На Петър Шилев от Правище е поверена най-трудната част на бизнеса - животновъдството

От 2 години 21-годишният Петър Шилев е наследник и управител на ферма „Правище". Тя и „Шилев агро" са две фирми на баща му – Богдан Шилев. Преди да изгради кравефермата, таткото и фамилията са се занимавали само със земеделие. Започнали са я преди 6 години и са я кръстили на името на селото, в което се намира. От 6 месеца пък произвеждат собствени млечни продукти.

Отглеждат около 100 говеда от млечната порода Холщайн, като 80 от тях са дойни крави. Намалени с малко през годините, ясно защо, биха казали мнозина родни животновъди.

Цената на млякото е доста ниска, а освен това и доста често се променя.

С цената на млякото не можем

да отглеждаме тази животни,

затова започнахме да правим собствено сирене, казва Петър и се аргументира с числа - дажбата на една крава на ден е 15 лева. Отглеждат ги само оборно в ясла.

„Едвам се справяхме, преди да продаваме сирене, с 40 ст. надолу се срина цената миналата година. Цената през лятото беше 1,30 лв/кг", казва младият стопанин.

Все още по-голямата част от млякото го взима мандра, защото са все още нови в този бизнес. На път са да направят така, че всичката суровина да си я обработват. Имат млечен танк, който събира 3 тона мляко. Почти го изпълват, но нямат вариант да го преработят.

Засега крайните продукти, които предлагаха на изложението „Фудтех" в Пловдив, са направени на ишлеме, но плануват да изградят собствена мандра, изградена по европроект, с условията по наредба 26 за преработка на собствено мляко. С това ще направят още една стъпка напред към модернизиране на стопанството.

И сега

фермата е нова, модерна и ръчните

дейности са малко

Всичко е с машини. Разполагат с доилна зала, която събира 12 крави.

Младото поколение надгражда и в друго направление – образование. Петър учи за зооинженер в Аграрния университет в Пловдив, сега е 3-ти курс, задочно. Според него винаги има нещо ново да научиш там, въпреки натрупания опит от практиката в реална работна среда. Повечето неща обаче се припокриват. Досега родителите му не са учили нищо свързано със сектора.

Баща му Богдан Шилев е родом от селото, той от млад е започнал да се занимава със земеделие. Затова естествено с брат си, който навремето е работил във ферма, решават да направят своя.

Първата фирма - „Шилев агро", която се занимава със земеделие,

все още покрива разходите

на животновъдната ферма

Дори и в тежката за всички 2023 година. „Тази година цената на зърното беше много ниска, в животновъдството също – мандрите свалиха до 65-70 ст., някои хора дори продаваха на 50 ст., а с тези пари няма как да храниш животни. Реално при нас, въпреки трудностите и в двата бранша, зърнопроизводството, което прави семейството от 20 години, помогна на новата кравеферма", обясни фермерът.

Съответно и животните ги храним с храна, произведена на нашите полета, допълва Петър. „Шилев агро" отглежда царевица, люцерна, пшеница, слънчоглед и всичко нужно за животните.

Произвеждат си царевичния силаж, люцерната и ярма. Слънчогледовото кюспе и соев шрот се купува, защото за тях трябват сериозни машини, за да се преработят. „Другото, което остане, го продаваме на други ферми", казва младежът от Правище. Той от малък обича животните, затова работата не му тежи. Споделя я с баща си, един дояч и двама трактористи.

„Младите, ако харесват животни, бих ги посъветвал да гледат всякакви животни, които дават мляко и месо. Обаче трябва да се работи доста, иначе е много трудно", съветва той наборите си.

Освен Холщайнки, Петър се грижи и за около десетина Абърдийн Ангус, които са месодайни, за развлечение и лични нужди.

Холщайнът пък е най-млечната порода, от нея

могат да се добиват рекордни количества,

ако животните се хранят правилно

Затова са я избрали. Засега не членуват в развъдна и браншова асоциация, но разговарят с някои асоциации.

„Имаме елитни животни, 2017 г. вкарахме 70 животни от Литва с голям добив на мляко. Средно доим по 35 литра, което е достатъчно за покриване на разходите за фермата и за печалба", пресмята той.

Сиренето, което правят на ишлеме, се пласира частно, на панаири и изложби, и в София на няколко пазара и с доставки в Пловдив и извън него.

Правище се намира на няколко километра от град Съединение, в него живеят около 300 жители. Един от плюсовете е, че са в развит район, близо до мандрите, преработвателните предприятия и пазарите.