И какво да добавим към менюто

През зимата тялото ни се нуждае от специални грижи. Студът, влагата и липсата на слънчева светлина могат да отслабят имунната система и да доведат до заболяване. Въпреки това, правилно съставеното меню ще помогне за укрепване на защитните сили на тялото и ще ви предпази от настинки.

На какво да обърнете внимание

Загубата на енергия, сухата кожа и честите настинки могат да сигнализират за липса на витамини. Сезонните „зимни" зеленчуци и плодове най-добре попълват загубите си. Но има и други приятни начини редовно да попълвате запасите си от необходимите витамини.

1. Сред зеленчуците, на първо място, обърнете внимание на тиква, цвекло, моркови, репички и пащърнак. Те запазват полезните витамини и могат лесно да бъдат намерени във всеки супермаркет. Най-лесният начин е да запечете зеленчуците във фурната или да приготвите гъста крем супа.

2. Сред плодовете най-популярните защитници срещу сезонния дефицит на витамини са цитрусите, кивито и бананите. Можете да ги използвате, за да направите питателно смути или да изпечете пай.

3. За хапване между основните хранения, дръжте на масата купа с ядки и семена. Те съдържат основни витамини и здравословни масла. Можете да добавите тази смес и към салатата.

4. Зърнените и бобовите култури са друг ценен помощник в диетата през студения сезон. Обикновената овесена каша, подправена със сушени плодове и капка сусамово масло, се превръща в зимен супергерой, както и гъстата супа от леща за обяд.

5. Когато е студено, често жадуваме за сладко, а след това идва пролетта и бързаме да се отървем от последствията от тези зимни навици. Можете да го направите по различен начин: заменете десертите от брашно и захар с естествени сушени плодове и мед. Така ще получите допълнителна порция витамини и ще поддържате фигурата си.

6. Балансираният воден режим играе важна роля за имунитета и състоянието на кожата, особено през зимата. Пийте поне 1,5-1,8 литра течности на ден и не забравяйте за здравословния билков чай.

Какво друго можете да направите?

Друг неочевиден източник на полезни елементи са подправките и различни растителни масла. Например, тиквеното масло съдържа голямо количество цинк, селен, витамин А и други „помощници". А куркумата ще ви предпази от настинки. Когато избирате олио, предпочитайте студено пресованите или сурово пресованите продукти – те съдържат много повече витамини.

Струва си да си припомним един незаменим помощник в борбата за витамин С. Изненадващо, но зелето съдържа от витамина дори повече от цитрусовите плодове. Става дума за всичките му видове: както бяло, така и броколи, брюкселско зеле и червено. Замразените зеленчуци запазват повечето от полезните си елементи, затова препоръчваме да ги съхранявате във фризера и да добавяте част към сутрешните си бъркани яйца или когато печете любимите си ястия във фурната.

За да поддържате имунитета, си струва да подхранвате чревната микрофлора с храни, богати на пробиотици и пребиотици. Това може лесно да се постигне, ако редовно се глезете с натурални кисели млека и кисело зеле.

Е, за да се справите с последствията от липсата на слънчева светлина, въведете в менюто си храни, които съдържат полезни елементи „за вашето настроение": бадеми, банани, ядки и мазна риба. Малко парче добър черен шоколад също ще помогне.

Нека да видим какво можете да добавите към вашата зимна диета, за да бъде едновременно вкусна и здравословна.

Пикантно смути с тиква и банан 

Тиквата и бананът се допълват идеално. Смутито е умерено сладко и засищащо, като тиквен пай - точно това, от което се нуждаете за зимна закуска.

Продукти: банан, шепа пулп от тиква, 30 г орехи, 100 мл бадемово мляко, канела, смлян кардамон и настърган джинджифил на вкус.

Приготвяне: Тиквата се нарязва на филийки и се пече във фурната за 40 минути на 180°C. След това използвайте лъжица, за да вземете пулпата и я поставете в купа на блендер. Добавете банана и пасирайте до гладкост. Добавете млякото, ядките и подправките, разбийте смутито отново.

Захаросан джинджифил 

Приятна профилактика на зимния недостиг на витамини за любителите на сладкото.

Продукти: 200 г корен от джинджифил, 150 г захар.

Приготвяне: Обелете джинджифила и го нарежете на тънки филийки. Сложете ги в тенджера с вода и ги варете на умерен огън 1 час. Водата трябва да покрива напълно джинджифила. През това време пригответе захарен сироп. Смесете захарта със 100 мл вода в тенджера. Разбъркайте, оставете да заври и изключете котлона. Прехвърлете джинджифила в сиропа и оставете да къкри на слаб огън още час.
Наредете готовите захаросани плодове върху хартия за печене и оставете да изстинат.

Зелева супа 

Тази супа се получава нежна и кадифена, с лек сметанов нюанс. Готовото ястие може да бъде украсено с шепа семки, например тиквени. Това ще го направи още по-здравословно.

Продукти: 200 г бяло зеле, 100 г карфиол, морков, 2 картофа, глава лук, 2 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Зелето се измива добре и се нарязва на тънки филийки. Картофите се обелват и нарязват на кръгчета. Слагат се в тенджера с вода и се варят 25 минути на умерен огън.

През това време нарежете морковите и лука, а след това задушете: първо сложете лука в тигана. Добавете сместа от моркови към зелето и картофите, подправете със сол и черен пипер и гответе още 10 минути.

Пюрирайте супата с потапящ се пасатор. Разпределете на порции и поръсете със студено пресовано олио. За да стане още по-вкусно, можете да настържете малко твърдо сирене в чинията.

Десерт от кисело мляко с гранола 

Една лъжица домашно сладко ще бъде отлична украса за десерта, особено ако с нея са свързани топли летни спомени.

Продукти: 150 г натурално кисело мляко, 50 г гранола, 20 г бадеми, 1 суп. лъж. мед, 1 мандарина, 1 киви.

Приготвяне: Този здравословен десерт се приготвя много лесно. В стъклена чаша с широко гърло или декоративен буркан редувайте слоеве гранола, мед и кисело мляко. Накълцайте бадемите, нарежете мандарината и кивито на филийки. Щедро украсете и здравословната закуска е готова!

Бързи витаминозни „бомби" от лимон 

Изберете „бомбата" според настроението си, напълнете я с гореща вода и не забравяйте да я подсладите с малко мед. По-добре е да консумирате деликатеса през първата половина на деня.

Продукти: 3 лимона, 1 мандарина, 100 г червени боровинки, 70 г корен от джинджифил, 3 ч. лъж. куркума, смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Лимоните се нарязват произволно заедно с кората, мандарината се обелва и се накъсва на резени. Нарежете джинджифила на филийки. Поставете подготвените съставки в купата на блендер, добавете боровинки и подправки. Пасирайте до гладкост. Прехвърлете получената смес във формички за лед и поставете във фризера.

Чай от облепиха с портокал 

Тази напитка не само ще ви осигури доза полезни елементи, но и ще повдигне настроението ви в мрачните дни. Сварете чаша чай от облепиха с щипка лют смлян пипер при първите признаци на настинка.

Продукти: 5 суп. лъж. облепиха, 1/2 портокал, 2 ч. лъж. мед, анасон, канела на вкус, смлян червен пипер на вкус.

Приготвяне: Размразете облепихата, която сте сложили във фризера през есента, и я смачкайте/пасирайте до меко, хомогенно пюре. Прехвърлете в чайника. Нарежете половин портокал и добавете към облепихата в чайника. Прибавете мед и подправки. Сипете гореща вода и оставете чая да се вари 5-7 минути.

Пхали от цвекло с ядки 

За вкусното грузинско предястие можете да използвате не само цвекло като основа, но и зеле, спанак, боб и други продукти, така че смело експериментирайте с рецептата.

Продукти: глава цвекло, 200 г орехи, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. лимонов сок, връзка кориандър, шафран на вкус, сол на вкус.

Приготвяне: Сложете цвеклото да се вари за 40 минути или печете във фурната.

През това време изплакнете и подсушете добре орехите. Смелете в блендер, заедно с билките, до получаване на фини трохи.

Обелете готовото цвекло, поставете в купата на блендер, добавете чесъна и пюрирайте. Комбинирайте сместа от ядки и цвекло в дълбока купа, поръсете с лимонов сок, добавете сол и подправки. Разбъркайте добре до гладкост. Направете топки или шайби, украсете готовата закуска с ядки и билки.