисно подпомагане

Птицевъдството в България не получава никакво кризисно подпомагане въпреки редица кризисни фактори, които повлияха негативно на неговото развитие през последните години, а именно птичи грип, Ковид-19, войната в Украйна и високите цени на фуражите. България загуби не само 1,5 млн. кокошки вследствие на птичи грип, а и редица пазари, на които са били реализирани българските яйца, посочи браншовият представител и допълни: „Колегите в Румъния, например, всяка година имат подпомагане заради Ковид и войната в Украйна."

Очакванията на бранша са помрачени и от политическата нестабилност в страната: „Няма ясна дългосрочна визия за развитието на сектора, която да бъде следвана последователно. Не можеш също да търсиш отговорност от служебните министри, които са на постовете си за няколко месеца", отбеляза Даниел Божанков. В същото време правилата за разпределяне на финансирането за хуманно отношение са създадени така, че 60% от средствата се усвояват от 2 големи фирми, докато за останалите компании остават трохите, посочи браншовият представител.

Нормативни пречки

Нормативните ограничения относно разрешените количества яйца за продажба от малките птицевъдни ферми са проблем пред развитието на това производство в страната, посочиха стопани пред „Български фермер". Множество стопанства са достигнали капацитета си и въпреки потенциала си за развитие, не могат да произвеждат повече. Това води до невъзможност за изпълнение на по-големите поръчки през определени периоди от годината като Великден, обясни Георги Байнов, който отглежда около 350 кокошки-носачки в 3 мобилни кокошарника в Габровско.

„Ние работим с хора чрез абонамент. Преди Великден тези хора търсят повече от нашите яйца. През пролетта ние подменяме кокошките и също така през пролетта кокошките снасят повече яйца. Много ни е трудно преди Великден, защото не успяваме да произведем достатъчно яйца, за да изпълним всички поръчки. Имаме клиенти, които през годината взимат по 1 кора яйца, а преди Великден поръчват по 4. Ние няма как да ги доставим и продаваме всичко." Цената на кора яйца от свободно пашуващи кокошки е 20 лв. с доставката, като основният пазар е София. Това представлява увеличение спрямо края на 2023 г., но няма увеличение в сравнение с миналия Великден, обясни младият птицевъд.

Без промяна и при фермерските продукти

Стопаните на пазара, който се провежда всяка сряда пред Министерство на земеделието и храните, също няма да променят цената на кокошите и пъдпъдъчите яйца, показа проверка на „Български фермер". Към момента там 10 броя кокоши яйца могат да се намерят за 6 лв., а кората се предлага за 18 лв. 12 броя пъдпъдъчи яйца пък струват 5,50 лв.

За Младен Кузманов времето преди Великденските празници е най-активно. Цената на неговите кокоши яйца се запазва както миналата година - от 60 до 70 ст. за брой, в зависимост от големината. Но колкото и да изнесе на пазара, те все не стигат, особено по Великден. Търсенето на фермерски яйца на пазара е голямо. В своето стопанство в село Царичина Младен отглежда около 450 кокошки носачки и около 300 пъдпъдъци. Събира около 300 яйца на ден, които предлага на фермерските пазари в София.

Стопанството има люпилня с капацитет за производство до 450 яйца едновременно. Младен Кузманов споделя, че вече е подготвил поредната партида от 150 малки пиленца, които ще подновят кокошките му. Всяка година залага подобен брой, за да има непрекъснато обновление. По-старите кокошки носят добре до 2-3 години.

Лисици и чакали дебнат около стопанството

Калоян Генчев също ще остави без промяна цената на 65 ст. за кокоше яйце преди Великден, въпреки че разходите му са се увеличили многократно за последните месеци: „Доста трудно е сега. Скъпо зърно купуваме, скъпо гориво, токът се увеличи доста, стана доста по-трудно от преди", казва стопанинът. Неговата птицеферма се намира в софийското село Железница, където има 500 кокошк-носачки и около 450 пъдпъдъци, които се отглеждат основно с цел производство на яйца. Калоян е завършил текстилна техника, но не работи по специалността. Навлиза в птицевъдството преди десетина години с няколко кокошки за домашно ползване.

Днес неговото стопанство е разположено на около 3 дка в края на селото. Кокошките са обезопасени, но излязат ли извън оградата, попадат в лапите на лисици и чакали, които се навъртат наоколо дори през деня. Дойде ли пролетта, птиците са навън на свободно пасищно отглеждане.

Повече заложиха люпилните в България

през първите месеци на 2024 г.

От началото на 2024 г. люпилните в страната са заложили 7 940 млн. кокоши яйца през януари и 7 164 млн. кокоши яйца през февруари. Това може да се сравни съответно със 7 680 млн. яйца и 7 088 млн. яйца година по-рано.

През януари 2024 г. са заложени 1 613 млн. пачи яйца, което може да се сравни със 1 250 млн. броя през януари 2023 г., а през февруари броят е 1 256 млн. пачи яйца или със 117 000 бр. повече спрямо втория месец на 2023 г.

Към края на 2023 г. общият брой на заложените кокоши яйца в яйцевъдното направление в България възлиза на 9 411 млн., докато яйцата в месодайното направление са общо 97 447 млн. броя. В допълнение са заложени 14 836 млн. пачи яйца.

През периода март - април 2023 г. цената на яйцата у нас достигна пикови стойности, но през следващите месеци се наблюдаваше известно понижение. Средната цена на яйцата от центровете за опаковане в България към юни 2023 г. достигна 178,90 евро/100 кг (около 0,212 лв./бр.), с близо 17% по-висока на годишна база и с 23% под средната цена за ЕС. Като цяло стойностите през 2023 г. се движат над нивата отпреди 2022 г. и зависят основно от развитието на стойността на фуражите и конюнктурата на европейския пазар.

Качеството и вкусът на фермерските кокошки са отлични
Качеството и вкусът на фермерските кокошки са отлични
Разходите в стопанството на Калоян Генчев са се увеличили многократно за последните месеци
Разходите в стопанството на Калоян Генчев са се увеличили многократно за последните месеци
Пъдпъдъчите яйца също се търсят преди Великден
Пъдпъдъчите яйца също се търсят преди Великден