Засяването на дребните семена в градината може да бъде предизвикателство. Не само е трудно да вземете отделни с ръка, но също така е трудно да ги разположите правилно по дължината на градинския ред. Семената на моркови, босилек, маруля, магданоз и други, които са доста малки, е трудно да предпазим от прекалено гъсто засяване. Лентата за семена със сигурност е ефективен начин за засяване на малки семена и за осигуряване на правилното им разстояние, но има и други възможности -

с гел за семена

Гелът за засяване не отнема толкова много време, колкото правенето на лента за семена. Това е идеалният метод, ако нямате нужда семената ви да са равномерно разположени; просто целите те да не се окажат твърде близо едно до друго. С него се спестяват неприятностите да разреждате разсада по-късно през сезона. Това е бързо, ефективно и забавно.

Какво е необходимо:

  • 1 супена лъжица царевично нишесте;
  • 1 чаша вода;
  • малка тенджера;
  • торбичка за храна с цип;
  • ножица;
  • семена;
  • пръчка за разбъркване.

Инструкции:

1. Смесете царевичното нишесте с водата и сложете сместа в малка тенджера. Сложете тенджерата на котлона и я оставете да заври за 1 минута.

2. Оставете сместа да се охлади напълно, с лъжица отстранете кожата, която се образува върху гела, и след това изсипете останалия гел в найлонова торбичка с цип.

3. Поставете малък брой семена в торбичката и ги разбъркайте, така че да се разпределят равномерно в целия гел. Изстискайте въздуха от торбата и я затворете с ципа. Засадете семената възможно най-бързо; не ги съхранявайте в гела, тъй като бързо ще започнат да покълват.

4. Засаждане: изкопайте бразда за засаждане, както правите винаги. Използвайте ножица, за да изрежете малък триъгълник от един от долните ъгли на торбичката.

5. Бавно изстискайте гела през отвора и надолу по дължината на реда за засаждане, разпределяйки семената.

6. Когато гелът и семената са разпръснати по дължината на браздата, покрийте ги с лек слой почва и ги полейте добре.

Допълнителни съвети:

След засяване на малки семена с помощта на гел, след това при поливането им, той ще се разтвори. За по-дълги градински редове смесете двойна или дори тройна порция гел за засяване и смесете повече семена. Можете също да регулирате скоростта на потока, като увеличите или намалите размера на отвора, който правите в долния ъгъл на торбата.

За да засеете много различни малки семена, пригответе торбичка с цип за всеки различен сорт семена. Етикетирайте всяка торба с името на сорта и смесете голяма порция гел за засаждане. След като се охлади, разпределете част от него във всяка от торбите и смесете семената, посочени на всяка от торбите. Изнесете всички торби в градината и ги засадете.

Ще отнеме малко експерименти, докато откриете какво работи най-добре за всяко от конкретните семена, които сеете по отношение на необходимия размер на дупката в торбата и броя на семената, които да се смесят с гела. Но няма да отнеме много време, докато видите предимствата на използването на този удобен метод за засяване на малки семена в градината. В това е категорична градинарката Джесика Уолизър, автор на книги за градинарство, включително бестселъра Good Bug Bad Bug, носител на наградата AHS Book Award за 2014 г.