Нови активни вещества, разширяване на портфолиото от семена, дигитални решения – част от обещаващите иновации на БАСФ в следващото десетилетие

Ваня ВЕЛИНСКА

„Земеделието ни храни 365 дни в година", каза Красимира Иванова, мениджър за България, БАСФ Решения в земеделието, по време на ежегодна среща на фирмата със земеделски производители от страната. „От 16 г. наблюдавам колко успехи постигате вие, българските земеделци - година след година. Въпреки всички трудности, справяте се и съм убедена, че ще продължите да го правите. Защото земеделието заслужава да бъде на пиедестал, заслужава да бъде подкрепено от обществото, защото никой не е по-голям от хляба.

Затова през 2024 г. ние от БАСФ лансираме глобална кампания под наслов: „Земеделието най-благородната професия на земята". Тази кампания обиколи света – мина през Европа, през Южна Америка, през Азия. Днес е време да дойде и в България, като целта й е да осведоми обществото какво е да работиш в земеделието. За това пред какви предизвикателства сте изправени ден след ден, за да отгледате качествена и достъпна храна, която всеки от нас слага на трапезата си. Затова смятам, че тази кампания идва в правилния момент, да ви подкрепи в трудните времена, в които се намира земеделието."

Специален гост на форума бе Густаво Палероси Карнейро, мениджър на БАСФ Решения в земеделието – Европа, Близкия изток,Африка и ОНД, който сподели, че е изключително щастлив да бъде сред българските земеделци, които са изключително иновативни и винаги "в крак" със съвременните практики в земеделието.

„Радвам се, че съм за началото на сезона и за лансирането на кампанията „Земеделието, най-благородната професия на земята", каза той.

„Произвеждането на храна, което тръгва от земеделието, става все по-сложно начинание.

Фермерите трябва

да се справят с различни

предизвикателства – климатични,

икономически, регулаторни, политически

И протестите, които буквално заляха цяла Европа, всъщност отразяват именно един от тези сериозни проблеми, а именно - колко трудно стана земеделието откъм регулации, резонно земеделците да изпълнявате работата си ежедневно. Аз смятам, че трябва да се говори повече за трудностите, които срещате, и с какви предизвикателства се налага да се справяте. И се надявам обществото повече да оценява работата ви. Затова и организирахме кампанията „Земеделието, най-благородната професия на земята", за да отдадем нужния респект.

Ние самите се стремим да бъдем най-фокусираната компания към земеделците – към клиента, към вашите нужди. Стремим се да изграждаме дългосрочни партньорства и да ви помагаме с експертност и иновации, които водят към устойчиво земеделие.

Какви са предстоящите иновации,

които кампанията ще предложи?

В близкото десетилетие предстои лансирането на два фунгицида с две активни вещества - Ревизол, вече познат и признат на българския пазар, и Павекто, а също така по един инсектицид - Axalion™ и един хербицид - Luximo®.

Внимание на компанията е насочено и към дигиталните решения, които да са в полза за прецизно земеделие, т. нар. Хarvio® при полските култури - за оптимизирани препоръки за засяване чрез анализ на данните, специфични за конкретните зони, и Horta - за трайните насаждения.

Друго направление, в което работи БАСФ, е сътрудничеството с производители на машини, за да може съвместно да предложат по-прецизни решения в земеделските практики. Например Smart Sprayer, където има камери, които позволяват селективно да се третира с хербицид, за да се намали разхода на препарат.

От компанията инвестират и в биологични решения, в хибридната пшеница Ideltis™, която е създадена от Европа за Европа и ще бъде предложена на пазара през втората половина на десетилетието.

„Има

множество иновации, които предстои

да бъдат лансирани и на българския пазар

И мога да ви уверя, че централата прави усилия те да бъдат максимално бързо регистрирани в Европейския съюз и в България." допълни Густаво Палероси Карнейро. „Искам да подчертая, че новите ни продукти са съобразени с новите изисквания, които регулациите поставят. И със сигурност те са толкова ефективни, колкото и предишните ни, дори и повече. Но всъщност, за да се постигне това, се изисква изключително голяма инвестиция в R&D (проучване и развитие), а и отнема по-дълго време. Например продукта ни Ревизол се е присъедини в Решения в земеделието през 2021 г., но работата по него започна още през 2010 г. Тоест повече от 10 г., ние формулираме продукт, за да се стигне до търсените характеристики - хем да е в регулаторно решение, хем да е ефикасен за земеделието. Сега работим с четири нови активни вещества, които в близкото десетилетие ще бъдат лансирани. Процесът е изключително труден. И затова нашият апел към регулаторните органи е да бъдат по-разумни относно спирането на определени продукти. Трябва да се дава по-голям толеранс, тъй като

много лесно и бързо се забраняват активни

вещества, съответно продукти, но компаниите не

могат веднага да отговорят със заместители

Затова и виждаме липса на препарати за някои вредители при различни култури. А по принцип компаниите сами търсят и разработват по-толерантни продукти за растителна защита, без да им се налага като регулация.

И докато преди, първо се правеха опити с нови активни вещества, за да се постигне ефикасност на продукта, а след това се работи от регулаторна гледна точка. В момента е обратно, т.е. първо се започва с регулаторния профил и чак след това се търси ефикасност - как да се надгради. И това изисква много повече време, повече инвестиции, както и ресурс като специалисти, които да го правят.

В различните континенти и държави има различно ниво на регулации, навсякъде обаче ги има. И ние нямаме нищо против тях, те са нещо нормално. Важно е обаче те да се вземат на база наука, за да може земеделието да си свърши работата и да е печелившо.

Затова са и протестите, които виждаме в цяла Европа. Това, което обединява всички земеделци в отделните страни, са именно зелените политики, който към момента изпреварват времето си. Не сме против тях, напротив. Но този преход трябва да навлиза много по-постепенно, да дойде закономерно. Сега регулациите върху земеделците са много тежки, бизнесът на фермерите става изключително сложен. И вместо те да се занимават с работата си на полето, те са все по-фокусирани върху администрирането на бизнеса си."

Разбира се,

в БАСФ се работи и по въглеродния отпечатък,

който към момента може да ни се струва далечен, но се предполага, че скоро ще се въведе в земеделието.

„И когато говорим за устойчиво земеделие, искам да наблегна на някои основни фактори, които ние ще изпълним до 2030 г.", акцентира Красимира Иванова. „Това са да намалим с 30% въглеродния отпечатък върху тон произведена продукция; 7% от използваните продукти да са по-устойчиви, да носят по-голяма стойност; в над 400 млн. ха да се прилагат дигитални решения, за да ви помогнат да бъдете по-прецизни; и да намалим до 0% възможността за това да има проблем с нашите препарати, те да са безвредни и безпроблемно да се ползват на полето."

С множеството представени иновации и емоционални послания по време на събитието, БАСФ даде своята сериозна заявка за старт на поредната година в успешно партньорство с българските земеделци.

Густаво Палероси Карнейро, мениджър на БАСФ Решения в земеделието – Европа, Близкия изток,Африка и ОНД
Снимка: Ваня Велинска
Густаво Палероси Карнейро, мениджър на БАСФ Решения в земеделието – Европа, Близкия изток,Африка и ОНД Снимка: Ваня Велинска
Част от екипа на БАСФ
Част от екипа на БАСФ
Красимира Иванова и Густаво Палероси Карнейро
Красимира Иванова и Густаво Палероси Карнейро