С 19 гласа "за" Комисията по земеделието, храните и горите прие и на второ четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

Членовете на комисията гласуваха единодушно още на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ на 13 март. Седмица по-късно той бе приет единодушно и в пленарна зала.

Ден преди заседанието за гласуване на второ четене се е провела работна среща с депутатите, членове на Комисията, на която са въведени допълнителни корекции и правно-технически редакции. 

По отношение на отдаваните под наем от държавния поземлен фонд земеделски земи чрез търг, с предложение на народния представител Иван Иванов в параграф 1, чл. 24 а, ал 1, точка 2 се уточнява .."са физически лица или ЕТ на възраст до 40 г., включително, за отглеждане на зеленчуци и трайни насаждения (независимо дали имат 3-годишна история)". Допълнението се прави, за да е сигурно, че промяната се отнася само за чувствителни сектори, както и новите фермери да имат възможност да започнат земеделска дейност. 

Що се отнася до критерия за местонахождение на животнивъдния обект (на база община) - което бе водеща цел на промените в закона, депутатът Гюнай Хюсмен предложи редакционна поправка: където е описано това, да се добавя "землище, община или съседна община, независимо от коя област е", за да се уточни, че може да е от съседна област. 

Депутатите приеха подаденото единствено предложение на заседанието от неправителствения сектор. Става дума за уточняване, което поясни Симеон Караколев - в парагаф 4, ал. 4, чл37 и, касаещ тръжните процедури за общинските и държавните пасища. "На лицата, които отглеждат едри и дребни преживни, предназначени за месо" е било записано в началото, а след снощните корекции е останало само „едри, предназначени за мляко и месо". 

В параграф 5, 6 и 7, и 8 бяха гласувани технически редакции, направени от комисията, както и в преходните и заключителни разпоредби. 

Последния параграф се отнася до влизането на промените в сила.  Посочва се 1 януари за една част от текстовете, които няма как да се приложат веднага. А други, които могат, тези по управление на ДПФ и ОПФ, да влязат сила веднага след обнародването на закона.

Народният представител Даниел Петров предложи и една новост. Само земеделски земи с предназначение на трайно ползване, при които през последните 3 години не са сключвани договори за наем и не са били заявявани за подпомагане, да са площите, които променят предназначението си за производство на ел. енергия.

Т.е. площите за ВЕИ да бъдат преобразувани от земеделски земи, само ако не служат за нуждите на земеделците. Тъй като мотивите на инвеститорите често били, че тези земи за нищо не ставали.

След въпрос на Мария Белова, която приветства целта на промените, какво става с процедурите, които вече са в ход и са на финала, започна лек дебат, който депутатите от комисията оставиха за гласуването на промените в пленарна зала. 

Според Петров в параграф 2 трябва да пише, че започнатите процедури се довършват по сегашния ред. Но какъв е точно редът за изграждане на фотоволтаичен парк и какво ще се възприема за старт на процедурата, не стана ясно.