Надеждата за увеличаването им е в достъпа до обществените кухни, за което се пише нова наредба

Преди да влезем в ЕС, биологичното производство у нас е било незначително. Но то не се покачва рязко и през 2007 г. Значително се увеличава броят на операторите (до 3750) едва тогава, когато започват да намаляват пречките - през 2012 г. Тогава са ограничени причините, поради които са били санкционирани биологичните производители и бюрокрацията е намаляла, уточни Милен Стоянов от Българска асоциация „Биопродукти" - БАБ. Стигаме до момента на пика през 2016 г. (над 7 хиляди оператори), от който започва обратна тенденция – устойчив спад на броя на биологичните производители, причината за което е увеличаваща се бюрокрация.

По същия начин, казва Стоянов, се получава и със сертифицираната земя – от 2016 г., когато е била 160 хил. ха започва да намалява с всяка следваща година. Хем непрекъснато говорим за намаляване на административната тежест в земеделието, хем тя се увеличава. Според групи култури, най-малко са площите на зеленчуците (между 1000 и 3000 ха през годините), докато най-много са постоянно затревените площи.

„Надявам се да се сети държавата и ЕС да се помогне на тази, които са най-нуждаещи се – зеленчуци и плодове", допълва Стоянов. При свинете и птиците също има нещо, което е силно ограничаващо, тъй като там биологичните животни са незначителна бройка. Трябва да се промени нормативната база, за да има интерес да се отглежда биологични животни от всички видове, смята той.

При пчелните семейства има устойчив растеж, отново след 2012 г. И въпреки че е имало увеличаване на бюрокрацията, сравнително устойчива е бройката на биологичните пчели след 2016-та. „Но тази година очакваме голям спад, не само в биологичните пчелни семейства, но и при конвенционалните. Изкупната цена на меда се движи около 3 лв./кг, което означава, че пчеларите не могат да покрият дори разходите си, а камо ли да спечелят", информира той.

Почти 70% е усвояването на средствата по мярка 11 „Биологично земеделие" от ПРСР 2014-2023, като са изплатени 168 млн. евро.

За края на 2023 г. данните на асоциацията сочат, че общият брой биологични оператори е 4863, а площите под контрол са 110 441 хектара.

В същото време България е заложила да постигне 10% биологично производството до 2030 г. от земеделската земя, като до 2025 постигне 5%. Ако не се справи, държавата има риск да поеме всички разходи и да плаща от собствения си бюджет. По последни данни от Министерството на земеделието и храните 5 208 482 хектара е земята със селскостопанско значение, от което излиза, че 2,1% е делът на биологичните площи. Имаме много малко време за действие.

Пише се нова наредба за биохраните в училищата

По инициатива на Министерството на околната среда и водите и с подкрепа на Министерството на финансите и това на икономиката започва да се работи върху изработването на нова наредба, с която да се задължи в обществените поръчки за детските градини и училища задължително ще бъде включен процент биологични продукти. Това е много добра новина, защото за производителите не е толкова важно да получават подпомагане, колкото пазар, смята Милен Стоянов.

„Сигурен съм, че по този начин ще се разшири и другият пазар. По този начин косвено се надявам да се увеличи интересът към биологичните продукти", допълва той. Едно от предложенията в проектонаредбата е да се започне с 2% и да се увеличава с един процент на година. Освен за детски ясли, градини и училища, биохраните ще влизат в кухните на държавни институции и болници.

В Националния план за биологично производство до 2030 г. също е записана целта българските биохрани да влязат в детски градини, училища, болници и други обществени заведения. Но освен промяна в законодателството ще трябва да се разчита на голямо желание, инициативност и сътрудничество от страна на кметове и директори на учрежденията.

Също така в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени пари за създаване на логистични центрове, в които да се събира продукция, включително биологична. Това е начинът малките производители да излизат на по-големи пазари, заключава Милен Стоянов от БАБ.