Броят на малките стопанства в страната продължава да намалява

 

Топлият февруари събуди природата сравнително рано тази година. В някои части на страната първите цветове на леската вече са разцъфнали, джанката и бадемът набъбнаха и побеляват. Работата в пчелините скоро ще започне, а хубавото време дава надежда и за по-дълъг пчеларски сезон.

В началото на април стопаните в Пловдивско ще направят първия пролетен преглед, за да установят наличността на пчелните семейства и загубите през зимния сезон. „Ако се налага, се третира с препарати против вароатоза. Прави се подхранване на семействата", обясни Борис Бормалийски, който е трето поколение пчелар. Неговата ферма „Бормалийски" в село Черничево, община Хисаря, се състои от 1100 пчелни семейства, част от които пригодени за подвижно пчеларство.

Сезонът за пчеларство

започва по-рано тази година

„Тази година зимата беше мека и семействата в почти цяла България презимуваха добре. Миналата година имаше доста загубени семейства в страната", каза стопанинът, който има над 20-годишен опит като пчелар. Кошерите във фермата са разположени в 10 пчелина, а при мобилна паша броят им се удвоява. Основната паша на пчелите се състои от акация, липа, лавандула, а с между 300 и 400 мобилни кошера се опрашват ябълкови и черешови градини.

Фермата дава временна заетост на двама до трима работници, а също и постоянна заетост на трима души, които помагат в пакетирането и дистрибуцията на пчелните продукти – около 30 тона мед, както и восък, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице, перга. Цялата продукция се реализира на дребно в страната.

Бурканчетата с мед на ферма „Бормалийски" се разпознават дори на пръв поглед на щандовете по магазините. Клиентите познават качеството и отново купуват, защото са доволни. „Мисля, че е задължително пчеларят да застане с името си зад продукта", посочи стопанинът и допълни, че качеството на меда може да се докаже само чрез лабораторно изследване: „Единственото, което можете да определите, е дали медът, който опитвате, ви харесва или не. Има видове мед, които са качествени, но не отговарят на вкуса на потребителя."

Фалити на ферми

„Много пчелари се отказват заради ниската изкупна цена на меда. Малко стопанства се разширяват, повечето или са в застой, или спират дейност. Разходите за работна ръка се увеличиха. Изкупната цена на меда в момента е от 3,60 лв./кг до 3,90 лв./кг при себестойност между 5,50 и 6 лв. в повечето стопанства", обясни Борис Бормалийски. Според него цената на меда скоро няма да се повиши осезаемо, тъй като големи количества се внасят в Европа от Украйна, Китай, Аржентина и Бразилия.

Последната извънредна помощ за фермерите заради войната в Украйна ще бъде много важна за пчеларите, посочи Борис Бормалийски, който е член на УС на Българска аграрна камара и е участвал в подписването на споразумението с премиера Николай Денков. Тези 25 лв., които се дават на пчеларите, не са много, но буквално ще спасят пчеларите от фалит, по думите на браншовия представител. Помощта de minimis също е голяма глътка въздух за тях в настоящата трудна пазарна ситуация.

Липса на доверие за кредит

„Най-важното не е помощта, а да има пазар за нашата продукция", категоричен е стопанинът. Неговите планове за стопанството включват изграждането на нова помощна база за съхранение до вече съществуващата: „Имам готов проект за строеж, но очаквам да видя какво ще се случи с мерките 4.1 и 4.2 и с местните инициативни групи – кога ще отворят прием и дали ще мога да кандидатствам. В предходния прием по тези две мерки не можех да кандидатствам, защото все не ми достигаха точки. Моето стопанство е едно от най-големите за пчеларството в страната, но като земеделски бизнес е едно от най-малките. Банките трудно отпускат кредит на пчеларите, защото, като изключим извънредната помощ за Украйна, ние не получаваме никакви субсидии."

Мобилното пчеларство крие рискове

Мобилното пчеларство не е предпочитано от пчеларите поради няколко причини. „Малко пчелари се занимават с мобилно пчеларство – първо, защото е необходима допълнителна работна сила, второ необходима е техника, трудоемко е и има голям риск от натравяния и кражби", каза опитният пчелар.

„Доста фермери вече са съвестни, осъзнават ползата от опазването на пчелите и вече имат културата за това", каза Борис Бормалийски и допълни: „Има унищожителни пръскания, но вече не са толкова много, както преди години. Фермерите в моя район започнаха да пръскат нощем, защото видяха, че добивите от рапица и слънчоглед се повишават, и то в рамките на 20-30%."

Отворено стопанство

Ферма „Бормалийски" е отворена за хората, които желаят да научат повече за отглеждането на пчелите. Самият Борис Бормалийски е председател на Асоциацията на професионалните пчелари и провежда обучения. Вече 3 години възпитаници на Академията по пчеларство и Пчеларския университет в София идват на място в неговото стопанство. Практическият курс се провежда в рамките на 1 ден.

Работниците, които имат трудов договор с пчеларя, нямат предварителни знания за пчеларството. „Обучават се при мен в стопанството", каза Борис Бормалийски и допълни: „Постоянно имаме обучения. На 22 април в Младежкия център в Пловдив ще има обучение на младежи на възраст между 16 и 24 години, които се интересуват от различни и по-интересни бизнеси."

Медът на ферма „Бормалийски“ се отличава от останалите на пазара
Медът на ферма „Бормалийски“ се отличава от останалите на пазара
Работниците във фермата научават на място тънкостите при грижите за пчелите
Работниците във фермата научават на място тънкостите при грижите за пчелите